Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Obama creste spectaculos in sondaje in trei state cheie

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 15:40
943 citiri
Obama creste spectaculos in sondaje in trei state cheie

Candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, a inregistrat o crestere spectaculoasa in trei state-cheie - Florida, Ohio, Pennsylvania - devansandu-l pe republicanul John McCain cu 8 pana la 15 puncte, potrivit unui sondaj publicat miercuri de Universitatea Quinnipiac.

Obama este creditat cu 51% din intentiile de vot in Florida, fata de 43% pentru McCain, cu 50% din intentiile de vot fata de 42% in Ohio si cu 54% fata de 39% pentru McCain in Pennsylvania. Sondajul a fost realizat dupa dezbaterea televizata de vineri, relateaza AFP.

Inainte de dezbatere, acelasi institut a realizat un alt sondaj, care ii dadea un avantaj lui Obama dar cu o marja mai mica (49% fata de 43% in Florida, 49% fata de 42% in Ohio si 49% fata de 43% in Pennsylvania).

Din 1960, niciun candidat nu a ajuns la Casa Alba fara sa castige macar in doua dintre aceste trei state-cheie.

Mai mult de opt alegatori din zece din Florida, Ohio si Pennsylvania spun ca dezbaterea dintre cei doi candidati nu i-a facut sa-si schimbe parerea, dar, cu o marja de 13-17% potrivit acestor state, respondentii au spus ca Obama a fost mai convingator.

"Este greu de gasit o cursa prezidentiala mai moderna in care sa se constate o diferenta atat de mare, rapida si la finalul campaniei", a comentat Peter Brown, vicedirector al institutului.

"In ultimii 20 de ani, senatorul Obama a trecut de la sapte puncte in urma la opt puncte avans in Florida, si-a accentuat avansul in Ohio si conduce cu 15 puncte in Pennsylvania", a subliniat el.

In Florida, alegatorii barbati continua sa il prefere pe McCain - 50% fata de 45% pentru Obama - , dar femeile il sustin pe Obama (57% fata de 37%). McCain este preferat de electoratul alb (50% fata de 45%).

In Ohio, majoritatea femeilor (53% fata de 39%) spun ca vor vota pentru Obama, in timp ce barbatii sunt impartiti la egalitate (46%) intre cei doi candidati. Alegatorii independenti sunt mai numerosi in a-l sustine pe Obama.

In Pennsylvania, majoritatea femeilor (58% fata de 34%) spun ca vor vota pentru Obama, iar acesta este pe primul loc si in ceea ce priveste electoratul masculin (49% fata de 45%). Candidatul democrat conduce in randul alegatorilor independenti.

Sondajul predezbatere a fost realizat in perioada 22-26 septembrie pe un esantion de 1.161 persoane in Florida, 1.203 in Ohio si 1.138 in Pennsylvania. Sondajul postdezbatere a avut loc in perioada 27-29 septembrie pe un esantion de 836 persoane in Florida, 825 in Ohio si 823 in Pennsylvania.

Misterul Triunghiului Bermudelor, explicat de oamenii de știință
Misterul Triunghiului Bermudelor, explicat de oamenii de știință
Întinderea de apă dintre Florida, Puerto Rico și Bermuda este cunoscută sub numele de Triunghiul Bermudelor. Și-a primit numele în secolul XX, când a fost asociat cu dispariții misterioase...
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
#Barack Obama, #John McCain, #alegeri, #SUA, #ohio, #Pennsylvania, #Florida , #Barack Obama