Un eveniment extern l-ar putea ajuta pe McCain sa castige alegerile

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 11:57
1762 citiri
Un eveniment extern l-ar putea ajuta pe McCain sa castige alegerile

Candidatul republican la Casa Alba, John McCain, mai are mai putin de 20 de zile la dispozitie pentru a cuceri electoratul american si are nevoie, in primul rand, de un eveniment extern care sa indeparteze atentia opiniei publice de la problemele economice, considera politologii, citati de AFP.

In pofida bunei sale prestatii la dezbatere, John McCain este inca in urma in sondaje. Adversarul sau democrat era creditat joi cu un avans de aproape 7% la nivel national, potrivit unei medii realizate de site-ul independent RealClearPolitics.

Potrivit mai multor experti contactati de AFP, criza economica a fost fatala pentru republican, care nu a stiut niciodata sa convinga electoratul in acest dosar.

In repetate randuri el a recunoscut ca nu cunoaste foarte bine unele probleme economice. In luna septembrie, cand Wall Street incepea sa scada, el a fost criticat aspru pentru ca a afirmat ca "bazele economiei sunt solide". Iar in prezent situatia economica mondiala atrage toata atentia.

"In afara de a spera ca un eveniment poate indeparta atentia de la aspectele economice, nu are alta alegere decat sa continue sa concureze cat de energic poate in statele 'Bush', care sunt in prezent state cheie", a afirmat Paul Beck, profesor de stiinte politice la Universitatea de Stat din Ohio. "Si trebuie sa castige in toate, ceea ce pare o provocare enorma", a adaugat el.

Sam Popkin, profesor de stiinte politice la Universitatea din California, considera ca McCain "pare sa nu aiba idei noi". "Va avea, in concluzie, nevoie de o schimbare externa - ca OPEC sa inchida robinetele cu petrol, ca Zona Verde din Bagdad sa explodeze, ca Chavez sa atace Canalul Panama - sau de ceva care sa faca planul sau economic sa para mai bun", a adaugat el.

In urmatoarele doua zile, senatorul de Arizona va merge in Florida, Ohio, Virginia, Carolina de Nord, Missouri, Nevada si Colorado, pentru a incerca sa inverseze tendinta favorabila adversarului sau in aceste state, unde se va decide soarta alegerilor.

Candidata sa la vicepresedintie, Sarah Palin, va face campanie separat pentru a acoperi alte zone. Dupa New Hampshire joi, ea va merge in Ohio si Indiana vineri.

McCain a strans mai putin bani decat Barack Obama, ceea ce il obliga sa se concentreze pe un numar redus de state, subliniaza Darrell West, de la centrul de cercetari Brookings Institution.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
#McCain, #alegeri, #SUA, #criza, #financiara, #extern, #Bush , #SUA