Relatia cu Rusia, piatra de incercare pentru viitorul presedinte al SUA

Duminica, 17 August 2008, ora 17:40
1594 citiri
Relatia cu Rusia, piatra de incercare pentru viitorul presedinte al SUA

Viitorul presedinte al Statelor Unite, fie ca va fi John McCain sau Barack Obama, trebuie sa se astepte deja la o confruntare cu Rusia, in conditiile in care razboiul din Georgia lasa sa se intrevada o racire serioasa a relatiilor dintre cele doua tari, comenteaza AFP.

Cei doi candidati nu au asteptat, insa, eventuala lor alegere pentru a aborda acest subiect. Sustinator al unei linii dure fata de Rusia, John McCain s-a declarat un aliat al Tbilisiului si a condamnat Moscova, inca de la intrarea trupelor ruse in Georgia.

In tabara democrata, pozitia lui Obama s-a inasprit pe masura ce a evoluat situatia. Consilierul lui Obama pe probleme de politica externa, Susan Rice, a lasat sa se inteleaga ca senatorul de Illinois ar putea chiar sa isi reexamineze abordarea in chestiunea relatiilor dintre cele doua tari, in contextul conflictului dintre Moscova si Tbilisi.

"Vor trebui sa existe consecinte", a afirmat ea referindu-se la conflictul din Georgia, in cursul unei discutii care a avut loc vineri la centrul de reflectie New America Foundation.

Desi abordarea conflictului de catre cei doi candidati nu este similara, nu trebuie "supraestimate diferentele" dintre ei in acest dosar, apreciaza Justin Logan, specialist in politica externa la Institutul Cato. Din punctul de vedere al lui Logan, desi McCain este mai "razboinic", si o administratie Obama ar intra in opozitie cu Rusia.

Aceeasi parere o are si Strobe Talbott, secretar de stat adjunct in fosta administratie Clinton: "Nu cred ca exista atat de multe diferente intre candidanti. Indiferent de ceea se va intampla, va fi o provocare enorma pentru urmatoarea administratie", spune el.

Dosare complicate

Acest aspect nou din relatiile dintre Statele Unite si Rusia ar putea deveni o problema serioasa pentru viitorul presedinte american, care oricum va avea pe agenda, dupa investirea in functie, in ianuarie 2009, o serie de dosare complicate, ca Irakul, Afganistanul sau Iranul.

Indiferent de numele sau, susccesorul lui George W. Bush va trebui sa dea piept cu o realitate nu prea confortabila pentru Statele Unite: Rusia, in calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, in calitate de mare putere, nu va putea fi ocolita de Washington pentru atingerea mai multor obiective de politica externa.

Lucizi, John McCain si Barack Obama au admis ca Moscova a jucat un rol-cheie in unele dosare, cum ar fi cel nuclear iranian.

"Guvernul rus vrea cu disperare ca Occidentul sa il considere o mare putere respectata", apreciaza James Rubin, fost purtator de cuvant al secretarului de stat democrat Madeleine Albright, intr-o analiza publicata pe site-ul Huffington Post. "Trebuie sa luam in considerare acest aspect. Nu sunt relatii diplomatice obisnuite", a adaugat el.

Cei doi candidati, care vor trebui sa adopte o atitudine de neincredere fata de Moscova, dispun de mai multe parghii, singura exclusa fiind confruntarea armata intre cele doua puteri nucleare.

Urmatorul presedinte ar putea bloca aderarea Rusiei la OMC si, in paralel, ar putea accelera aderarea unor fosti sateliti sovietici, ca Georgia sau Ucraina, la NATO. Unele voci vorbesc si despre o boicotare a Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, din 2014, organizate de Rusia. Altii sustin cererea lui John McCain de a exclude Rusia din G8, desi ceilalti membri nu par dispusi sa accepte aceasta masura.

De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#Rusia, #SUA, #candidati, #Casa Alba , #SUA