LIVETEXT Alegeri SUA 2020. Estimare: Joe Biden - 264 vs. Trump - 214. Numaratoarea continua inca in sase state

Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 07:10
134701 citiri
LIVETEXT Alegeri SUA 2020. Estimare: Joe Biden - 264 vs. Trump - 214. Numaratoarea continua inca in sase state
Joe Biden si Donald Trump isi disputa functia de presedinte al SUA

Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Americanii au avut de ales intre presedintele in exercitiu, republicanul Donald Trump, care aspira la al doilea mandat, si candidatul Partidului Democrat, Joe Biden.

Cine ajunge primul la 270 de electori castiga alegerile din SUA. Fiecare dintre cele 50 de state, plus Washington DC, are repartizat un numar de voturi aferente colegiilor electorale, in functie de populatia statului. In total sunt 538 de voturi. Candidatul care obtine minimum 270 de voturi (50% plus 1) este declarat castigator.

Puteti urmari numaratoarea voturilor in timp real pe o harta interactiva actualizata in fiecare stat in parte

Ziare.com va prezinta in format livetext desfasurarea si rezultatele alegerilor din SUA.

Trump - 214, dat castigator in Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord si Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texas, Montana;

Biden - 248, dat castigator in Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota, Wisconsin, Michigan;

State indecise inca: Georgia, Carolina de Nord, Nevada, Alaska si Pennsylvania.

UPDATE 7.00 Numararea voturilor continua in statele-cheie Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada si Pennsylvania. In urmatoarele ore sunt asteptate rezultate din Arizona si Georgia.

Conform proiectiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214.

Conform proiectiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214.

Avocatii lui Trump au deschis procese in cazul unor state-cheie, au cerut renumararea voturilor in Wisconsin si acum analizeaza initierea unor actiuni legale in Arizona si Nevada.

UPDATE 06:05 OSCE critica "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Trump privind alegerile. Observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Donald Trump privind fraude in alegerile prezidentiale din SUA, subliniind ca acestea "slabesc increderea publicului in institutiile democratice", relateaza AFP.

"Nimeni - niciun politician, niciun ales - nu ar trebui sa limiteze dreptul de vot al populatiei", a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE in Europa, responsabili cu monitorizarea acestui scrutin. "Dupa o campanie atat de tensionata, asigurarea faptului ca fiecare vot este numarat este o obligatie fundamentala pentru toate departamentele guvernului", a adaugat el intr-un comunicat.

UPDATE 04:39 Biden se angajeaza sa revina la acordul de la Paris in prima zi a presedintiei. Candidatul democrat la Casa Alba Joe Biden s-a angajat ca in prima zi a presedintiei sale sa revina la acordul de la Paris privind clima, din care SUA s-au retras oficial miercuri, relateaza AFP. "Astazi, administratia Trump a iesit oficial din acordul de la Paris privind clima. Si in exact 77 de zile, o administratie Biden i se va alatura", a scris candidatul democrat pe Twitter, referindu-se la data de 20 ianuarie 2021, cand viitorul presedinte isi va prelua functia.

UPDATE 04:22 Nancy Pelosi: Joe Biden se indreapta spre Casa Alba. Presedinta democrata a Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a declarat ca Joe Biden se indreapta spre Casa Alba, chiar daca nicio sursa media nu estimeaza deocamdata ca el va fi castigatorul alegerilor, relateaza joi dpa.

"Poporul american a ales clar la urne si ii trimit pe Joe Biden si Kamala Harris la Casa Alba", a afirmat Nancy Pelosi intr-o scrisoare.

UPDATE 03:57 Trump a intentat proces pentru suspendarea numararii voturilor in statul Georgia. Echipa de campanie a presedintelui SUA Donald Trump si republicanii din statul Georgia au intentat proces pentru suspendarea numararii voturilor, fiind al treilea demers legal cu privire la numararea voturilor in alegerile din SUA, relateaza dpa.

In cadrul procesului un judecator va cere autoritatilor din Chatham County, unde domina democratii, sa "securizeze" si sa stocheze buletinele de vot primite dupa ora locala 19:00 in ziua alegerilor. Potrivit reclamantului, un angajat a adaugat buletine de vot primite prin posta care nu au fost "procesate corespunzator" peste altele, provocand ingrijorari ca unele buletine de vot primite dupa ora 19:00 ar putea fi amestecate.

UPDATE 0.10 Situatia rezultatelor in statele care mai pot influenta decisiv castigatorul alegerilor prezidentiale din SUA:

1. Arizona - numaratoarea voturilor, aflata acum la 86%, va fi reluata pe 5 noiembrie, in jurul orei 4.00 (ora Romaniei). Majoritatea specialistilor au estimat ca statul a fost castigat deja de Biden si ca doar un miracol ar putea inversa rezultatul. Cu toate acestea, mai sunt de numarat in jur de 600.000 de voturi, iar diferenta intre cei doi candidati este de 93.500 de voturi in favoarea lui Biden.

