Viitorul presedinte SUA trebuie sa aleaga intre Nabucco si South Stream

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 10:19
1753 citiri
Viitorul presedinte SUA trebuie sa aleaga intre Nabucco si South Stream

Problema dependentei energetice a Europei de Rusia va constitui o prioritate si pentru viitorul presedinte al Statelor Unite. Acesta va avea un cuvant greu de spus in sustinerea Nabucco sau South Stream, scrie The Economist.

Americanii au toate motivele sa se opuna proiectelor prin care Europa ar putea urma sa fie alimentata cu gaz din Iran.

Eventuale rachete nucleare iraniene ar pune in pericol existenta Israelului. Daca Rusia va vinde Teheranului sisteme de rachete si tehnologie in domeniul focoaselor sau sisteme de aparare antiaeriana sau daca se opune adoptarii de sanctiuni conteaza mult. In schimb, amenintarea reprezentata de Rusia la adresa securitatii europene este o chestiune de durata si plictisitoare. In cel mai rau caz, Europa va sfarsi prin a depinde mai mult de conductele ruse decat este recomandat din punct de vedere politic.

Sperantele energetice europene se bazeaza pe construirea unei conducte independente, Nabucco, ce va aduce gaz din Asia Centrala si din regiunea Marii Caspice, prin Turcia, pana in Balcani si in Europa Centrala. Proiectul, mult discutat, dar inca nematerializat, are la baza succesul altor doua conducte deja existente, care traverseaza Georgia si care au contribuit la distrugerea monopolului rus asupra rutelor de export Est-Vest.

Marea problema a gazoductului alternativ o constituie lipsa gazului. Cele mai importante rezerve se afla in Turkmenistan, dar Rusia le vrea si pe acelea. Analistii geo-politici considera ca obtinerea acestului gaz pentru Nabucco ar presupune un efort diplomatic enorm din parte UE si din partea Statelor Unite.

In alta ordine de idei, proiectul conductei intampina obstacole de ordin legal si atat Rusia, cat si Iranul s-ar putea opune.

In plus, Rusia depune eforturi semnificative pentru a reinvia ideea unui cartel international al gazului cu Iranul si Qatarul si incearca sa submineze Nabucco printr-un proiect rival, South Stream, extrem de costisitor, estimat la 12,8 miliarde de dolari. Sustinut de gigantul rus Gazprom si de compania italiana ENI, South Stream include deja Austria, Bulgaria si Serbia. Proiectul a fost amanat, insa, in prezent, cu doi ani, data estimata a finalizarii fiind 2015.

Dar discutiile politice din jurul acestui subiect sunt in continuare intense. Saptamana aceasta Kremlinul a reusit sa determine Romania - pana acum o sustinatoare ferma a Nabucco - sa inceapa negocierile pentru a participa la South Stream, noteaza The Economist.

Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation, considera ca aceasta situatie genereaza exact tipul de competitie care place Kremlinului, in care tarile europene se lupta intre ele pentru a obtine cel mai bun acord cu Rusia. Tactica a dat rezultate anterior in Europa Centrala, unde Austria si Ungaria au concurat pentru a deveni partenerul energetic favorit al Rusiei in regiune. Acum, Kremlinul a implicat si Slovenia pentru a creste si mai mult miza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#nabucco, #Barack Obam, #John McCain , #Barack Obama
Comentarii
R
restul
rank 1
Controlul si crearea competitiei in interesul Rusiei este numele jocului....