Seful CE: Democratia ar putea disparea din Grecia, Spania si Portugalia

Marti, 15 Iunie 2010, ora 12:57
1632 citiri
Seful CE: Democratia ar putea disparea din Grecia, Spania si Portugalia
Foto: giornaledabruzzo.net

Seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lansat un scenariu apocaliptic pentru viitorul continentului si al Uniunii, avertizand ca democratia ar putea disparea din cateva tari membre, ca efect al crizei economice.

Democratiile din Grecia, Spania si Portugalia sunt in pericol sa se prabuseasca, daca nu se iau masuri urgente pentru a combate criza cu care tarile respective se confrunta, a avertizat Barroso, potrivit Daily Mail.

Barroso si-a expus temerile intr-o intalnire de saptamana trecuta cu liderii sindicali. El crede ca tarile din sudul Europei ar putea suferi lovituri de stat sau revolte populare, in conditiile in care guvernele nu mai au bani, iar serviciile publice sunt in colaps.

Avertismentul este cu atat mai serios, cu cat liderii UE discuta in aceste zile un pachet de salvare economica a Spaniei, estimat la sute de miliarde de euro. Deja, Uniunea a aprobat planul de salvare a Greciei, in valoare de 785 miliarde de euro, scrie sursa citata.

Grecia, Spania si Portugalia, care au devenit democratii abia in 1970, au grave probleme financiare, iar toate trei au suferit lovituri de stat de-a lungul istoriei. Grecia a fost lovita recent de o serie interminabila de greve si de revolte populare, dupa ce guvernul elen a anuntat masuri drastice de austeritate necesare salvarii tarii.

Spania si Portugalia au anuntat la randul lor masuri de austeritate, iar pietele internationale privesc cu tot mai mare ingrijorare in directia lor. Alte tari din Uniunea Europeana aflate sub presiune populara din cauza masurilor economice nepopulare sunt Ungaria, Italia si Romania, unde salariile bugetarilor vor fi taiate cu 25%.

Avertismentul lui Barroso reflecta temerile de la Bruxelles ca actualul climat economic ar putea dulce la colapsul nu doar al monedei euro, ci si al Uniunii, impreuna cu mai multe democratii fragile.

Posibilul faliment al Spaniei, una dintre economiile proeminente ale Europei, ameninta mai mult unitatea Europei si soarta euro decat falimentul grec. Grecia contribuie la PIB-ul UE cu 2.5 procente, in timp ce Spania contribuie cu 12 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atenționare de călătorie pentru Grecia. Transportul public, afectat de grevă. Se anunță perturbări majore
Atenționare de călătorie pentru Grecia. Transportul public, afectat de grevă. Se anunță perturbări majore
Atenţionare de călătorie pentru Grecia emisă de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care anunță că miercuri, 16 aprilie, vor avea loc greve în sectorul transportului public. Conform...
Cine e ”Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Traseul către Paris
VIDEO
Cine e ”Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Traseul către Paris VIDEO
Flacăra Olimpică a fost aprinsă, marţi, la Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, s-a ridicat un nou pod între Jocurile Antice...
#criza economica europa, #Jose Manuel Barroso, #Grecia, #Spania, #Portugalia , #Comisia Europeana