2. Nevada - numaratoarea voturilor, aflata acum la 86%, va fi reluata pe 5 noiembrie, in jurul orei 19.00 (ora Romaniei). Statul este traditional democrat, iar cele 6 voturi aferente i-ar putea aduce lui Biden victoria;

3. Michigan - Rezultatul final ar putea fi aflat miercuri, in jurul orei 5.00 - 6.00 (ora Romaniei)

4. Wisconsin - Rezultatul final ar urma sa fie anuntat in urmatoarele ore

5. Georgia - Desi se afla la 96% din voturile numarate, autoritatile estimeaza finalul in ziua de joi

6. Carolina de Nord - O dispozitie legale locala permite numararea voturilor prin corespondenta pana pe data de 12 noiembrie. Statul se afla acum la 95% din voturi numarate.

7. Pennsylvania - Oficialii spun ca estimeaza sa numere majoritatea voturilor prin corespondenta in ziua de vineri, 6 noiembrie. Statul se afla acum la 84% din voturi numarate, Trump are un avans de aproximativ 300.000 de voturi, dar expertii spun ca restul de 1 milion de voturi ramase de numarat l-ar favoriza in majoritate covarsitoare pe Joe Biden.

UPDATE 23.57 ABC News, New York Times si CNN il dau castigator pe Biden in Michigan, iar avansul candidatului democrat in acest stat a crescut la 1.2%.

UPDATE 23.55 Zeci de oameni s-au adunat in fata unei cladiri din Detroit unde se numara voturile prin corespondenta la alegerilor prezidentiale din Statele Unite ale Americii. Imaginile postate pe Twitter au fost filmate miercuri, 4 noiembrie, in jurul orei locale 16.00 (23.00 - ora Romaniei).

UPDATE 23.30 Postul CNN il da castigator pe Joe Biden si in statul Michigan. Informatiile arata ca au fost contabilizate 99% dintre voturi, iar avansul candidatului democrat este de 61.000 de voturi, in conditiile in care mai sunt de numarat in jur de 53.000. Cu cele 16 mandate electorale obtinute in Michigan, Biden ajunge la 264 si ar mai avea nevoie sa castige doar in Nevada, unde sunt disponibile 6 mandate electorale. Potrivit informatiilor furnizate de autoritatea electorala din SUA, numaratoarea voturilor se va reluata in Nevada joi, 5 noiembrie, in jurul orei 19.00.

UPDATE 22.00 Trump cere suspendarea numararii in Michigan, potrivit AFP. Managerul sau de campanie, Bill Stepien, sustine ca echipele sale "nu au avut acces la mai multe sectii pentru a observa numararea buletinelor de vot", contrar celor prevazute de legea din Michigan. Trump crede ca totul este "foarte bizar" si declara ca "aceasta numaratoare trebuie sa se opreasca!".

UPDATE 20.20 Numaratoarea este aproape de final in Wisconsin, la peste 98% din voturi. Oficialii din statul american spun ca mai sunt doar circa 300 de voturi de numarat, iar Biden este in fata cu 20.533 de voturi, namaiavand cum sa piarda cele 10 mandate electorale aferente. In 2016, statul Wisconsin a fost castigat de Donald Trump. In acest moment, Biden ar mai avea nevoie sa se impuna doar in statele Nevada si Michigan, unde conduce la distanta mica cu putin timp inainte de finalizarea numararii voturilor.

UPDATE 20.00 Administratorii Facebook s-au vazut nevoiti sa intervina pentru temperarea celor mai recente mesaje postate de Donald Trump pe reteaua de socializare.

UPDATE 19.00 Casele de pariuri il dau din nou pe Biden favorit, dupa ce dimineata cotele aratau o victorie clara pentru Trump, informeaza cote-pariuri.ro.

UDPATE 18.45 Sefa echipei de campanie a lui Joe Biden, Jen O'Malley Dillon, a subliniat ca democratul conduce in suficiente state pentru a atinge numarul minim de 270 de mari electori necesar pentru a deveni al 46-lea presedinte al SUA.

UPDATE 17.50 Actualul presedinte al SUA, Donald Trump, a postat un mesaj in care acuza ca avansul pe care-l avea dupa numararea voturilor exprimate in peste 40 de state i s-ar diminua in mod misterios.

UPDATE 16.25 Joe Biden a trecut in frunte in statul cheie Michigan. Avansul acestuia este mai mic de 2.000 de voturi, in conditiile in care au fost numarate 89% din voturile exprimate. Acesta se afla in frunte si in celelalte state cheie, Arizona, Nevada si Wisconsin. Daca va castiga cele patru state acesta va atinge numarul de 270 de electori, un numar suficient pentru a deveni viitorul presedinte al SUA.

