Barosul care a strivit Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 23:50
12029 citiri
Barosul care a strivit Romania (Opinii)

Jose Manuel Barroso si Viviane Reding s-au laudat amandoi cu actiunile "determinate" si in forta pe care le-au intreprins in Romania, in scopul reinstaurarii statului de drept.

Ca si cum nimic nu ar fi existat mai fara dubiu si mai real pe lumea asta decat lovitura de stat data de USL si cei 7,4 milioane de votanti impotriva lui Traian Basescu si institutiilor de un inalt profesionalism. E usor de intuit graba si energia cu care cei doi oficiali ai UE au sarit sa ingroase rolul actiunilor lor.

Nu exista nimic mai stresant si urgent in Europa de astazi decat nevoia Uniunii Europene de a se credibiliza, de a-si afirma forta si succesul modelelor institutionale, eficienta mecanismelor pe care, la o adica, la o nevoie, are posibilitatea sa le scoata din dotare si sa faca "ordine" si pace pe pamant, sa redea sensul democratiei si sa aduca o lumea mai buna.

Asta e imaginea de forta pe care principalele institutii ale UE, inima acestui concept inca la inceputul vietii, au tot interesul sa o prezinte publicului.

Daca Viviane Reding se lauda aproape cu interventia concertata a mai tuturor institutiilor asupra Guvernului Ponta, unele dintre ele tradand o complicitate bizara si nesanatoasa niciunei democratii in sine - respectiv actiunea FMI asupra Guvernului, Manuel Barroso pune accentul si el pe latura unei Europe "mai bune", adica una care sa se poata supune mai bine centrului de comanda de la Bruxelles.

"Mentinem o supraveghere atenta (a situatiei din Romania) dupa lupta politica teribila din iulie si august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita raul cel mai mare gratie actiunilor determinate a numerosi actori, intre care Comisia Europeana, Parlamentul European, state europene, dar si FMI", spune vicepresedintele Comisiei Europene si comisar UE al Justitiei, Viviane Reding, fara sa simta nici macar o umbra de dubiu asupra "normalitatii" interventiei unor actori precum FMI asupra unor procese care nu au absolut nicio legatura cu economia sau politicul.

Si, pe cat este de ciudat sa auzim ca o institutie financiara mondiala s-a implicat (de fapt, a fost "rugata" probabil sa o faca) in procesul prin care poporul unei tari din Europa hotara daca isi demite sau nu presedintele - aceasta fiind in sine o actiune constitutionala, prevazuta in Constitutie si declarata astfel si de CCR - pe atat de enigmatica e nevoia pe care o simte Manuel Barroso sa se laude si sa se impauneze cu o victorie pe care, pana la urma, oricum ar da-o, a obtinut-o in ciuda a vreo 7,5 milioane de "victime", prin impunerea total arbitrara a unui cvorum care nu exista pe mai nicaieri in Europa si care nici macar de catre Comisia de Venetia nu este recomandat.

"Avem discursul despre 'mai multa Europa', dar este nevoie si de o Europa mai buna, o Europa bazata pe valori. (...) Datorita UE si Comisiei Europene a fost posibil sa evitam schimbarile nedemocratice din Romania si trebuie sa fim mandri de acest lucru, pentru ca am fost in stare sa reinstauram statul de drept intr-o tara care este membra a Uniunii noastre" - Jose Manuel Barroso.

Da, putem fi mandri si noi ca UE a oprit.... ce? Schimbarea lui Traian Basescu prin vot popular cu un alt presedinte, ales in urma organizarii libere si in mod democratic a unor alegeri inainte de termen? Putem fi mandri de asta.

Daca principala trasatura caracteristica a unei democratii este sa isi tina oamenii in functii pana la termen, indiferent cu ce costuri sociale, chiar si in ciuda prabusirii increderii lor, iar schimbarea lor dupa un mandat si jumatate - i.e. opt ani si jumatate in functie - este o nelegiuire, atunci fie, actiunea Guvernului USL din iulie a fost o tentativa esuata de a da o lovitura de stat.

Daca democratia nu inseamna posibilitatea ca un popor sa isi aleaga liber conducatorii sau sa si-i dea jos, cand considera ca acestia au mers prea departe, indiferent in ce sens, atunci sa multumim si noi, cu totii in cor, Uniunii Europene pentru lectia de democratie pe care ne-a administrat-o gratis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Jose Manuel Barroso Romania, #Viviane Reding democratie Romania, #lovitura stat USL, #referendum demitere Basescu , #Romania