Barroso: Grecia trebuie sa decida daca este destul de puternica pentru zona euro

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 14:54
1241 citiri
Barroso: Grecia trebuie sa decida daca este destul de puternica pentru zona euro
Foto: TVR Info

G20 este "complet angajat" sa sustina Grecia, insa si grecii trebuie sa arate angajament fata de masurile de austeritate, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Sper ca aceste concluzii ale summit-ului vor arata ca efortul nostru este clar. Este un mesaj pentru ajutarea tarilor aflate in aceasta situatie fara precedent. Mesajul este clar: suntem complet angajati sa sustinem Grecia si ramanem fermi referitor la masurile luate saptamana trecuta", a spus Barroso, in cadrul unei conferinte de presa organizate in cadrul summit-ului G20, desfasurat la Cannes.

"In acelasi timp, Grecia trebuie sa arate angajament fata de masuri. Este o problema de unitate politica, pentru ca sa existe speranta pentru un viitor mai bun. In aceasta situatie, unitatea este cheie si trebuie un angajament clar al fortelor politice de la Atena, pentru a lua masurile necesare pentru o situatie economica stabila", a precizat Barroso.

De altfel, vineri, in Parlamentul elen se va sustine un vot de incredere, prin care alesii greci vor hotari daca sunt de acord cu masurile de austeritate propuse de FMI si UE si acceptate de premierul George Papandreou.

"Grecia trebuie sa decida daca este puternica sa ia toate deciziile care vin odata cu participarea la zona euro", a opiniat presedintele CE.

De asemenea, Barroso a confirmat faptul ca Italia a acceptat monitorizarea din partea FMI, in privinta implementarii reformelor. "Comisia Europeana va face o evaluare detaliata si va monitoriza situatia. Saptamana viitoare vom merge in Italia pentru evaluari", a spus acesta.

Resursele FMI, majorate

Membrii G20 au hotarat sa majoreze resursele alocate Fondului Monetar International, pentru ca institutia sa poata interveni mai eficient pentru sprijnirea unor state cu dificultati financiare, a anuntat presedintele Comisiei Europene.

"Liderii G20 au cazut de acord sa creasca si resursele FMI, din cauza acestei situatii in care ne aflam. G20 a oferit un mandat ministrilor de Finante sa-si dramuiasca optiunile de imprumuturi bilaterale sau realizarea unui fond mutual finantat de membrii G20. In acest fel, crestem capacitatea globala de sprijin", a precizat Barroso, in cadrul unei conferinte de presa dupa incheierea summit-ului desfasurat la Cannes.

Oficialii celor mai puternice 20 de state din lume nu s-au inteles, inca, asupra aplicarii unei taxe pe tranzactiile financiare, un subiect aflat in discutie inca de la inceputul anului.

"Exista controverse. E nevoie de un pachet de masuri in acest sens, pentru binele tuturor. O taxa pe tranzactiile financiare e necesara pentru a sustine statele sarace", a subliniat Barroso.

"E normal sa cerem acele resurse de la sistemul financiar, care a primit mai mult de la contribuabili si nu a dat inapoi la fel de mult. Noi suntem determinati pe acest proiect", a precizat presedintele Comisiei Europene. Totusi, a lasat sa se inteleaga ca alte state nu sunt, inca, de acord, avand in vedere ca nu s-a luat nici o decizie ferma in acest sens.

Nu in ultimul rand, urmeaza a se lua masuri pentru sporirea sigurantei alimentare si prevenirea exceselor pe piata alimentelor, precum si pentru prevenirea protectionismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Jose Manuel Barroso, #criza Grecia, #summit G20 , #Comisia Europeana