LIVETEXT Alegeri SUA 2020. Estimare: Joe Biden - 264 vs. Trump - 214. Numaratoarea continua inca in sase state

Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 07:10
132826 citiri
LIVETEXT Alegeri SUA 2020. Estimare: Joe Biden - 264 vs. Trump - 214. Numaratoarea continua inca in sase state

Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Americanii au avut de ales intre presedintele in exercitiu, republicanul Donald Trump, care aspira la al doilea mandat, si candidatul Partidului Democrat, Joe Biden.

Cine ajunge primul la 270 de electori castiga alegerile din SUA. Fiecare dintre cele 50 de state, plus Washington DC, are repartizat un numar de voturi aferente colegiilor electorale, in functie de populatia statului. In total sunt 538 de voturi. Candidatul care obtine minimum 270 de voturi (50% plus 1) este declarat castigator.

Puteti urmari numaratoarea voturilor in timp real pe o harta interactiva actualizata in fiecare stat in parte

Ziare.com va prezinta in format livetext desfasurarea si rezultatele alegerilor din SUA.

Trump - 214, dat castigator in Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord si Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texas, Montana;

Biden - 248, dat castigator in Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota, Wisconsin, Michigan;

State indecise inca: Georgia, Carolina de Nord, Nevada, Alaska si Pennsylvania.

UPDATE 7.00 Numararea voturilor continua in statele-cheie Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada si Pennsylvania. In urmatoarele ore sunt asteptate rezultate din Arizona si Georgia.

Conform proiectiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214.

Conform proiectiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214.

Avocatii lui Trump au deschis procese in cazul unor state-cheie, au cerut renumararea voturilor in Wisconsin si acum analizeaza initierea unor actiuni legale in Arizona si Nevada.

UPDATE 06:05 OSCE critica "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Trump privind alegerile. Observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Donald Trump privind fraude in alegerile prezidentiale din SUA, subliniind ca acestea "slabesc increderea publicului in institutiile democratice", relateaza AFP.

"Nimeni - niciun politician, niciun ales - nu ar trebui sa limiteze dreptul de vot al populatiei", a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE in Europa, responsabili cu monitorizarea acestui scrutin. "Dupa o campanie atat de tensionata, asigurarea faptului ca fiecare vot este numarat este o obligatie fundamentala pentru toate departamentele guvernului", a adaugat el intr-un comunicat.

UPDATE 04:39 Biden se angajeaza sa revina la acordul de la Paris in prima zi a presedintiei. Candidatul democrat la Casa Alba Joe Biden s-a angajat ca in prima zi a presedintiei sale sa revina la acordul de la Paris privind clima, din care SUA s-au retras oficial miercuri, relateaza AFP. "Astazi, administratia Trump a iesit oficial din acordul de la Paris privind clima. Si in exact 77 de zile, o administratie Biden i se va alatura", a scris candidatul democrat pe Twitter, referindu-se la data de 20 ianuarie 2021, cand viitorul presedinte isi va prelua functia.

UPDATE 04:22 Nancy Pelosi: Joe Biden se indreapta spre Casa Alba. Presedinta democrata a Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a declarat ca Joe Biden se indreapta spre Casa Alba, chiar daca nicio sursa media nu estimeaza deocamdata ca el va fi castigatorul alegerilor, relateaza joi dpa.

"Poporul american a ales clar la urne si ii trimit pe Joe Biden si Kamala Harris la Casa Alba", a afirmat Nancy Pelosi intr-o scrisoare.

UPDATE 03:57 Trump a intentat proces pentru suspendarea numararii voturilor in statul Georgia. Echipa de campanie a presedintelui SUA Donald Trump si republicanii din statul Georgia au intentat proces pentru suspendarea numararii voturilor, fiind al treilea demers legal cu privire la numararea voturilor in alegerile din SUA, relateaza dpa.

In cadrul procesului un judecator va cere autoritatilor din Chatham County, unde domina democratii, sa "securizeze" si sa stocheze buletinele de vot primite dupa ora locala 19:00 in ziua alegerilor. Potrivit reclamantului, un angajat a adaugat buletine de vot primite prin posta care nu au fost "procesate corespunzator" peste altele, provocand ingrijorari ca unele buletine de vot primite dupa ora 19:00 ar putea fi amestecate.

UPDATE 0.10 Situatia rezultatelor in statele care mai pot influenta decisiv castigatorul alegerilor prezidentiale din SUA:

1. Arizona - numaratoarea voturilor, aflata acum la 86%, va fi reluata pe 5 noiembrie, in jurul orei 4.00 (ora Romaniei). Majoritatea specialistilor au estimat ca statul a fost castigat deja de Biden si ca doar un miracol ar putea inversa rezultatul. Cu toate acestea, mai sunt de numarat in jur de 600.000 de voturi, iar diferenta intre cei doi candidati este de 93.500 de voturi in favoarea lui Biden.