UPDATE 16.05 Numaratoarea in timp real prezentata de publicatia The Guardian ii atribuie lui Joe Biden si castigarea statului Arizona. Candidatul republican ar mai avem nevoie de 32 de mandate.

UPDATE 14.40 Joe Biden si-a marit avansul in statul Wisconsin la aproape 20.000 de voturi, cu un total de 97% din voturi numarate. In ceea ce priveste situatia din alt stat unde lupta este stransa, in Michigan, candidatul democrat a redus diferenta la doar 27.000 de voturi. Asta dupa ce in urma cu o ora, Donald Trump avea un avantaj de peste 200.000 de voturi.

Un alt stat cheie, Nevada, diferenta dintre cei doi este de mai putin de 8.000 de voturi, numaratoarea a incetat pana a doua zi, ora SUA. Aproape 15% dintre buletinele de vot exprimate nu au fost inca numarate, iar Biden il devanseaza pe Trump cu mai putin de 8.000 de voturi si un scor de 49,3% la 48,7%. Numararea voturilor urmeaza sa fie reluata joi dimineata, la ora locala (19.00, ora Romaniei), a anuntat Departamentul Alegerilor din cadrul Secretariatului de Stat al Nevadei pe Twitter.

Un alt stat cheie este Pennsylvania, unde Donald Trump are un avans de peste 600.000 de voturi, insa mai sunt de numarat 25% din voturile exprimate, in special din zonele urbane, pro democrate, fiind de asteptat ca Joe Biden sa reduca diferenta si aici.

UPDATE 13.15 Doar sapte state mai asteptau miercuri rezultatul alegerilor prezidentiale americane de marti si ele vor decide invigatorul scrutinului, potrivit presei americane.

Situatia din aceste state poate fi citita aici- Alegeri SUA 2020. Care este situatia numararii voturilor in cele sapte state care tin America in suspans

UPDATE 13.05 Autoritatile electorale din statul Nevada au anuntat ca opresc pana maine numararea voturilor prin posta. Joe Biden conduce in acest stat esential cu mai putin de 9.000 de voturi.

UPDATE 12.47 Principalelor canale media din SUA oferta proiectii aproximativ asemanatoare ale rezultatelor alegerilor, avantajul este usor de partea lui Joe Biden. Asta desi Trump a revendicat victoria. Sunt asteptate rezultatele din aproximativ 8 state importante, care pot rasturna scorul: Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada, Arizona si Alaska.

CNN - Joe Biden- 224 vs Donald Trump- 213;

NYT - Joe Biden- 227 vs Donald Trump- 213;

FoxNews - Joe Biden- 238 vs Donald Trump- 213;

The Washington Post - Joe Biden- 224 vs Donald Trump- 213;

NBCNews- Joe Biden- 224 vs Donald Trump- 213.

UPDATE 11.56 Echipa de campanie a lui Joe Biden a anutat miercuri ca va lupta impotriva oricaror eforturi ale presedintelui Donald Trump de a recurge la Curtea Suprema pentru a opri inregistrarea voturilor in alegerile prezidentiale americane de marti, relateaza The Associated Press.

Declaratiile lui Donald Trump sunt "scandaloase", "fara precedent" si incorecte, denunta miercuri, intr-un comunicat directoarea campaniei lui Joe Biden, Jen O'Malley Dillon.

"Este scandalos, pentru ca este vorba pur si simplu despre un efort de a retrage drepturile democratice ale cetatenilor americani", subliniaza ea.

Jen O'Malley a anuntat ca echipa democrata este pregatita sa contraatace daca presedintele sesizeaza Curtea Suprema pentru a opri numararea voturilor.

"Daca presedintele isi pune in aplicare amenintarea de a sesiza justitia, pentru a incerca sa impiedice numararea voturilor, noi avem echipe juridice pregatite sa se desfasoare pentru a se opune acestui efort", a anuntat ea, citata de News.ro.

UPDATE 11.50 Potrivit CNN, Joe Biden a preluat conducerea in statul Wisconsin, unul din statele cruciale ce-i pot asigura castigarea alegerilor. Candidatul democrat are acum circa 11.000 de voturi in fata lui Donald Trump, dupa ce anterior se afla la curca 112.000 de voturi in urma. Schimbarea vine in contextul in care au fost numarate voturile din mai multe districte in care democratii sunt favoriti. Potrivit AP, Biden are un avans de doar 9,000 de voturi dupa numararea a 89% din voturile exprimate.

UPDATE 11.33 Guvernatorul democrat al statului Pennsylvania, Tom Wolf, a calificat miercuri declaratiile presedintelui Donald Trump privind "o frauda majora" in numararea voturilor ca fiind "un atac partizan" si a declarat ca statul sau munceste din greu pentru a numara peste un milion de buletine de vot prin corespondenta, relateaza Reuters.

