Mierea de albine, o afacere de 4 milioane de euro

Marti, 24 Iunie 2008, ora 12:20
19349 citiri
Mierea de albine, o afacere de 4 milioane de euro

Cresterea albinelor este o ocupatie veche, dar din cauza scaderii pretului mierii, numarul de familii de albine a scazut de la 1,4 milioane in 1989 pana la 30.000 in 2006. In prezent, exista 36.000 de apicultori care aduc pe piata miere romaneasca.

O afacere bazata pe miere a dezvoltat si compania "Tremot Dobre si Fiii" SRL, din judetul Prahova. Compania a fost infiintata in 2000 de Traian Dobre, un inginer in industria alimentara care lucrase anterior la flota de pescuit oceanic.

Dupa ce a infiintat compania alaturi de sotia sa si de cei doi fii, administratorul acesteia a cheltuit in total 600.000 de euro, din care jumatate reprezinta un imprumut bancar, pentru punerea pe roate a afacerii cu miere, anunta Evenimentul Zilei.

"Tremot Dobre si Fiii" produce miere pentru restaurantele Marriott si Howard Johnson si exporta cu tonele in Germania, peste 70% din productie, Anglia, Italia, Grecia, Spania si Polonia. Acesta este unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de miere din Romania, cu o cifra de afaceri de aproape 4 milioane de euro anul trecut, dupa ce a exportat 1.500 de tone de miere.

Produsul este colectat de la circa 1.500 apicultori din toate zonele tarii si de la cei peste 150 de stupi proprii. Firma are o capacitate de productie de 40 de tone de miere pe zi.

Potrivit lui Traian Dobre, mierea adusa de la apicultori trece prin cateva etape: este selectata, incalzita, omogenizata, filtrata si ambalata in butoaie de tabla, lacuite in interior cu o substanta speciala. In aceasta forma, mierea ajunge peste granite.

In Romania, "Tremot Dobre si Fiii" aduce miere la restaurantele Hotelurilor Marriott, Howard Johnson si Ramada. Borcanele cu miere se mai vand in cateva magazine de produse naturiste din Bucuresti si Ploiesti.

Pe langa cele noua sortimente de miere, compania mai produce tinctura de propolis, polen, fagure, iar in cantitati mici mai scoate pe piata siropuri de fructe de padure si borcane cu ciuperci.

Anul trecut, albinele din Romania au produs peste 10.000 tone de miere, din care peste 8.000 de tone au mers catre export, potrivit apicultorilor. Statisticile arata ca romanii consuma foarte putina miere, 100 de grame pe cap de locuitor pe an, comparativ cu nemtii care mananca fiecare cate 2 kilograme.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#export, #productie, #Howard Johnson, #Tremot Dobre si Fiii, #miere de albine , #stiri Johnson