Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bomba cu ceas a Europei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 23:32
9421 citiri
Bomba cu ceas a Europei (Opinii)

Declaratia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, facuta in urma cu doua zile la un post de televiziune francez, potrivit careia Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014, este de o gravitate extrema in sinceritatea cu care a fost explicata. Motivele pe care Barroso le invoca i-au derutat si pe liderii politici de la Bucuresti, fiecare extragand din ea ceea ce a crezut ca il avantajeaza mai mult.

Dincolo de interpretarile lui Basescu, Antonescu, Ponta si Blaga, explicatia lui Barroso pentru refuzul Romaniei si Bulgariei de a fi primite in Schengen ar trebui sa dea fiori mai cu seama liderilor UE. Evident ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu este un capat de tara. Nu a fost si nu este decat o miza politica, apoi una economica si abia in ultimul rand una sociala, cu un impact minor asupra cetatenilor celor doua tari. Mult mai adanc ar lovi, de exemplu, mentinerea restrictiilor pentru piata muncii decat pastrarea unui control minimal la granita.

Agitatia cu note isterice din Marea Britanie in legatura cu descinderile "hoardelor" din estul Europei dupa 1 ianuarie 2014, cand piata muncii se va deschide romanilor si bulgarilor, este doar varful icebergului care bantuie spatiul UE. Iar declaratia lui Barroso este socanta tocmai pentru ca ea confirma ca acele manifestari stau de fapt la baza refuzului UE de a ne accepta in spatiul Schengen. Cand poezia oficiala care ni se livreaza este despre standardele din raportul de tara pe MCV, presedintele Comisiei Europene recunoaste adevarul pe care toata lumea l-a inteles de la inceput:

"Este un amalgam incredibil intre Schengen, imigratie, Lampedusa, lucratori detasati (in strainatate, n.red.). In aceasta dezbatere despre Schengen este un amalgam care trebuie denuntat, pentru ca altfel vom avea un puseu al miscarilor extremiste care determina Europa sa faca lucruri periculoase. Romania si Bulgaria nu vor intra in Schengen pentru ca exista tari care se opun", spune Jose Manuel Barroso.

Mai pe sleau, exista tari care nu isi respecta propriile principii, incalca standardele UE si nu le pasa in general de conditiile tehnice, singurele cerute pentru a fi acceptat in Schengen, pe care atat Romania cat si Bulgaria le-au indeplinit de mult. Barroso recunoaste, de asemenea, ca Schengenul a fost legat de cine cand a vrut de tot felul de teme fara nicio legatura cu punctele din dosarul initial. Asa s-a ajuns ca alegerile si populismul partidelor de la guvernare au condus la situatia ca in permanenta exista cate o tara care isi exercita dreptul de veto, avand la baza doar inventii ale fricii si xenofobiei interne.

Exista multe focoase la baza UE gata de explozie inainte ca problemele Romania si Bulgaria sa apuce sa se aprinda. Europa sta pe o bomba cu ceas "demografica". Somajul record in randul tinerilor si imbatranirea populatiei sunt factorii care dau frisoane oficialilor UE inainte ca invazia barbarilor de la granitele Europei sa curga spre Vestul continentului. Netratarea acestora si specularea xenofobiei si sovinismului amplificate si asa de criza economica, intarirea protectionismului si inchiderea granitelor in fata cetatenilor care ar trebui sa se bucure de aceleasi drepturi sunt pasi care nu pot conduce decat spre o situatie si mai incordata.

Solutii care nu rezolva nimic, dar distrug o constructie si o idee care au fost gandite tocmai pentru a nu mai repeta niciodata ororile trecutului apropiat. Si ce este si mai bizar e ca aceste lucruri au fost rostite de politicienii romani, ci de insusi presedintele Comisiei Europene.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#bomba ceas Barroso Schengen, #Schengen Barroso ceas , #Romania