"Comitatele noastre lucreaza neobosit pentru a procesa voturile la fel de repede SI de exact posibil. Pennsylvania va avea alegeri corecte si vom numara fiecare vot", a mai spus guvernatorul Wolf, relateaza Agerpres.

UPDATE 10.52 Candidatul democrat in alegerile prezidentiale americane de marti Joe Biden a obtinut o majoritate a voturilor in statul Maine, potrivit postului Fox News si ziarului The New York Times (NYT).

Acest stat deleaga patru mari electori si foloseste sistemul proportional in alocarea acestora, la fel ca Nebraska - un mare elector pentru fiecare dintre cele doua districte ale statului si doi la nivelul intregului stat, explica News.ro.

Democratul obtine trei mari electori, iar unul urma sa fie atribuit. Joe Biden a obtinut de asemenea o victorie in Arizona, care ii furnizeaza 11 mari electori, potrivit Fox News si agentiei americane de presa Associated Press (AP).

Aceasta este o prima mare infrangere a lui Donald Trump, in contextul in care acest stat nu a mai votat cu un democrat in alegerile prezidentiale din 1996.

AP a atribuit acest stat candidatului democrat la putin timp dupa ce a Donald Trump a revendicat victoria in alegerile prezidentiale - fara sa fi obtinut in mod oficial cei 270 de mari electori necesari - si a anuntat ca va sesiza Curtea Suprema cu privire la "fraude".

Fox News l-a dat invingator pe Joe Biden in acest stat de mai multe ore - o decizie criticata de campania republicanului.

UPDATE 10.04 Principalelor canale media din SUA oferta proiectii aproximativ asemanatoare ale rezultatelor alegerilor, avantajul ar fi de partea lui Joe Biden. Asta desi Trump a revendicat victoria. Sunt asteptate rezultatele din aproximativ 12 state importante, care pot rasturna scorul.

CNN - Joe Biden- 220 vs Donald Trump- 213;

NYT - Joe Biden- 225 vs Donald Trump- 213;

FoxNews - Joe Biden- 238 vs Donald Trump- 213;

The Washington Post - Joe Biden- 220 vs Donald Trump- 174;

NBCNews- Joe Biden- 220 vs Donald Trump- 213.

UPDATE 9.58 Vicepresedintele american in exercitiu Mike Pence declara ca republicanii sunt pe cale sa obtina o victorie in alegerile prezidentiale.

"Cred, la fel ca voi, ca noisuntem pe calea buna catre victorie si ca Statele Unite vor fi din nou o mare natiune", a declarat vicepresedintele american.

UPDATE 9.24 Presedintele Donald Trump sustine o declaratie de presa dupa inchiderea urnelor si afirma ca rezultatele alegerilor au fost "fenomenale" si ca se pregateste pentru "o mare sarbatoare".

Presedintele republican a afirmat totodata ca "un grup foarte trist de oameni" cauta sa-i priveze de drepturile electorale pe milioanele sale de alegatori si a anuntat ca se va adresa Curtii Supreme a SUA.

"Am castigat aceste alegeri, se incearca o frauda importanta, vom merge la Curtea Suprema," declara presedintele SUA. Trump a sustinut ca a castigat in state "in care nu ne asteptam sa castigam", si a dat drept exemplu Florida, Ohio, Texas si Pennsylvania. El a revendicat victoria in Georgia si North Carolina.

"Suntem pe cale sa castigam in "Pennsylvania, Michigan si Wisconsin", adauga el.

UPDATE 9.06 Inchiderea ultimelor circumscriptii in Insulele Aleutine din Alaska, miercuri, la ora 06:00 GMT, a pus capat zilei electorale din SUA, intr-un scrutin foarte strans in care ar putea dura cateva zile pana se vor cunoaste rezultatele definitive, transmite EFE.

Alaska, unde sunt doua fusuri orare, este ultimul stat in care se inchid circumscriptiile electorale si este de asteptat ca cei trei mari electori alocati acestui stat sa-i revina presedintelui in exercitiu Donald Trump.

Pe de alta parte, doar 75.000 din cele 350.000 de voturi primite prin posta in statul-cheie Pennsylvania - cu 20 de mari electori - vor fi luate in calcul la numaratoarea finala, relateaza Agerpres.

O oficialitate a orasului Philadelphia, Lisa Deeley, a declarat marti noapte intr-o conferinta de presa, la inchiderea votului, ca 275.000 de voturi primite anticipat nu se vor regasi in numaratoarea finala pana miercuri dimineata sau chiar mai tarziu in cursul saptamanii.

La alegerile din 2016, presedintele Trump s-a proclamat invingator in acest stat cu doar 44.000 de voturi.

