Sondaj: Biden il depaseste confortabil pe Trump in preferintele electoratului latino-american

Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 08:30
2749 citiri
Sondaj: Biden il depaseste confortabil pe Trump in preferintele electoratului latino-american
Foto: Facebook/ Joe Biden

Candidatul democrat la Casa Alba, Joe Biden, conduce detasat in fata lui Donald Trump in intentiile de vot ale electoratului latino-american pentru alegerile prezidentiale de la 3 noiembrie din Statele Unite, potrivit unui sondaj dat publicitatii marti, citat de AFP.

Circa 65% din electoratul latino-american intentioneaza sa voteze pentru fostul vicepresedinte al lui Barack Obama, in timp ce 24% afirma ca ii vor da votul actualului presedinte, indica sondajul organizatiei NALEO si institutului de sondare a opinie publice Latino Decisions.

Printre principalele preocupari ale persoanelor chestionate, de origine latino-americana, s-au detasat: pandemia, criza economica decurgand din aceasta si istorica miscare de protest fata de rasism, temele marcante ale campaniei electorale.

Dintre subiecti, 52% au declarat ca dezaproba puternic modul in care presedintele american Donald Trump a gestionat pandemia.

Statele Unite numara in prezent aproape 190.000 de morti din cauza coronavirusului si peste 6,3 milioane de cazuri diagnosticate pe teritoriul national de la inceputul crizei sanitare.

Pentru alegatorii latino-americani chestionati, presedintele ales in noiembrie va trebui sa aiba ca prioritate gestionarea pandemiei (47%), apoi sa reduca costurile pentru sanatate (31%).

Ancheta de opinie a mai aratat ca alegerile prezidentiale din 2020 ii intereseaza intr-o masura mai mare pe latino-americani decat cele din 2016.

Astfel, 62% dintre repondenti au afirmat ca sunt mai interesati in acest an decat in urma cu patru ani si 78% au declarat ca vor merge "aproape sigur" la urne, dar de preferinta prin corespondenta (55%), decat in persoana (45%).

Daca 55% dintre alegatorii latino-americani sunt de parere ca Joe Biden si democratii fac "o treaba buna" pentru a se ocupa de problemele comunitatii lor, 45% considera ca Donald Trump si republicanii le sunt ostili.

Presedintia lui Donald Trump a fost marcata de inasprirea politicii americane anti-imigratie, de proiectul ridicarii zidului la frontiera cu Mexicul si de numeroase atacuri verbale la adresa imigrantilor mexicani, categorisiti in timpul campaniei din 2016 ca "violatori" si "criminali".

Latino-americanii sunt cea mai numeroasa minoritate din Statele Unite si reprezinta 60 de milioane de persoane, peste 18% din populatia tarii.

Un numar record de 32 de milioane de alegatori latino-americani ar putea vota la alegerile din noiembrie, potrivit institutului Pew Research Center.

Sondajul NALEO/Latino Decisions a fost realizat intre 1 si 6 septembrie pe un esantion de 400 de latino-americani inscrisi pe listele electorale, cu o marja de eroare de plus sau minus 4,9%.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Joe Biden sondaj, #Joe Biden donald trump, #Joe Biden alegeri, #Joe Biden candidat , #stiri Joe Biden