Obama si McCain cer Rusiei sa-si retraga trupele din Georgia

Duminica, 10 August 2008, ora 06:49
1585 citiri
Obama si McCain cer Rusiei sa-si retraga trupele din Georgia

Barack Obama, candidatul democrat la alegerile prezidentiale din luna noiembrie din SUA, si contracandidatul sau republican John McCain au condamnat ferm actiunile militare ale Rusiei in Georgia, cerand Moscovei sa-si retraga imediat trupele si avioanele din tara vecina.

"Cer din nou guvernului Rusiei sa-si retraga imediat si neconditionat trupele de pe teritoriul Georgiei", a solicitat senatorul republican John McCain, citat de Reuters. El a precizat ca a vorbit sambata cu presedintele georgian Mihail Saakasvili, pentru a doua oara de cand a fost declansata criza.

McCain, un critic acerb al Moscovei, a spus ca situatia din Georgia este groaznica.

"Tensiunile si ostilitatile dintre georgieni si oseti nu reprezinta in niciun caz o justificare pentru ca trupele ruse sa treaca o frontiera recunoscuta international", a spus McCain intr-un comunicat.

Candidatul republican a mai spus ca decizia NATO de a nu acorda Georgiei planul de actiune in vederea aderarii (MAP) la summitul de la Bucuresti "ar putea sa fi fost considerata drept unda verde pentru agresiuni in regiune", a spus McCain.

Barack Obama, aflat in vacanta in Hawaii, a solicitat si el printr-un comunicat incetarea imediata a focului si retragerea trupelor ruse din Georgia.

"Condamn actiunile agresive ale Rusiei si reiterez apelul meu de incetare imediata a focului. Rusia trebuie sa inceteze bombardamentele, sa opreasca incursiunile avioanelor ruse in spatiul aerian georgian si sa-si retraga trupele terestre din Georgia", a spus Obama, precizand ca a vorbit si el cu Saakasvili si cu secretarul de stat american Condoleezza Rice.

Candidatul democrat considera ca Rusia nu mai poate fi un mediator neutru in ce priveste regiunile separatiste Osetia de Sud si Abhazia, ambele sprijinite de Moscova.

"Actuala escaladare a conflictului militar a fost cauzata si de lipsa unei forte de mentinere a pacii neutre si eficiente, sub mandat ONU. Rusia nu poate juca un rol constructiv de mentinere a pacii", a conchis Obama.

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
#Barack Obama, #John McCain, #cere, #incetare, #focuri, #conflict, #Georgia, #Rusia , #Barack Obama