2. Nevada - numaratoarea voturilor, aflata acum la 86%, va fi reluata pe 5 noiembrie, in jurul orei 19.00 (ora Romaniei). Statul este traditional democrat, iar cele 6 voturi aferente i-ar putea aduce lui Biden victoria;

3. Michigan - Rezultatul final ar putea fi aflat miercuri, in jurul orei 5.00 - 6.00 (ora Romaniei)

4. Wisconsin - Rezultatul final ar urma sa fie anuntat in urmatoarele ore

5. Georgia - Desi se afla la 96% din voturile numarate, autoritatile estimeaza finalul in ziua de joi

6. Carolina de Nord - O dispozitie legale locala permite numararea voturilor prin corespondenta pana pe data de 12 noiembrie. Statul se afla acum la 95% din voturi numarate.

7. Pennsylvania - Oficialii spun ca estimeaza sa numere majoritatea voturilor prin corespondenta in ziua de vineri, 6 noiembrie. Statul se afla acum la 84% din voturi numarate, Trump are un avans de aproximativ 300.000 de voturi, dar expertii spun ca restul de 1 milion de voturi ramase de numarat l-ar favoriza in majoritate covarsitoare pe Joe Biden.

UPDATE 23.57 ABC News, New York Times si CNN il dau castigator pe Biden in Michigan, iar avansul candidatului democrat in acest stat a crescut la 1.2%.

UPDATE 23.55 Zeci de oameni s-au adunat in fata unei cladiri din Detroit unde se numara voturile prin corespondenta la alegerilor prezidentiale din Statele Unite ale Americii. Imaginile postate pe Twitter au fost filmate miercuri, 4 noiembrie, in jurul orei locale 16.00 (23.00 - ora Romaniei).

UPDATE 23.30 Postul CNN il da castigator pe Joe Biden si in statul Michigan. Informatiile arata ca au fost contabilizate 99% dintre voturi, iar avansul candidatului democrat este de 61.000 de voturi, in conditiile in care mai sunt de numarat in jur de 53.000. Cu cele 16 mandate electorale obtinute in Michigan, Biden ajunge la 264 si ar mai avea nevoie sa castige doar in Nevada, unde sunt disponibile 6 mandate electorale. Potrivit informatiilor furnizate de autoritatea electorala din SUA, numaratoarea voturilor se va reluata in Nevada joi, 5 noiembrie, in jurul orei 19.00.

UPDATE 22.00 Trump cere suspendarea numararii in Michigan, potrivit AFP. Managerul sau de campanie, Bill Stepien, sustine ca echipele sale "nu au avut acces la mai multe sectii pentru a observa numararea buletinelor de vot", contrar celor prevazute de legea din Michigan. Trump crede ca totul este "foarte bizar" si declara ca "aceasta numaratoare trebuie sa se opreasca!".

UPDATE 20.20 Numaratoarea este aproape de final in Wisconsin, la peste 98% din voturi. Oficialii din statul american spun ca mai sunt doar circa 300 de voturi de numarat, iar Biden este in fata cu 20.533 de voturi, namaiavand cum sa piarda cele 10 mandate electorale aferente. In 2016, statul Wisconsin a fost castigat de Donald Trump. In acest moment, Biden ar mai avea nevoie sa se impuna doar in statele Nevada si Michigan, unde conduce la distanta mica cu putin timp inainte de finalizarea numararii voturilor.

UPDATE 20.00 Administratorii Facebook s-au vazut nevoiti sa intervina pentru temperarea celor mai recente mesaje postate de Donald Trump pe reteaua de socializare.

UPDATE 19.00 Casele de pariuri il dau din nou pe Biden favorit, dupa ce dimineata cotele aratau o victorie clara pentru Trump, informeaza cote-pariuri.ro.

UDPATE 18.45 Sefa echipei de campanie a lui Joe Biden, Jen O'Malley Dillon, a subliniat ca democratul conduce in suficiente state pentru a atinge numarul minim de 270 de mari electori necesar pentru a deveni al 46-lea presedinte al SUA.

UPDATE 17.50 Actualul presedinte al SUA, Donald Trump, a postat un mesaj in care acuza ca avansul pe care-l avea dupa numararea voturilor exprimate in peste 40 de state i s-ar diminua in mod misterios.

UPDATE 16.25 Joe Biden a trecut in frunte in statul cheie Michigan. Avansul acestuia este mai mic de 2.000 de voturi, in conditiile in care au fost numarate 89% din voturile exprimate. Acesta se afla in frunte si in celelalte state cheie, Arizona, Nevada si Wisconsin. Daca va castiga cele patru state acesta va atinge numarul de 270 de electori, un numar suficient pentru a deveni viitorul presedinte al SUA.

