Ziare.com

Alegeri SUA: Ultimele sondaje preconizeaza victoria lui Obama

Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 23:50

   

Alegeri SUA: Ultimele sondaje preconizeaza victoria lui Obama
Ultimele sondaje publicate marti preconizau victoria democratului Barack Obama, creditat cu un avans intre 2% si 9% la nivel national in fata adversarului sau republican, John McCain.

Toate sondajele publicate marti il creditau pe Obama cu peste 50% din intentiile de vot. Niciun candidat democrat la presedintie, nici chiar Bill Clinton, nu a mai obtinut majoritatea absoluta a voturilor de la Jimmy Carter in 1976.

Sondajul zilnic Washington Post/ABC News ii acorda un avans de 9% lui Obama (53% fata de 44%), identic cu cel preconizat de institutul Marist (52% fata de 43%).

Barometrul zilnic al institutului Rasmussen ii acorda 6% avans lui Obama (52% fata de 46%), iar institutul Zogby 11% (54% fata de 43%). Institutele Lake si Tarrance ii acorda 5%, respectiv 2% lui Obama (52% fata de 47% si 50% fata de 48%).

Site-ul independent specializat RealClearPolitics (RCP), care face o medie a sondajelor publicate, ii acorda marti in jurul orei 20.00, ora Romaniei, un avans de peste 7% candidatului democrat (51,9% fata de 44,4%).

Totusi, pentru a castiga alegerile prezidentiale, importanta nu este obtinerea celor mai multe voturi la nivel national, ci victoria in statele cele mai importante, chiar la diferenta mica. In 2000, George W. Bush a castigat alegerile prezidentiale cu mai putine voturi la nivel national decat democratul Al Gore.

Fiecare stat american are un numar variabil de mari electori care formeaza Colegiul electoral. Pentru a castiga, un candidat are nevoie de 270 de mari electori din totalul de 538.

Cu toate acestea, majoritatea institutelor de sondaj subliniaza ca Obama conduce si in majoritatea statelor disputate, ingreunand sarcina lui McCain, chiar daca victoria sa nu este imposibila.
Citeste mai multe despre sondaje alegeri SUA marti victorie Obama
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1953 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor