Die Welt: Soarta alegerilor din SUA, decisa la pompa de benzina

Miercuri, 06 August 2008, ora 07:12

   

Die Welt: Soarta alegerilor din SUA, decisa la pompa de benzina
Inainte chiar de discursul sau din Berlin, multi il vedeau pe democratul Barack Obama deja la Casa Alba. Dar in pofida imnurilor de lauda, nu trebuie sa-i scape din vedere pe cei din stanga liberala si pe contracandidatul sau John McCain, avertizeaza Die Welt.

Si asta pentru ca Obama a neglijat cel mai important subiect al campaniei electorale: teama americanilor pentru pretul petrolului.

La inceputul vacantei de vara, Barack Obama si John McCain erau la egalitate. Pentru nici unul dintre ei aceasta nu era o veste buna, dar pentru Obama era chiar mai rea.

Dupa imnurile care i se inchinau la doua luni dupa eliminarea lui Hillary Clinton, el trebuia sa aiba un avans clar.

In loc sa se intample asta, de cateva saptamani, cand Obama, cand McCain apar in frunte. De ce? se intreaba publicatia germana.Predictiile privind victoria in alegeri a lui Obama se bazau pe ideea ca pentru republicani problema era Irakul.

Totusi, noile monitorizari facute de ''Washington Post'' sau de postul de televiziune NBC arata ca nu acesta este subiectul de temut.

Pretul petrolului este cel care ii inspamanta acum pe alegatori, iar McCain este pentru moment mai aproape de pulsul electoratului.

Nu ghiseele bancilor, ci pompa de benzina uneste America. Acesta este motivul pentru care McCain l-a prezentat pe Obama ca pe un orator simpatic de la Hollywood.

Pentru ca Obama si democratii combat aspru propunerea lui McCain: foraj in America imediat si fara sa se tina seama de studiile ecologice.

Doua treimi dintre alegatori au fost dintr-odata de acord cu aceasta solutie la un sondaj rapid. McCain a mirosit sansa si a definit partidul lui Obama: departe de oameni, Hollywood, Paris Hilton.

McCain a facut-o pe purtatoarea de cuvant a Camerei Comunelor, democrata Nancy Pelosi, al treilea rang politic in SUA si multimilionara, sa cada intr-o capcana.

Ea a intrerupt o dezbatere, vineri dupa amiaza in Congres, a trimis Parlamentul in vacanta, a stins luminile, a intrerupt microfoanele, a deconectat camerele si a motivat toate astea cu afirmatia ca le face ''pentru salvarea planetei.''

A fost demagogie dar a fost de folos, comenteaza Die Welt. Luni, Obama a preluat carma. Acum el este pentru mai multa agresivitate.

Obama a legat asta cu ofensiva verde, pentru ca marile concerne petroliere sa plateasca mii de dolari per familie.

Este raspunsul lui Obama la ''scutirea de impozit'' - propunerea lui McCain, privind impozitul pe petrol. Acum McCain, cu un an inaintea noilor foraje, poate spune ca Obama a cazut din nou si planuieste iarasi noi taxe.

Republicanii se bucura si de protestele stangii. Unii reprezentanti ai ei, ca de pilda scriitorul Gore Vidal, l-au avertizat pe Obama saptamana trecuta, intr-o scrisoare deschisa, in legatura cu pozitia stangii liberale.

Obama cauta acum o oportunitate de a-l lovi la randul lui pe McCain, cum a pasit-o el la finele saptamanii.

Casa Alba a reusit sa indeparteze colapsul bancilor. Cat timp lucrurile raman la fel, tema de vacanta este aceea a statiilor de benzina. Acolo incearca Obama sa-l incuie pe McCain.

Cu celalalt subiect de vara, Irakul, McCain se retrage deocamdata in fata lui Obama si examineaza discret situatia.

Drumul spre victorie e lung. Alegatorii asteapta la pompa de benzina. Sprintul celor 100 metri pana la Casa Alba al lui Barack Obama s-a transformat intr-o cursa de melc.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 964 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
spaima vaqarilor
rank 1
numeni nu e asa de fraier sa creada ca ''scaderea'' pretului benzinei este ''intamplator''
Companiile petroliere amerloace au raportat castiguri enoorme, iar majoritatea celorlalti pierderi exact proportionale cu hotia primilor...

Mult trambitata autoreglare capitalista a cererii si ofertei si stimulare economica, a fost pusa la pamant pentru minimum 30 de ani, de dementul razboi si politica de jupuire a bancilor ce acordau credite irealiste.
Republicanii stiu foarte exact ca efectele economice nu vor putea fi contracarate nici in doua mandate, de aceia au scos drept "candidat" mumia.
Apoi se mai bazeaza pe patriotizmul idi0t al maselor ce isi inchipuie ca statele inca sunt stapanul lumii, sau ca "aduc democratia" si alte aberatii turnate zilnic de o propaganda a la ceasca. Majoritatea neavand o scoala minima sunt doar "mandri" nu si isteti. Si sa nu uitam puternicul sentiment rasial ce face de orice candidat ne-alb... un ne-american!

"Ultimul mare erou" este defapt un fost prizioner de razboi!

Numai in amerlocia vacarului, poti face dintr-un bleg cazut prizionier fara cea mai minuscula victorie aeriana, ba chiar a "pierdut" avionul, cu torturi inchipuite (n-are nici un semn sau zgarietura, fiind tratat chiar bine dupa cum rezulta din poze!), un afemeiat, un nesimtit si un obtuz prefacut credincios... un erou!!!

Obama va fi urmatorul presedinte.

Dar panta e ireversibila, spre norocul umanitatii!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor