Barroso: Uniunea bancara europeana ar putea fi realizata anul viitor

Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:35
1935 citiri
Barroso: Uniunea bancara europeana ar putea fi realizata anul viitor
Foto: Daylife

Toate cele 27 de tari din Uniunea Europeana ar trebui sa-si supuna bancile mari unei singure institutii de supraveghere, in cadrul unei uniuni bancare, ce ar putea fi pusa in functiune de anul viitor, este de parere presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Potrivit spuselor sale, intr-un interviu pentru Financial Times, Barroso a spus ca UE trebuie sa mearga mai departe de masurile legislative propuse de Comisia Europeana saptamana trecuta si sa faca un "pas foarte mare" spre integrare, precum si sa invete din lectiile crizei datoriilor.

Planul, care ar include o schema de garantare a depozitelor si un fond de salvare, platit de institutiile financiare, ar putea fi pus in functiune anul viitor, fara nicio modificare a tratatelor existente, a precizat Barroso.

Cu toate acestea, George Osborne, cancelarul Trezoreriei britanice, insista ca Regatul Unit nu va fi parte din nici o uniune bancara prin care contribuabilii sai ar putea fi nevoiti sa plateasca pentru salvarea unor banci sau care ar pune bancile britanice sub supravegherea unei institutii europene.

De asemenea, sugestia lui Barroso ca uniunea bancara ar putea fi realizata fara nicio schimbare in tratate ar putea intampina rezistenta in Berlin, germanii insistand ca asemenea masuri trebuie neaparat prevazute in tratate.

Totusi, seful CE are incredere ca atat liderii din Londra, cat si cei din Berlin, inteleg nevoia pentru un regim bancar european. "Proiectul european mereu a evoluat pas cu pas. Ar trebui sa continuam pas cu pas, doar ca, in prezent, avem nevoie de un pas urias. Europa fie face acest pas inainte, fie exista riscul unei fragmentari", a comentat Barroso.

Presedintele CE a precizat ca planurile sale pentru o uniune bancara, ce va fi prezentat la un summit UE de la sfarsitul lunii iunie, reprezinta o partea unui program pe termen lung al UE si nu va rezolva problemele actuale din piata.

De asemenea, el a adaugat ca decizia de a ajuta bancile spaniole a demonstrat faptul ca UE poate sa ia decizii importante pe termen scurt si ca l-a rugat pe Mariano Rajoy, premierul spaniol, sa accepte acest ajutor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Jose Manuel Barroso uniune bancara, #uniune bancara Uniunea Europeana , #Comisia Europeana