Biden și Putin au discutat două ore despre situația tensionată legată de Ucraina. Nord Stream 2, vizat de Statele Unite

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 20:29
3156 citiri
Biden și Putin au discutat două ore despre situația tensionată legată de Ucraina. Nord Stream 2, vizat de Statele Unite

Președintele american Joe Biden a discutat prin teleconferință cu omologul său rus Vladimir Putin, în contextul tensiunilor privind granița estică a Ucrainei. Puțini experți s-au așteptat la un rezultat excepțional al summitului virtual, însă Moscova a declarat că discuțiile erau necesare din cauza tensiunilor aflate la cote alarmante pe continentul european.

Rusia a masat mii de soldați la granița sa, dar insistă că nu intenționează să atace Ucraina. Țara vrea garanții că Ucraina nu va adera la NATO, însă puterile occidentale spun că suveranitatea Kievului trebuie respectată. Summitul dintre cei doi lideri a început la ora 17:00 (ora României), potrivit Casei Albe. Conversația a avut loc prin intermediul unui link video securizat, potrivit BBC.

Imagini video cu începutul reuniunii dintre Biden și Putin au arătat salutări prietenoase între cei doi șefi de stat. Discuțiile au continuat ulterior în spatele ușilor închise și au durat în jur de două ore. Putin a participat la conferință din locuința sa aflată în stațiunea Soci, potrivit agenției Tass.

Joe Biden i-a transmis lui Vladimir Putin că "suntem pregătiți să facem acum ceea ce nu am făcut în 2014", cu referire la pedepse economice severe care ar afecta Rusia profund, potrivit consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan.

Biden și Putin s-au întâlnit ultima dată în persoană în Elveția, în luna iulie, dar nu au făcut progrese semnificative, în afara faptului că au convenit să-și retrimită ambasadorii înapoi și să înceapă un dialog privind controlul armelor nucleare.

În cadrul unei videoconferințe care a avut loc luni seara, Casa Albă a precizat că liderii SUA, Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei au formulat o strategie comună pentru „a impune sancțiuni semnificative și severe asupra economiei rusești”, dacă Rusia va lansa o invazie. După summitul cu Putin, este de așteptat ca Biden să participe la o nouă întâlnire virtuală cu cei patru lideri europeni.

Printre măsurile pe care marile puteri occidentale le-ar putea lua se numără restricții asupra schimburilor valutare ale băncilor rusești sau chiar deconectarea Rusiei de la sistemul global de plăți Swift.

Potrivit Bloomberg, SUA ar putea să încerce să oprească conducta Nord Stream 2 spre Germania.

Rusia vrea garanții că Ucraina nu va încerca să recupereze teritoriile capturate de separatiștii proruși în 2014 și a avertizat Occidentul să nu încalce „liniile roșii”, prin adăugarea Ucrainei în alianța militară NATO.

Peste 90.000 de militari ruși se află în prezent în apropiere de granițele Ucrainei, potrivit serviciilor de informații.

O mare parte din aceste forțe militare se află în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Soldați se află și în estul Ucrainei, în Donbas, care este sub controlul separatiștilor susținuți de Rusia. Oficialii ucraineni cred că Moscova ar putea plănui o ofensivă militară la sfârșitul lunii ianuarie.

Peste 14.000 de oameni și-au pierdut viața în cei șapte ani de conflict, de când forțele susținute de Moscova au preluat o mare parte din estul Ucrainei.

Citeste si:
Canada se implică puternic în conflictul Rusia-Ucraina. Ministra de externe din țara nord-americană merge personal la Kiev
Canada se implică puternic în conflictul Rusia-Ucraina. Ministra de externe din țara nord-americană merge personal la Kiev
Şefa diplomaţiei canadiene Melanie Joly se va deplasa săptămâna viitoare la Kiev pentru a exprima sprijinul ţării sale faţă de Ucraina şi a sublinia necesitatea de a "descuraja Rusia" să...
Burduja (PNL) anunță o propunere legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie și membri de partid: ”E de bun simț”
Burduja (PNL) anunță o propunere legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie și membri de partid: ”E de bun simț”
Deputatul PNL Sebastian Burduja anunţă, în contextul protestului spontan de la STB, depunerea unei propuneri legislative care prevede că liderii de sindicat nu vor mai putea fi membri de...
Comentarii