Congresul PPE la Bucuresti Barroso: Nu exista solutii magice pentru criza

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 21:36
2626 citiri
Congresul PPE la Bucuresti Barroso: Nu exista solutii magice pentru criza

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat, in cadrul Congresului PPE din Bucuresti, ca nu exista "solutii magice" pentru rezolvarea crizei economice.

Potrivit spuselor sale, problemele nu sunt doar ale unor state, ci ale intregii Uniuni Europene, fiind nevoie de adevarate reforme pentru a mentine batranul continent competitiv.

"UE trece prin cea mai provocatoare perioada a istoriei sale. Problemele pe care le avem in Europa au fost create de datorii nesustenabile in domeniul public si comportamentul unor afaceri din mediul privat. UE nu este cauza problemei, ci este o parte a solutiei", a subliniat Jose Manuel Barroso.

Europa are nevoie atat de responsabilitate, cat si de coeziune, pentru a avea crestere economica si a deveni mai competitiva la nivel mondial.

Basescu ataca populismul pervers. Solutia: Statele Unite ale Europei

"Sa fim sinceri: nu putem continua sa crestem in modul din trecut. Nu era o crestere sustenabila. Cresterea care a fost alimentata prin creditare artificiala sau cheltuieli publice nu este sustenabila", a comentat Barroso. "Daca vrem sa sustinem economia de piata, trebuie sa intelegem ca trebuie efectuate reforme, pentru ca Europa sa devina mai competitiva.

Sunt afirmatii oneste. Nu vor fi miracole si solutii magice. Trebuie sa facem reforme. Uneori este dificil, dar numai asa se poate sa pastram tarile competitive. Trebuie sa pastram economia sociala deschisa, competitiva, dedicata coeziunii sociale", a completat seful CE.

Astfel, Europa are nevoie de un sistem fiscal si financiar unic, precum si de un sistem de supraveghere a bancilor. De altfel, Barroso este de parere ca lipsa convergentei da nastere unor dezbateri populiste, care au drept scop slabirea constructiei europene.

"Nu trebuie sa permitem asta. Ne trebuie responsabilitate si cooperare. Doar asa poate Europa sa avanseze. Altfel, se va fragmenta si va intoarce Europa in logica balantei puterii si stim ca aceasta este dezechilibrata", a precizat el.

Merkel il lauda pe Basescu, la Congresul PPE: Nu-i este teama sa se gandeasca la viitor

Seful CE a subliniat faptul ca nu exista diferenta intre zona euro si restul Uniunii Europene, ambele banzandu-se pe aceleasi institutii, reguli si valori. "Asta inseamna ca, pe masura ce continuam integrarea, nu ne permitem divizari ale tarilor care vor intra mai tarziu in UE. Solutiile trebuie gasite oriunde se poate. Ne trebuie mai multa integrare, dar procesul trebuie sa fie cat mai inclusiv posibil. In UE nu ne mai trebuie ziduri", a comentat el.

In noiembrie, oficialii UE vor lua decizii importante privind bugetul pentru perioada 2014 - 2020 si vor trebui facute alegeri importante privind modul in care vor fi cheltuiti banii. "Acesti bani nu sunt un permis de a cheltui. Nu asa trebuie procedat. Institutiile trebuie sa sustina competitivitatea", a conchis Barroso.

Congresul PPE la Bucuresti Ideile lui Merkel, Barroso si Basescu pentru Europa

Presedintele CE, alaturi de presedintele Parlamentului European, Herman Van Rompuy, si 16 sefi de stat si de guvern, s-au aflat in Bucuresti, miercuri, cu ocazia Congresului Partidului Popular European (PPE), in cadrul caruia s-a ales si noul lider al formatiunii, acelasi Wilfried Martens.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că refacerea coaliţiei şi un guvern condus de Ludovic Orban este singura soluţie realistă şi decentă pentru gestionarea crizei...
Sursa: Ziare.com