McCain si-a jucat la TV ultima carte si a pierdut

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 07:39
3651 citiri
McCain si-a jucat la TV ultima carte si a pierdut
foto CNN

Ultima dezbatere televizata inainte de prezidentialele din SUA l-a avantajat in mod clar pe candidatul de culoare la Casa Alba, Barack Obama, McCain find nevoit sa "joace" in defensiva.

Conform unui sondaj difuzat de CNN, 58% dintre cei chestionati considera ca Obama a castigat si aceasta ultima dezbatere televizata, cu 20 de zile inainte de alegeri.

Din nou, democratul Obama a promis ca e singurul care poate aduce "schimbarea fundamentala" tarii, identificandu-l pe mai varstnicul sau rival cu presedintele Bush.

In replica, acesta a declarat, conform CNN, "nu sunt presedintele Bush", continuand: "Daca voiati sa candidati impotriva lui Bush, ar fi trebuit sa intrati in lupta inca de acum patru ani. Eu voi da o noua directie economiei si acestei tari".

McCain a incercat, in mai multe randuri, sa isi destabilizeze adversarul, vorbind despre aceleasi lucruri pe care le-a adus in discutie si zilele trecute, respectiv despre presupusele legaturi ale lui Obama cu William Ayers, fost militant de extrema-stanga din anii '60, considerat de republicani un terorist.

El l-a acuzat, de asemenea, implicit, pe rivalul sau de frauda electorala, pentru ca ar sustine o asociatie de stanga ce militeaza pentru inregistrarea cetatenilor defavorizati pe listele electorale. Asociatia este acuzata ca inscrie nume fictive pe liste.

Barack Obama a replicat imediat: "Haideti sa clarificam lucrurile. Bill Ayers este profesor la Chicago. In urma cu 40 de ani, cand eu aveam opt ani, a comis acte demne de dispret impreuna cu un grup radical. Eu am condamnat aceste acte".

"Ayers nu este implicat in campania mea, nu a fost implicat si nu va fi la Casa Alba", a adaugat el, fara sa isi piarda calmul.

Cei doi candidati s-au acuzat reciproc de campanii electorale negative.

"100% din spoturile dumneavoastra televizate sunt negative, John, acesta este adevarul adevarat", a spus Obama.

"Dar, in acest moment, cred ca americanii sunt mai putin interesati de atacurile noastre morale din timpul campaniei, le pasa mai mult de problemele care ii afecteaza atat de profund", a adaugat el, dupa ce senatorul de Arizona fusese primul care il acuzase ca face o campanie electorala negativa.

Subiectul principal al dezbaterii a fost, din nou, economia SUA, cei doi candidati fiind de acord ca planul de salvare de 700 de miliarde de dolari nu este suficient pentru depasirea crizei.

Dezbaterea care s-a derulat la Universitatea Hofstra de la Hempstead, in apropiere de New York, era considerata ultima sansa pentru McCain de a se redresa in sondaje.

A.S.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Barack Obama, #John McCain, #dezbatere televizata, #avantaj, #sondaj, #presedinte, #Casa Alba, #electoral , #Barack Obama