France-Press: Aspecte inedite ale campaniei din SUA

Sambata, 01 Noiembrie 2008, ora 07:52
2421 citiri
France-Press: Aspecte inedite ale campaniei din SUA

Cu patru zile inainte de alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, France-Presse prezinta cateva aspecte inedite ale campaniei electorale in care se infrunta cele doua echipe de candidati pentru Casa Alba, democratii Barack Obama-Joseph Biden si republicanii John McCain-Sarah Palin.

Incepe sa se simta oboseala

Sarah Palin a salutat joi in timpul unui miting din Pennsylvania victoria echipei de baseball rivale celei sustinute de orasul in care se organiza mitingul.

"Sunt foarte emotionata ca sunt aici, in statul invingator in Seriile mondiale de baseball, Philadelphia Phillies", a spus Palin, provocand huiduielile multimii la inceputul mitingului sau din orasul Erie, situat in vestul statului.

Philadelphia Phillies a castigat joi pentru a doua oara in istoria sa Seriile mondiale, finala Campionatului nord-american de baseball (MLB), insa aceasta echipa este sustinuta de Philadelphia, metropola din estul Pennsylvaniei, in timp ce orasul Erie sustine echipa Piratii din Pittsburgh, marele oras din vestul acestui stat.

Obama, placut de cei de pe MySpace

Barack Obama ar fi castigatorul categoric al alegerilor, daca ar fi votat de fanii MySpace. Potrivit retelei de socializare online, 60% dintre participanti au declarat ca vor sa voteze pentru candidatul democrat, fata de 34% cati se pronunta in favoarea candidatului republican.

MySpace, care revendica 77 de milioane de utilizatori in Statele Unite, dintre care 85% au varsta necesara pentru a vota, precizeaza ca femeile sunt mai "obamiste" decat barbatii (64%, fata de 58%), situatie care se aplica si tinerilor. Obama este sustinut de 62% dintre cei cu varsta sub 24 de ani si doar de 53% dintre cei care au peste 35 de ani.

Producatorii de arme voteaza cu McCain

Dan Cooper, un producator de arme usoare din Montana, a fost nevoit sa demisioneze din functia de presedinte al companiei care ii poarta numele, Cooper Firearms, dupa ce si-a exprimat public sustinerea fata de Barack Obama.

Intrebat de cotidianul american USA Today, Dan Cooper si-a explicat marti alegerea invocand razboiul din Irak si evolutia spre dreapta a Partidului Republican. Fara indoiala, influenta unui puternic grup de lobby favorabil armelor, care il sustine pe John McCain si care a cerut imediat boicotarea produselor Cooper, l-a facut pe patron sa renunte la conducerea firmei.

Halloween cu Obama si McCain

Sarbatoarea de Halloween de vineri nu putea face abstractie de lupta politica pentru castigarea alegerilor prezidentiale, care se vor desfasura peste patru zile. Vanzarea de masti cu chipurile celor doi candidati a crescut in ultimele zile, ca si cele cu imaginea candidatei la vicepresedintie, Sarah Palin. Mastile cu chipul lui Joe Biden nu au avut chiar atat de mult succes.

Site-ul coolest-homemade-costumes.com, administrat de Elad Shippony, s-a vazut in ipostaza de a i se propune crearea un costum kamikaze, cu o centura de explozibil. Shippony, care administreaza acest site din Israel, dar clientii sai sunt majoritatea americani, s-a declarat inspaimantat de aceasta idee, insa a difuzat totusi ideea pe site-ul sau, pentru ca "in America, nu se stie niciodata cu adevarat care sunt limitele, mai ales ca Halloween-ul este o sarbatoare atat de nebuna".

20 de milioane de americani au votat anticipat

Mai mult de 20 de milioane de americani, majoritatea democrati, au votat deja in cadrul scrutinului prezidential anticipat, potrivit datelor furnizate de Universitatea George Mason din Virginia. In total, 130 de milioane de alegatori ar urma sa voteze la alegerile din 4 noiembrie, unde este asteptat un nivel record de participare.

Alegatorii au posibilitatea sa se inregistreze ca democrati, republicani sau independenti in mai multe state. Pe baza acestor informatii, se pare ca alegatorii inregistrati ca democrati au mers in numar mare la urne in mai multe state in care sunt multi nehotarati, cum ar fi Iowa, Carolina de Nord, Florida, Colorado, New Mexico si Nevada. George W. Bush a castigat in 2004 in toate aceste sase state, care sunt insa curtate intens de Obama.

In Florida au votat 45,6% dintre democrati si 38,2% dintre republicani. David Plouffe, directorul de campanie al lui Barack Obama, a revendicat vineri un avantaj de 200.000 de alegatori in acest stat, care a fost crucial pentru castigarea alegerilor de catre Bush in 2000 si 2004. Republicanii au contestat acest avantaj, explicand ca democratii din Florida nu vor vota toti pentru Barack Obama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#alegeri, #SUA, #BarackObama, #John McCain , #SUA