UPDATE 8.55 Proiectiile alegerilor prezidentiale ale principalelor canale media.

CNN - Joe Biden- 220 vs Donald Trump- 213;

NYT - Joe Biden- 224 vs Donald Trump- 213;

FoxNews - Joe Biden- 238 vs Donald Trump- 213;

The Washington Post - Joe Biden- 219 vs Donald Trump- 174;

NBCNews- Joe Biden- 220 vs Donald Trump- 213.

UPDATE 8.03 Joe Biden s-a aratat, intr-un scurt discurs sustinut marti noapte, optimist privind rezultatul alegerilor si le-a cerut sustinatorilor sai sa fie rabdatori pana ce toate voturile vor fi numarate. Candidatul democratic a spus ca este "increzator" in Arizona si "se simte foarte bine" in privinta Michigan si Wisconsin, in timp ce a subliniat ca Georgia este inca in joc.

Donald Trump a spus ca va face o declaratie in aceasta seara, acuzand democratii ca incearca sa "fure" alegerile prezidentiale. "Suntem in fata mult, dar ei incearca sa FURE alegerile. Nu ii vom lasa niciodata sa o faca. Voturile nu pot fi exprimate dupa inchiderea urnelor! ", a scris Trump pe Twitter.

UPDATE 8.02 Proiectiile alegerilor prezidentiale ale principalelor canale media.

CNN - Joe Biden- 215 vs Donald Trump- 171;

NYT - Joe Biden- 213 vs Donald Trump- 174;

FoxNews - Joe Biden- 237 vs Donald Trump- 213;

The Washington Post - Joe Biden- 215 vs Donald Trump- 168;

NBCNews- Joe Biden- 205 vs Donald Trump- 171.

UPDATE 7.58 Toate colegiile electorale din arhipelagul Hawaii s-au inchis miercuri, la orele 05:00 GMT, ceea ce incheie practic ziua electorala din SUA, in conditiile in care mai raman deschise doar cateva circumscriptii in Alaska, transmite EFE.

Si in Alaska majoritatea sectiilor s-au inchis si a mai ramas o ora pana la finalizarea votului in toate sectiile, transmite EFE.

Hawaii este considerat unul dintre cele mai "sigure" state pentru democrati, motiv pentru care este de asteptat ca cei patru mari electori alocati arhipelagului sa-i revina candidatului democrat Joe Biden, conform Agerpres.

UPDATE 7.45 Presedintele Trump tocmai a scris pe Twitter ca va face o declaratie in seara asta: "O mare victorie!"

UPDATE 7.45 Donald Trump este castigator in statul Florida (29 de electori), potrivit CNN, si marcheaza astfel una dintre cele mai importante voctorii in cursa pentru un nou mandat la Casa Alba.

Potrivit previziunilor CNN, Joe Biden a castigat in statul Minnesota (10 electori).

Sustinatorii lui Donald Trump s-au adunat in mai multe orase din Ohio pentru a sarbatori victoria lui si spera ca republicanul sa se impuna si intr-un alt stat-cheie, Pennsylvania. Momentan, Trump conduce in cursa de aici, potrivit News.ro.

UPDATE 7.38 Presedintele republican in exercitiu, Donald Trump, a castigat marti in Ohio, unul din cele mai disputate state in alegerile din SUA, conform previziunilor posturilor de televiziune Fox si NBC News, preluate de AFP si Reuters.

Victoria ii aduce presedintelui 18 electori. Ohio este unul dintre statele-cheie care ar putea decide alegerile.

UPDATE 7.20 The New York Times si Fox News anunta ca Trump a castigat Iowa. Fox News mai sustine ca Trump a castigat in statul cheie Texas, iar Biden in Hawaii. The New York Times anunta ca Trump a castigat in Ohio si Montana.

UPDATE 7.26 Joe si Jill Biden sunt asteptati sa tina discursuri din statul lor natal, Delaware, in timp ce numaratoarea voturilor continua in cele mai multe state americane, scrie The Guardian. Candidatul democrat este asteptat sa indemne la rabdare privind gestionarea voturilor si isi va exprima increderea privind rezultatele din Arizona si Midwest.

In urma cu cateva ore, un reprezentant al campaniei Trump a spus ca presedintele in executiu va vorbi natiunii de la Casa Alba, relateaza News.ro.

UPDATE 7.10 CNN il considera pe Biden castigator in Virginia (13 electori), in timp ce Fox News si NBC il dau pe Trump castigator in Ohio (18 electori).

UPDATE 7.00 Proiectiile alegerilor prezidentiale ale principalelor canale media.

CNN - Joe Biden- 205 vs Donald Trump- 114;

NYT - Joe Biden- 209 vs Donald Trump- 118;

FoxNews - Joe Biden- 223 vs Donald Trump- 204;

The Washington Post - Joe Biden- 192 vs Donald Trump- 114.

