Johnny Raducanu a murit

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 11:43
14692 citiri
Johnny Raducanu a murit
Foto: Arhiva

Johnny Raducanu, cel mai cunoscut muzician de jazz din Romania, a murit, luni, la varsta de 79 de ani, in garsoniera sa din Bucuresti.

"A murit muzicianul Johnny Raducanu! Dumnezeu sa il odihneasca! La Teatrul National ii incanta pe spectatori cu muzica sa in spectacolul 'Dialoguri si fantezii in jazz' avandu-l ca partener pe Ion Caramitru!", este mesajul postat pe site-ul Teatrului National Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al SMURD Bucuresti, dr. Bogdan Oprita, a declarat la Realitatea TV ca decesul s-a produs la domiciliu.

"In jurul orelor 10.00, s-a primit un apel de urgenta in dispecerat. S-au deplasat doua echipaje la fata locului, primul echipaj a gasit pacientul cu stop cardiorespirator, s-au efectuat manevre de resuscitare. Dupa aproximativ 60 de minute, din pacate a trebuit sa fie constatat decesul pacientului. Acesta nu a raspuns la manevre. Exista o patologie cardio-vasculara care sa duca la acest deznodamant", a declarat doctorul Bogdan Oprita.

Artistul avea probleme cardiace si diabet, din cauza carora fusese si internat saptamana trecuta.

"Am avut o operatie pe cord, crize de diabet, sunt dependent de insulina, am probleme cu ochii, nu pot umbla, ma dor picioarele, am necazuri materiale. S-au napustit toate pe mine. Dar nu disper, le primesc pe toate voluntar, nu intru deloc in panica", declarase, recent, artistul, intr-un interviu pentru Metropotam.

Pe numele sau real Raducanu Cretu, Johnny Raducanu s-a nascut intr-o familie de rromi cu traditii muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, inca de la 19 ani.

Johnny Raducanu a facut studii muzicale la Iasi si Cluj, apoi la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956). Indrumator activ al tinerei generatii, Johnny Raducanu este considerat un veteran al muzicii romanesti de jazz.

Reactii la moartea artistului

"Este o grea pierdere pentru jazzul romanesc si pentru intreaga breasla din care, cu modestie fac si eu parte.(...)Era un geniu muzical, acea un talent deosebit pentru improvizatie si talentul cu care isi trata temele muzicale. Este o mare pierdere", a apreciat Corina Chiriac.

Johnny Raducanu a murit - lumea artistica in doliu

De asemenea, Ovidiu Lipan Tandarica, ce a avut ocazia sa cante alaturi de Johnny Raducanu, si-a exprimat regretul legat de moartea artistului.

Si poetul George Stanca a vorbit despre impactul pe care l-a avut Johnny Raducanu asupra muzicii si culturii romanesti.

"Nu stiu daca-mi aduc acum exact aminte prima intalnire, dar stiu ca de fiecare data cand ne intalneam aveam ce discuta, desi veneam din lumi diferite. In ultima vreme, trebuie sa recunosc, nu ne-am mai vazut. Romania are un fel aparte de a-si aprecia artistii, mi-e greu sa evaluez cat de apreciat era. De fiecare data, ramanem cu regrete doar fata de cei pe care nu-i mai avem. In lumea noastra, el a fost mereu apreciat si si-a gasit mereu un raspuns la valoarea pe care a avut-o. In lumea noastra, el a fost ca un fel de tatic", si-a amintit si Dan Bittman.

#Johnny Raducanu murit, #johnny raducanu deces, #johnny raducanu moarte, #Johnny Raducanu jazz murit , #murit