John McCain: Putin este un asasin care va profita de orice avantaj

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 21:50
9519 citiri
John McCain: Putin este un asasin care va profita de orice avantaj

Senatorul american John McCain a vorbit despre prima conferinta de presa a presedintelui american ales, Donald Trump.

Intr-un interviu acordat Janei Nemtova de la redactia rusa a DW si transmis in cadrul emisiunii acesteia, "Nemtsova. Interview", McCain spune ca este nevoie de mai multa fermitate in relatia cu Rusia.

DW: Presedintele-ales al SUA a tinut prima sa conferinta de presa dupa castigare alegerilor si, in premiera, a admis ca rusii s-au aflat in spatele recentelor actiuni de hacking din timpul campaniei electorale. Cum credeti ca va proceda in acest context?

John McCain: Am fost foarte incantat sa-l aud ca recunoaste implicarea substantiala a rusilor in aceste atacuri serioase impotriva alegerilor din America. In mod just, presedintele ales a precizat ca si alte tari au fost implicate in activitati similare, dar eu ma bucur ca ii considera responsabili pe rusi de atacurile din timpul campaniei. Nu exista niciun dubiu ca asa a fost.

DW: Pe de alta parte, Donald Trump spune ca Putin l-a placut, fapt care ar reprezenta un avantaj, nu o vulnerabilitate. Rusia, a spus presedintele-ales, va respecta Statele Unite mai mult ca pana acum si nu va mai savarsi asemenea atacuri cibernetice impotriva Americii. Care este parerea dumneavoastra?

John McCain: Eu cred ca Vladimir Putin este un asasin, un criminal, un produs al KGB, care va profita de orice avantaj pe care il are. Am vazut, deja, trei presedinti - Bush, Clinton si Obama - care au crezut ca pot sa dreaga relatia cu Putin. Ba chiar l-au si laudat. George W. Bush a spus ca s-a uitat in ochii lui si i-a vazut sufletul. Desigur, sa nu uitam de campania lui Obama si de butonul lui de "reset". Noi trebuie sa intelegem ce este Vladimir Putin si sa revenim la zilele din epoca lui Ronald Reagan: pace prin forta.

Singurul lucru pe care il intelege Putin este forta. Si ca pretul pentru agresiuni este mai mare decat foloasele rezultate din utilizarea ei. Am vazut cum a dezmembrat Ucraina si a anexat Crimeea, si cum, mai nou, trimite avioane cu arme de mare precizie pentru a ataca spitalele din Alep sau dezvolta capacitatile militare in Kaliningrad. Lista este foarte lunga. Putin face chestiile astea intr-o tara cu o economie foarte precara. De aceea, trebuie sa ne intoarcem la conceptul de "pace prin forta". Da, am fi bucurosi sa stam de vorba cu Putin, dar numai de pe o pozitie de forta.

DW: Credeti ca domnul Trump intelege acest lucru?

John McCain: Nu stiu.

DW: Ce parere aveti despre conferinta de presa a lui Trump? Intre el si postul de televiziune CNN a existat un conflict. Presedintele-ales i-a acuzat pe cei de la CNN ca ar colporta "stiri false".

John McCain: As putea vorbi mult, dar voi fi cat mai succint cu putinta. Presedintele-ales Donald Trump a schimbat modul in care se face politica in Statele Unite ale Americii. Prin utilizarea Twitter si a altor platforme similare. Aceasta a fost prima conferinta de presa pe care a sustinut-o dupa mai bine de cinci luni. Asa ceva nu s-a mai pomenit. El este capabil sa energizeze baza electoratului sau.

In acelasi timp, sustinerea sa este mai mai mica decat a oricarui alt presedinte ales din timpurile moderne care se pregatea sa preia functia. Vedem, deci, o perioada foarte neobisnuita in politica americana si o America foarte polarizata. As vrea sa vad ca mesajul lui ajunge la toti americanii, la cei care l-au sprijinit si la cei care l-au respins. Si are succes. As putea sa-l critic pentru ce a facut? E clar ca a avut succes. In politica, rezultatele sunt cele care conteaza, in final.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...