UPDATE 6.40 Dupa ce Fox News l-a dat pe Biden castigator in Arizona (11 electori), ceea ce ar fi o lovitura importanta data republicanilor, echipa de campanie a lui Trump a obiectat.

Consilierul Jason Miller a transmis pe Twitter: "Prea devereme sa pretinda Arizona, prea devreme. Credem ca peste 2/3 dintre voturi vor fi pentru Trump. Nu pot sa cred ca Fox a fost atat de nerabdator sa apese pe tragaci aici, dupa ce i-a luat atat de mult sa anunte Florida", relateaza News.ro.

UPDATE 6.45 Ziua electorala din Statele Unite a ajuns practic la final cu inchiderea colegiilor electorale din statele California, Oregon, Washington si Idaho, astfel ca votul s-a incheiat in 48 din cele 50 de state din tara, transmite miercuri EFE, citat de Agerpres.

Odata cu inchiderea urnelor pe coasta de vest a SUA, marti la ora locala 20:00 (04:00 GMT, miercuri), se mai voteaza doar in Alaska si in Hawaii. Cu o ora inainte (03:00 GMT), se inchisesera si colegiile electorale in Iowa, Montana, Utah, Nevada si o parte din statul Idaho. Dintre toate acestea, singurele considerate state-cheie, care pot inclina balanta fie in favoarea republicanului Donald Trump, fie a democratului Joe Biden, sunt Iowa si Nevada.

Cele doua state care mai au la dispozitie o ora pentru a vota nu sunt considerate vitale pentru rezultatul scrutinului, tinand cont de faptul ca democratii sunt traditional puternici in Hawaii, in timp ce republicanii castiga de obicei in Alaska, si nici nu se asteapta surprize.

UPDATE 6.24 Joe Biden castiga statele California, Oregon si Washington.

Aceste trei victorii ii aduc 74 de mari electori suplimentari, ajungand la ora 04.00 GMT la 209, comparativ cu 115 pentru presedintele republican in exercitiu Donald Trump. Este nevoie de 270 de mari electori pentru castiga alegerile prezidentiale.

Niciunul dintre cei doi candidati nu a pierdut pana in prezent in statele castigate de partidul sau in 2016. Rezultatele in state-cheie, cum ar fi Florida, Pennsylvania, Carolina de Nord sau Arizona, inca sunt asteptate.

UPDATE 6.21 Fox News, prima entitate media care il da pe Donald Trump castigator in Florida (29 electori). Daca va obtine aceasta victorie, va fi una cruciala in cursa pentru Casa Alba. Potrivit datelor preliminarii ale NBC, republicanul conduce in cursa pentru Florida si Texas, doua dintre cele mai importante state in alegerile americane.

UPDATE 6.18 Joe Biden a castigat statul New Hampshire.

UPDATE 6.17 Donald Trump, castigator in Kansas, Missouri si Nebraska.

UPDATE 6.00 Proiectiile alegerilor prezidentiale

CNN - Joe Biden 118 vs Donald Trump 105

NYT - Joe Biden 131 vs Donald Trump 108

Foxnews - Joe Biden 207 vs Donald Trump 119

The Washington Post - Joe Biden 209 vs Donald Trump 112

UPDATE 5.41 Presedintele american Donald Trump este dat castigator in statul Carolina de Sud, acesta fiind al 13-lea stat in care iese invingator, conform informatiilor difuzate de New York Times si NBC, transmite AFP.

In total, la ora 02:30 GMT, candidatul republican a adunat 89 de electori, in timp ce rivalul sau democrat Joe Biden a strans 126 de electori, precizeaza Agerpres.

Viitorului presedinte ii sunt necesari 270 de electori pentru a castiga alegerile. Niciunul din candidati nu a reusit pana acum sa castige in statele castigate de tabara adversa in 2016.

In baza analizelor si a informatiilor oferite de The Associated Press si Edison Research, New York Times anunta ca in acest moment Biden are 131 de electori (37,576,708 votes- 47.7%), in timp ce Trump are 108 (41,112,087 votes- 50.8%)

UPDATE 5.55 Biden a castigat statul New Mexico.

UPDATE 4.46 Sectiile de votare s-au inchis in statele-cheie Arizona, Wisconsin si Texas

Sectiile de votare s-au inchis in alte doua state-cheie - Arizona si Wisconsin -, in care atat Trump cat si Biden spera iasa invingatori, transmite dpa.

Wisconsin, un stat in mod obisnuit favorabil democratilor, a votat cu republicanul Donald Trump in 2016, dar la scrutinul de anul acesta a votat puternic pentru Biden

UPDATE 4.30 Joe Biden a castigat statul Colorado si cei noua electori.