UPDATE 16.05 Numaratoarea in timp real prezentata de publicatia The Guardian ii atribuie lui Joe Biden si castigarea statului Arizona. Candidatul republican ar mai avem nevoie de 32 de mandate.

UPDATE 14.40 Joe Biden si-a marit avansul in statul Wisconsin la aproape 20.000 de voturi, cu un total de 97% din voturi numarate. In ceea ce priveste situatia din alt stat unde lupta este stransa, in Michigan, candidatul democrat a redus diferenta la doar 27.000 de voturi. Asta dupa ce in urma cu o ora, Donald Trump avea un avantaj de peste 200.000 de voturi.

Un alt stat cheie, Nevada, diferenta dintre cei doi este de mai putin de 8.000 de voturi, numaratoarea a incetat pana a doua zi, ora SUA. Aproape 15% dintre buletinele de vot exprimate nu au fost inca numarate, iar Biden il devanseaza pe Trump cu mai putin de 8.000 de voturi si un scor de 49,3% la 48,7%. Numararea voturilor urmeaza sa fie reluata joi dimineata, la ora locala (19.00, ora Romaniei), a anuntat Departamentul Alegerilor din cadrul Secretariatului de Stat al Nevadei pe Twitter.

Un alt stat cheie este Pennsylvania, unde Donald Trump are un avans de peste 600.000 de voturi, insa mai sunt de numarat 25% din voturile exprimate, in special din zonele urbane, pro democrate, fiind de asteptat ca Joe Biden sa reduca diferenta si aici.

UPDATE 13.15 Doar sapte state mai asteptau miercuri rezultatul alegerilor prezidentiale americane de marti si ele vor decide invigatorul scrutinului, potrivit presei americane.

Situatia din aceste state poate fi citita aici- Alegeri SUA 2020. Care este situatia numararii voturilor in cele sapte state care tin America in suspans

UPDATE 13.05 Autoritatile electorale din statul Nevada au anuntat ca opresc pana maine numararea voturilor prin posta. Joe Biden conduce in acest stat esential cu mai putin de 9.000 de voturi.

UPDATE 12.47 Principalelor canale media din SUA oferta proiectii aproximativ asemanatoare ale rezultatelor alegerilor, avantajul este usor de partea lui Joe Biden. Asta desi Trump a revendicat victoria. Sunt asteptate rezultatele din aproximativ 8 state importante, care pot rasturna scorul: Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada, Arizona si Alaska.

CNN - Joe Biden- 224 vs Donald Trump- 213;

NYT - Joe Biden- 227 vs Donald Trump- 213;

FoxNews - Joe Biden- 238 vs Donald Trump- 213;

The Washington Post - Joe Biden- 224 vs Donald Trump- 213;

NBCNews- Joe Biden- 224 vs Donald Trump- 213.

UPDATE 11.56 Echipa de campanie a lui Joe Biden a anutat miercuri ca va lupta impotriva oricaror eforturi ale presedintelui Donald Trump de a recurge la Curtea Suprema pentru a opri inregistrarea voturilor in alegerile prezidentiale americane de marti, relateaza The Associated Press.

Declaratiile lui Donald Trump sunt "scandaloase", "fara precedent" si incorecte, denunta miercuri, intr-un comunicat directoarea campaniei lui Joe Biden, Jen O'Malley Dillon.

"Este scandalos, pentru ca este vorba pur si simplu despre un efort de a retrage drepturile democratice ale cetatenilor americani", subliniaza ea.

Jen O'Malley a anuntat ca echipa democrata este pregatita sa contraatace daca presedintele sesizeaza Curtea Suprema pentru a opri numararea voturilor.

"Daca presedintele isi pune in aplicare amenintarea de a sesiza justitia, pentru a incerca sa impiedice numararea voturilor, noi avem echipe juridice pregatite sa se desfasoare pentru a se opune acestui efort", a anuntat ea, citata de News.ro.

UPDATE 11.50 Potrivit CNN, Joe Biden a preluat conducerea in statul Wisconsin, unul din statele cruciale ce-i pot asigura castigarea alegerilor. Candidatul democrat are acum circa 11.000 de voturi in fata lui Donald Trump, dupa ce anterior se afla la curca 112.000 de voturi in urma. Schimbarea vine in contextul in care au fost numarate voturile din mai multe districte in care democratii sunt favoriti. Potrivit AP, Biden are un avans de doar 9,000 de voturi dupa numararea a 89% din voturile exprimate.

