Barroso: Romania si Bulgaria ar trebui sa intre in Schengen cat mai curand

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 14:24
2349 citiri
Barroso: Romania si Bulgaria ar trebui sa intre in Schengen cat mai curand

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, considera ca Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile de aderare la Spatiul Schengen si ca celor doua tari ar trebui sa li se acorde o sansa in acest sens.

Intr-un interviu acordat sambata postului public de radio din Bulgaria, Barroso a afirmat ca celor doua state ar trebui sa li se acorde aceasta sansa "cat mai curand cu putinta", noteaza Focus.

Vorbind despre decizia de vineri a Parlamentului Marii Britanii, aceea de a interzice slujbele sezoniere in agricultura pentru muncitorii romani si bulgari, presedintele Comisiei Europene a spus ca libera circulatie a persoanelor este un principiu fundamental al Uniunii Europene si ca acesta nu ar trebuie sa fie conditionat de nimic.

"Facem eforturi pentru a avea o piata a energiei comune, pemntru a construi retele energetice care sa conecteze toate statele europene si pentru a nu mai avea 'insule' izolate de energie", a declarat Barroso, adaugand ca lipsa unei piete comune face ca anumite state sa depinda de furnizorii de energie.

Presedintele Comisiei Europene este de parere ca uniunea economica si monetara trebuie intarita, deoarece folosirea monedei unice faciliteaza mecanismele de coordonare dintre state.

Olanda isi mentine pozitia impotriva aderarii Bulgariei si Romaniei la Schengen

"In acelasi timp, nu ar trebui sa avem membri de rangul intai si de rangul doi in Uniunea Europeana. Comisia Europeana vrea o Europa unita si deschisa, astfel ca va face tot posibilul pentru a se asigura ca nu exista diferente de statut intre diverse state membre.

Fac un apel catre fiecare pentru a face eforturi in aceasta directie. Cred in unitatea Europei si cred suntem mai puternici atunci cand suntem uniti", a adaugat presedintele Barroso, la postul public de radio bulgar.

Marea Britanie a inchis un program prin care mii de romani lucrau in agricultura

Vineri, Marea Britanie a decis sa puna capat programului care permitea muncitorilor straini sa lucreze sezonier in sectorul agricol, ceea ce a starnit un val de ingrijorare in randul producatorilor englezi de fructe si legume, care avertizeaza ca asta va determina o crestere a preturilor la aceste produse.

The Guardian nota, vineri, ca astfel, autoritatile britanice sisteaza un sistem de lucru care functiona de sase decenii si care facea ca o treime din recoltele din Regat sa fie culese de est-europeni.

Anual, 21.250 de romani si bulgari mergeau in Marea Britanie pentru a locurile de munca sezoniere din agricultura. Acestia petreceau acolo pana la sase luni pe an, lucru care din decembrie nu va mai fi posibil.

Decizia autoritatilor de la Londra are a scop scaderea somajului in randul propriei populatiei si incurajarea angajatorilor pentru a recruta britanici, destul de afectati de criza locurilor de munca.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...