UPDATE 4.00 Donald Trump e dat castigator in statele Nebraska, South Dakota, North Dakota si Wyoming, in timp ce Joe Biden a castigat New Mexico si New York.

UPDATE 3.40 Joe Biden - Donald Trump 85-72, dupa estimarea rezultatelor in 18 state.

UPDATE 3.00 Joe Biden - Donald Trump 85-55, dupa estimarea rezultatelor in 16 state.

UPDATE 2.40 Joe Biden a castigat statul Virginia si cele 13 mandate electorale aferente.

UPDATE 2.35 Analistii spun ca Donald Trump a castigat si statul Virginia de Vest si mai adauga inca 5 mandate electorale. Scorul in acest moment devine 13-3.

UPDATE 02.05 Analistii il dau castigator pe Donald Trump in statul Kentucky, dupa numararea a 14% dintre voturi si rezultatele exit-poll-ului. Candidatul republicat va obtine astfel 8 mandate electorale. Joe Biden, pe de alta parte, este dat castigator in statul Vermont (3 mandate electorale).

UPDATE 01.55 La ora 2.00 se inchid sectiile in Florida si Georgia, state-cheie in determinarea castigatorului. In 2016, ambele au fost castigate de Trump.

UPDATE 01.40 Un rezultat surpriza este anticipat de analisti in Kentucky, stat de obicei "rosu", repubulican, castigat de Donald Trump in 2016. La 10% dintre voturi numarate, Joe Biden conduce cu 52% - 46%.

UPDATE 01.20 Donald Trump le-a multumit votantilor sai si a anuntat ca situatia voturilor arata foarte bine in toata tara.

UPDATE 01.10 Primele voturi au inceput sa fie numarate in statele Indiana (11 mandate electorale), Kentucky (8 mandate electorale) si New Hamshire (4 mandate electorale). Dupa aproximativ 50.000 de voturi numarate, Trump conduce cu 71,75% la 26,92%.

UPDATE 00.40 Sociologul Barbu Mateescu a intocmit un ghid al noptii alegerilor din SUA. Cele mai importante lucuri de urmarit dupa inchiderea primelor sectii de votare.

UPDATE 00.15 Postul de televiziune CNN a prezentat un exit-poll vizand interesele americanilor care si-au exprimat votul. Potrivit rezultatelor, 34% dintre alegatori au declarat ca principala lor preocupare este economia. 21% s-au aratat ingrijorati in primul rand de inegalitatile rasiale, 18% - de coronavirus, 11% - de infractionalitate si siguranta publica, iar 11% - de politicile de asigurari de sanatate.

UPDATE 00.10 Numar record de votanti latino au venit la vot in primele ore ale zilei, transmite The Guardian. Comunitatea latino a fost una dintre tintele majore ale celor doi candidati. Sindicatul politiei din New York (NYPD) a anuntat ca il sustine pe Donald Trump (FoxNews). LeBron James, starul baschetului american, le-a cerut celor 74 de milioane de urmaritori de pe contul sau de Twitter sa-l voteze pe Joe Biden, anunta FoxNews.

UPDATE 23.40 La ora 17:00 ET (22.00 GMT - 24.00 ora Romaniei) Edison Research va publica concluziile preliminare ale sondajelor sale la iesirea de la urne, care se bazeaza pe interviuri in persoana cu alegatorii, interviuri in persoana in centrele de vot anticipat inainte de 3 noiembrie si interviuri telefonice cu persoane care au votat prin posta.

Datele initiale vor analiza sentimentele si motivatiile alegatorilor la nivel national si de stat, dar nu estimari procentuale detaliate. Rezultatele sondajelor efectuate la iesirea de la urne in state individuale vor fi publicate dupa incheierea votului in statul respectiv. Edison va rafina si actualiza rezultatele sondajelor nationale si de stat pe tot parcursul noptii, adunand mai multe raspunsuri ale alegatorilor si ajustand ponderile pentru a reflecta participarea.

UPDATE 23.15 Joe Biden le transmite sustinatorilor sai din Philadelphia sa aleaga speranta in dauna frici. Candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA s-a intalnit marti cu sustinatori de-ai sai din Pennsylvania, unul dintre statele care s-ar putea dovedi a fi decisive in batalia electorala contra republicanului Donald Trump, informeaza dpa.

UPDATE 22.30 Secretarul interimar pentru securitate interna al SUA (ministru de interne), Chad Wolf, a afirmat marti ca nu exista dovezi ca un "actor strain" a determinat compromiterea unor voturi in alegerile prezidentiale, relateaza Reuters.

Mesajul inaltului responsabil al administratiei a venit in ultima zi in care americanii isi pot exprima preferinta privind urmatorul lider de la Casa Alba, dupa o campanie electorala marcata de preocupari legate de posibile "interferente" straine in procesul electoral.

