Joe Biden va avea joi consultări cu Klaus Iohannis și ceilalți lideri ai ”București 9” ca urmare a discuției cu Putin

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 09:25
2539 citiri
Joe Biden va avea joi consultări cu Klaus Iohannis și ceilalți lideri ai ”București 9” ca urmare a discuției cu Putin

Președintele SUA Joe Biden va avea joi, 9 decembrie, o serie consultări ținute prin videoconferință, cu președintele Klaus Iohannis și liderii celorlalte state aliate est-europene din cadrul formatului București 9.

Tema discuțiilor este convorbirea pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin și despre temerile legate de o invazie în Ucraina, a anunțat Casa Albă.

Joe Biden va avea o discuție telefonică cu “liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO, pentru a rezuma întâlnirea sa cu președintele Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică”, a anunțat Casa Albă citată de caleaeuropeană.ro.

Din grupul celor nouă de la București fac parte Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Grupul a fost creat de președinții Klaus Iohannis și președintele polonez Andrzej Duda.

Înaintea acestor discuții, Joe Biden va avea o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Majoritatea analiștilor converg către concluzia că discuția prin videoconferință între președinții Joe Biden și Vladimir Putin n-a ajutat la mare lucru.

„După conversația dintre președintele rus și Joe Biden, a devenit și mai clar că acesta este gata să atace Ucraina și să slăbească NATO“, scrie Jerzy Gaszczyński într-o rubrică pentru ziarul polonez Rzeczpospolita.

„Puțini au auzit conversația de marți, 7 decembrie, dintre președinții Statelor Unite, și ai Federației Ruse, dar probabil că nimeni nu a contat pe concesii de la Vladimir Putin.

Am aflat despre ea ceea ce au vrut să ne spună participanții. Unul reprezintă Occidentul democratic, încătușat de proceduri, de responsabilitate față de alegători și de teama de a pierde pacea și confortul. Celălalt se simte relaxat și vede incitarea la conflict ca pe o modalitate de a reconstrui imperiul. Și a exprimat-o într-un mod categoric”, scrie Jerzy Gaszczyński în ziarul polonez Rzeczpospolita.

Joe Biden a reiterat ceea ce toată lumea știa de zile întregi - că răspunsul la atacul Rusiei asupra Ucrainei va fi un pachet de sancțiuni puternice. Necunoscut Rusiei, dar comparabil cu ceea ce simte Iranul. Adică, dacă vor intra într-adevăr în vigoare, va fi o izolare economică și politică dureroasă. La aceasta se adaugă o declarație de sprijin pentru țările de pe flancul estic al NATO și, mai ales, pentru Ucraina. Având în vedere numărul de trupe rusești concentrate la granița cu Ucraina, acest lucru nu are o semnificație militară decisivă, dar este un semnal politic important, a spus Gashchinsky.

Cu toate acestea, diavolul se ascunde în detalii. În detaliile implementării amenințărilor în cazul în care Putin ar începe un mare război. Respingerea sancțiunilor propuse împotriva Nord Stream 2 în proiectul de lege privind bugetul apărării SUA, imediat după conversația liderilor, a stârnit îngrijorare.

Citeste si:
Nici Biden, nici Putin nu își pot permite să piardă în confruntarea privind Ucraina ANALIZĂ
Nici Biden, nici Putin nu își pot permite să piardă în confruntarea privind Ucraina ANALIZĂ
Escalada războiului psihologic dintre Statele Unite și Rusia asupra Ucrainei se apropie cu pași repezi de un punct în care o ieșire pașnică ar putea fi imposibilă. Primul Război Mondial...
Ucraina se află în centrul unui joc cu mize de politică pe marginea prăpastiei. Cum va supraviețui între SUA și Rusia ANALIZĂ
Ucraina se află în centrul unui joc cu mize de politică pe marginea prăpastiei. Cum va supraviețui între SUA și Rusia ANALIZĂ
Rusia poate începe oricând atacul asupra Ucrainei, a avertizat Casa Albă. Mișcările de noi trupe către vest, oficial pentru exerciții comune cu Belarus, nu fac decât să agraveze...