O chestiune de stil (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 10:58
9178 citiri
O chestiune de stil (Opinii)
Foto: gandul.info

Joe Biden a adus la Bucuresti mai mult decat un mesaj politic. A adus si o mostra de stil intr-o tara in care politica e orice altceva numai stil nu. Stilul care face arta din politica pe care noi suntem indemnati sistematic sa o vedem doar ca lupta in noroi.

Dintr-un bun inceput, Joe Biden a aratat o foarte inteligenta stapanire a simbolisticii. Suntem intr-un moment delicat sub aspectul securitatii in regiune. La granita Romaniei are loc un razboi civil nedeclarat ca atare. Rusia face declaratii agresive la adresa Romaniei, vicepremierul Rogozin facand apel chiar la un redutabil bombardier si cu descalecare in vara.

In acelasi timp, una dintre principalele punti de legatura dintre SUA si Romania este parteneriatul in teatrele de razboi, un parteneriat semnat cu sangele multor militari romani.

Facand prima escala, imediat dupa aterizare, in baza militara de la Otopeni, Joe Biden a transmis un mesaj puternic si emotional de solidaritate, salutand atat institutia aflata traditional in topul credibilitatii romanilor, cat si una dintre cele mai profesionalizate institutii ale Romaniei, Armata, dar si un puternic mesaj de siguranta pe zona militara.

Una este sa spui dintr-un birou, dintr-o sala de protocol: "Este o obligatie sacra sa fim alaturi de dvs si alaturi de NATO. Puteti sa va bazati pe noi, facem ceea ce spunem!", si cu totul altceva sa spui din mijlocul unei baze militare cu un avion militar in fundal. Articolul 5 la el acasa, intr-o baza militara amenajata ca un teatru de razboi.

Si ca sa intareasca ambele componente ale mesajului, Joe Biden a adaugat si o simbolistica vestimentara. Desi a coborat din avion imbracat in costum, la baza militara a aparut in geaca de pilot american. O tusa foarte inspirata.

Dar indiferent ca era in costum sau in haina de pilot Joe Biden avea aceeasi naturalete, fara fisura. O naturalete care a mers pana la a nu ezita sa ramana doar in camasa pentru firescul motiv ca ii era prea cald. Atunci cand un om se poarta natural transmite infinit mai multa incredere decat un costum umplut si tantos, cum, trebuie sa recunosc cu mare tristete mi s-a parut, alaturi de Joe Biden, ministrul Dusa.

Eu inteleg emotia ministrului, dar in fisa postului de inalt demnitar scrie si ca trebuie sa fii apt sa ti-o controlezi. Mai ales cand esti ministru al Apararii. Dl Dusa n-a reusit nici macar sa-si citeasca in mod cursiv discursul. Cu ochii in hartii a rostit chinuit, poticnit si fara accente, un discurs greoi si plat. Nu a transmis nimic, de fapt.

In camasa, zambitor, Joe Biden a facut mai mult decat sa vorbeasca. A transmis. Discursul sau a fost in schimb marcat de formule puternice, citabile, de cuvinte cheie, pe care a apasat: incredere, nevoie, cinste, mandrie, onoare, datorie sacra, aliati, parteneri, patrioti, Dumnezeu sa binecuvanteze America si sa binecuvanteze Romania!

Omagiul adus militarilor romani, "luptatori curajosi", enumerarea teatrelor de razboi unde ei servesc, la exercitiul comun din Carpati au fost tot atatea punti pe care Joe Biden le-a legat cald cu romanii.

Primul lucru despre care a vorbit Joe Biden la Bucuresti a fost maretia Armatei romane, nu maretia Americii: "Am vazut cum ati parcurs drumul de la tiranie la libertate si ati sprijinit aderarea la NATO. Nu am inteles pe deplin curajul poporului roman pana cand am vazut ca erau alaturi de trupele americane, in prima linie, in Irak si Afganistan. Suntem mandri ca suntem alaturi de fortele romane in misiune si vreau sa le multumesc.

Vreau sa le multumesc celor 25 de romani care si-au dat viata in Irak si Afganistan. Le datoram recunostinta. In Romania gasim un aliat de nadejde, este un partener serios si ferm din prima zi.

Consider ca sunteti cea mai grozava generatie de luptatori si asta nu este o hiperbola. V-am vazut in Bosnia si Kosovo, in Bagdad, Fallujah, Kabul si Kandahar. V-am vazut in zone foarte grele. Sunteti un grup extraordinar. Dvs si familiile dvs sunteti un grup de patrioti care paziti libertatea aici, in Europa."

Sigur ca in spatele vicepresedintelui american se afla o echipa care ii gandeste discursurile, simbolistica gesturilor. Dar asta nu ii scade cu nimic valoarea prestatiei. Doar biciul pocneste.

Uitandu-te la Joe Biden, ascultandu-l pe Joe Biden puteai sa capeti o dimensiune care in Romania lipseste: politicianul de calibru mare care reuseste sa fie un autentic om de stat, nu doar un mic combinator mai mult sau mai putin abil si histrionic.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Joe Biden Romania, #Joe Biden armata romana , #vicepresedinte SUA