Cu sapte zile inainte de alegeri, Obama conduce in sondaje

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 18:07
1986 citiri
Cu sapte zile inainte de alegeri, Obama conduce in sondaje

Barack Obama, candidatul democrat la Casa Alba, care conduce in sondaje cu o saptamana inainte de alegeri, isi axeaza acum campania pe cateva state-cheie, cum este Pennsylvania.

Potrivit sondajului cotidian al Washington Post/ABC News, democratul este creditat cu un avans de sapte puncte fata de adversarul sau republican, John McCain (52% fata de 45%). Potrivit site-ului independent specializat RealClearPolitics (RCP), care stabileste o medie a tuturor sondajelor, Obama are un avans de peste sase puncte (50,3% fata de 44,1%), relateaza AFP.

Pentru a rasturna situatia favorabila lui Obama si avand in vedere ca mai multe state care l-au votat pe George W. Bush in 2004 par sa-si schimbe intentiile de vot, McCain isi canalizeaza toate fortele in Ohio si Florida, dar si in Pennsylvania, stat pe care spera sa-l castige in fata democratilor.

Daca nu va castiga in acest stat, care nu a mai votat un candidat republican la presedintie din anul 1998, sansele lui McCain de a ajunge presedinte par reduse.

Candidatul republican, care a sosit in Pennsylvania luni seara, urma sa organizeze marti un miting in acest stat, alaturi de candidata republicana la vicepresedintie, Sarah Palin, dar un al doilea miting a fost anulat din cauza vremii. Palin provoaca ingrijorarea unora dintre oficiali republicani, care o acuza deja ca este vinovata pentru un eventual esec, insa ea continua sa entuziasmeze membrii cei mai conservatori ai partidului.

"Daca voi fi ales, ma voi lupta sa salvez Washingtonul", le-a promis McCain sustinatorilor, reuniti luni seara in fostul oras minier Pottsville, in centrul rural al Pennsylvaniei.

Senatorul de Arizona, care s-a declarat linistit cu privire la pozitia secunda pe care o ocupa in prezent in cursa, a precizat: "Nu mi-e teama sa ma lupt, voua nu va este teama sa va luptati si suntem cu totii pregatiti sa luptam".

McCain a ridicat vocea impotriva adversarului sau, pe care il acuza ca se situeaza in extrema-stanga, ca este in favoarea interventionismului statului si ca vrea sa mareasca impozitele.

Republicanul, care se asteapta la o victorie a democratilor in Congres, a avertizat electoratul cu privire la riscul pe care l-ar reprezenta, in opinia sa, concentrarea puterilor executiva si legislativa in mainile democratilor.

Potrivit RCP, Obama este creditat cu un avans mai mare de 10 puncte procentuale in Pennsylvania. Totusi, senatorul de Illinois, care a pierdut in acest stat in fata lui Hillary Clinton in timpul alegerilor primare, este prudent si nu intentioneaza sa-l abandoneze in favoarea adversarului sau. In pofida ploii si a vantului, Obama a "incalzit" marti mii de sustinatori reuniti in Chester, la periferia Philadelphiei.

"Nu ne putem permite sa incetinim pasul, sa stam sau sa ne relaxam o zi, un minut sau o secunda in timpul acestei ultime saptamani. Nu, nu acum cand atatea lucruri sunt in joc", a declarat candidatul democrat la presedintie.

In continuare, Obama urmeaza sa mearga in Virginia. Mult timp considerat un bastion republican, acest stat, care nu a mai votat un candidat democrat la presedintie din 1964, pare, potrivit sondajelor, sa incline spre Obama.

Pensylvania are 21 de mari electori, iar Virginia 13. Este nevoie de 270 mari electori din cei 538 din Colegiul electoral pentru a fi ales presedinte.

Alegerile americane de anul acesta ar putea fi foarte stranse, la fel ca in 2004, cand lui John Kerry i-au lipsit numai 18 mari electori pentru a deveni presedinte.

Dupa Pennsylvania, McCain isi va continua campania electorala in Carolina de Nord, un alt stat in care Bush a castigat in 2004, dar care ar putea sa-i voteze pe democrati la 4 noiembrie.

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#Barack Obama, #alegeri, #SUA, #campanie, #John McCain, #conduce, #sondaje , #Barack Obama