UPDATE 11.33 Guvernatorul democrat al statului Pennsylvania, Tom Wolf, a calificat miercuri declaratiile presedintelui Donald Trump privind "o frauda majora" in numararea voturilor ca fiind "un atac partizan" si a declarat ca statul sau munceste din greu pentru a numara peste un milion de buletine de vot prin corespondenta, relateaza Reuters.

"Comitatele noastre lucreaza neobosit pentru a procesa voturile la fel de repede SI de exact posibil. Pennsylvania va avea alegeri corecte si vom numara fiecare vot", a mai spus guvernatorul Wolf, relateaza Agerpres.

UPDATE 10.52 Candidatul democrat in alegerile prezidentiale americane de marti Joe Biden a obtinut o majoritate a voturilor in statul Maine, potrivit postului Fox News si ziarului The New York Times (NYT).

Acest stat deleaga patru mari electori si foloseste sistemul proportional in alocarea acestora, la fel ca Nebraska - un mare elector pentru fiecare dintre cele doua districte ale statului si doi la nivelul intregului stat, explica News.ro.

Democratul obtine trei mari electori, iar unul urma sa fie atribuit. Joe Biden a obtinut de asemenea o victorie in Arizona, care ii furnizeaza 11 mari electori, potrivit Fox News si agentiei americane de presa Associated Press (AP).

Aceasta este o prima mare infrangere a lui Donald Trump, in contextul in care acest stat nu a mai votat cu un democrat in alegerile prezidentiale din 1996.

AP a atribuit acest stat candidatului democrat la putin timp dupa ce a Donald Trump a revendicat victoria in alegerile prezidentiale - fara sa fi obtinut in mod oficial cei 270 de mari electori necesari - si a anuntat ca va sesiza Curtea Suprema cu privire la "fraude".

Fox News l-a dat invingator pe Joe Biden in acest stat de mai multe ore - o decizie criticata de campania republicanului.

UPDATE 10.04 Principalelor canale media din SUA oferta proiectii aproximativ asemanatoare ale rezultatelor alegerilor, avantajul ar fi de partea lui Joe Biden. Asta desi Trump a revendicat victoria. Sunt asteptate rezultatele din aproximativ 12 state importante, care pot rasturna scorul.

CNN - Joe Biden- 220 vs Donald Trump- 213;

NYT - Joe Biden- 225 vs Donald Trump- 213;

FoxNews - Joe Biden- 238 vs Donald Trump- 213;

The Washington Post - Joe Biden- 220 vs Donald Trump- 174;

NBCNews- Joe Biden- 220 vs Donald Trump- 213.

UPDATE 9.58 Vicepresedintele american in exercitiu Mike Pence declara ca republicanii sunt pe cale sa obtina o victorie in alegerile prezidentiale.

"Cred, la fel ca voi, ca noisuntem pe calea buna catre victorie si ca Statele Unite vor fi din nou o mare natiune", a declarat vicepresedintele american.

UPDATE 9.24 Presedintele Donald Trump sustine o declaratie de presa dupa inchiderea urnelor si afirma ca rezultatele alegerilor au fost "fenomenale" si ca se pregateste pentru "o mare sarbatoare".

Presedintele republican a afirmat totodata ca "un grup foarte trist de oameni" cauta sa-i priveze de drepturile electorale pe milioanele sale de alegatori si a anuntat ca se va adresa Curtii Supreme a SUA.

"Am castigat aceste alegeri, se incearca o frauda importanta, vom merge la Curtea Suprema," declara presedintele SUA. Trump a sustinut ca a castigat in state "in care nu ne asteptam sa castigam", si a dat drept exemplu Florida, Ohio, Texas si Pennsylvania. El a revendicat victoria in Georgia si North Carolina.

"Suntem pe cale sa castigam in "Pennsylvania, Michigan si Wisconsin", adauga el.

Citeste si:
Colin Powell, fost șef al diplomației americane, a murit din cauza complicațiilor provocate de COVID
Colin Powell, fost șef al diplomației americane, a murit din cauza complicațiilor provocate de COVID
Fostul secretar american de stat Colin Powell, prima persoană de culoare care a deținut această funcție, a murit, la 84 de ani, din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. "Am pierdul...
Președintele Colegiului Medicilor: "Când va trece această pandemie, trebuie să găsim și niște vinovați, nu numai moral, ci și penal"
Președintele Colegiului Medicilor: "Când va trece această pandemie, trebuie să găsim și niște vinovați, nu numai moral, ci și penal"
Președintele Colegiului Medicilor din România, profesorul Daniel Coriu, a declarat că sistemul sanitar se confruntă cu un număr ridicat de infecții noi, dar și cu foarte multe decese care...
Sursa: Ziare.com