Fostul sef al CE, Barroso, are un nou job: Sa salveze Goldman Sachs de efectele Brexit

Sambata, 09 Iulie 2016, ora 12:33
2372 citiri
Fostul sef al CE, Barroso, are un nou job: Sa salveze Goldman Sachs de efectele Brexit

Banca americana de investitii Goldman Sachs a anuntat ca l-a angajat pe fostul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-o functie de consilier si presedinte neexecutiv al diviziei pentru afaceri internationale, care are sediul la Londra.

Una dintre principalele atributii ale fostului sef CE va fi oferirea de consultanta legata de provocarile mediului economic, relateaza Reuters.

Barroso a fost presedinte al Comisiei Europene, executivul Uniunii Europene, intre 2004 si 2014. Anterior, el a fost prim-ministru al Portugaliei intre 2002 si 2004.

Goldman Sachs, ca si alte mari banci americane de investitii, e considerata vulnerabila la Brexit, pentru ca depinde de "pasaportul" european care-i permite sa ofere servicii financiare in intreaga Uniune Europeana operand doar din Marea Britanie.

Bancile americane aflate in aceasta situatie au avertizat deja ca, in cazul in care fililalele britanice pierd "pasaportul" european, vor fi nevoite sa-si mute unii angajati si activitati in interiorul UE dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Goldman Sachs International, divizia pentru afaceri internationale care va fi prezidata de Barroso, are sediul chiar la Londra si dispune de circa 6.000 de angajati, din care mai putin de 1.000 lucreaza in afara Marii Britanii.

Barroso este considerat ca avand un rol important in salvarea Uniunii Europene in perioada crizei datoriilor din perioada 2009-2013, prin crearea unui fond de salvare financiara, introducerea unor reguli bugetare mai stricte si inasprirea reglementarilor financiare.

Fostul sef al Comisiei Europene a fost unul dintre semnatarii Tratatului de la Lisabona, care a reformat institutiile complexe ale blocului comunitar dupa ce alegatorii din Franta si Olanda au respins, prin referendum, constitutia europeana.

Potrivit Goldman Sachs, Barroso va acorda consultanta clientilor bancii in legatura cu "mediul economic si de piata nesigur si plin de provocari".

Citeste si:
Numirea lui Alexandru Stănescu în Comitetul de Reglementare al ANRE a ajuns pe masa judecătorilor CCR
Numirea lui Alexandru Stănescu în Comitetul de Reglementare al ANRE a ajuns pe masa judecătorilor CCR
Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea USR privind numirea lui Alexandru Stănescu în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al Autorităţii...
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....