UPDATE 21.40 Presedintele american Donald Trump a recunoscut marti ca "nu s-a gandit deocamdata la un discurs de renuntare sau la un discurs de acceptare" pentru finalul zilei alegerilor prezidentiale din SUA, transmite dpa.

"Sa speram ca vom face doar una din acestea doua si, stiti, cand castigi este usor. Cand pierzi nu este niciodata usor, nu pentru mine", a spus Trump adresandu-se echipei sale de campanie in Arlington, statul Virginia. "Ma simt bine", a continuat candidatul republican la prezidentialele americane, desi vocea sa trada o oarecare oboseala dupa numeroasele mitinguri electorale la care a participat in ultimele zile ale campaniei.

UPDATE 21.15 Candidatul democrat la presedintia SUA, fostul vicepresedinte Joe Biden, a inceput marti ziua scrutinului cu o vizita la mormantul fiului sau Beau, decedat in anul 2015 la varsta de 46 de ani din cauza unui cancer cerebral, relateaza agentia EFE.

UPDATE 21.00 Biroul federal de investigatii al SUA (FBI, politia federala) examineaza o serie de misterioase apeluri telefonice la care un robot ii indeamna pe americani sa stea acasa in ziua alegerilor, a afirmat marti un responsabil al Ministerului securitatii interne, citat de Reuters.

Oficiali locali au tras semnale de alarma in legatura cu cel putin doua astfel de campanii de apel automate, ale caror origine si scop exact nu sunt clare. Experti contactati de Reuters s-au declarat contrariati de una din aceste campanii in care oamenilor li se cere sa ramana in case, dar nu este mentionat in mod explicit mersul la vot.

"Exista oarece confuzie legat de aceasta campanie", a admis Giulia Porter, vicepresedinte al companiei RoboKiller, specializata in combaterea telemarketingului si asa-ziselor robocalls, apeluri telefonice automate preinregistrate. Intr-o inregistrare a unui astfel de apel, o voce feminina spune: "Buna ziua. Acesta apel este doar un test. Este timpul sa stati acasa. Stati in siguranta si stati acasa".

Textul initial: Site-ul FiveThirtyEight.com, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de sondaje si date statistice, a realizat propriul sistem de raportare in care centralizeaza mai multe informatii, sondaje si date statistice si prin care a derulat nu mai putin de 40.000 de simulari ale alegerilor pentru a vedea care sunt posibilele deznodaminte.

Pe langa previziunea finala (Biden favorit, Trump cu doar circa 10% sanse), FiveThirtyEight.com a realizat si o unealta interactiva in care ofera utilizatorilor posibilitatea de a seta manual invingatorul din cele 14 state cheie (swing-states) unde diferenta dintre cei doi candidati e una mica. Pe baza modelului de prognoza folosit, site-ul apoi recalculeaza sansele pentru fiecare candidat. Cele mai fierbinti state care ar putea inclina balanta definitiv sunt Pennsylvania (20 de electori) si Florida (29 electori).

Dupa inchiderea urnelor, anuntarea castigatorului ar putea dura zile sau chiar saptamani. La acest scrutin, aproape 100 de milioane de americani au votat prin corespondenta din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce inseamna ca o intarziere in numararea tuturor voturilor este foarte probabila.

Peste 100 de milioane de americani au votat anticipat in cadrul alegerilor prezidentiale din SUA, arata cel mai recent studiu al US Elections Project, o baza de date creata de un profesor de la Universitatea Florida pentru a monitoriza prezenta la vot, transmite marti AFP.

Donald Trump, in varsta de 74 de ani, vrea sa castige inca patru ani la Casa Alba dupa un prim mandat tumultuos, marcat de criza coronavirusului, o economie lovita de inchiderile din cauza pandemiei, de impeachment, de anchetele legate de amestecul electoral al Rusiei,de tensiuni rasiale si politici de imigratie controversate.

Joe Biden, 77 de ani, incearca sa castige presedintia dupa o cariera politica intinsa pe cinci decenii, dintre care opt ca vicepresedinte al predecesorului democrat al lui Trump, Barack Obama. Biden a mai avut doua tentative esuate de a deveni candidatul democratilor la Casa Alba in 1988 si 2008.

Primele rezultate ale scrutinului prezidential din Statele Unite au fost anuntate in cele doua sate Dixville Notch si Millsfield din New Hampshire, care au dat startul simbolic al alegerilor din SUA in noaptea de luni spre marti, relateaza dpa.

Candidatul democrat Joe Biden a castigat toate cele cinci voturi in catunul Dixville Notch. Actualul presedinte american Donald Trump a obtinut majoritatea celor 16 voturi in Millsfield, in timp ce cinci persoane au votat pentru Biden.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
#alegeri, #SUA, #presedinte, #Biden, #Trump, #rezultate , #stiri Joe Biden