Romania negociaza un portofoliu de comisar european pe agricultura sau transporturi

Luni, 24 August 2009, ora 10:56
1860 citiri
Romania negociaza un portofoliu de comisar european pe agricultura sau transporturi

Europarlamentarul PD-L Theodor Stolojan spune ca Romania a prezentat deja Comisiei Europene nominalizarea pentru domeniul in care isi doreste sa-si impuna un comisar european, insa mai sunt inca multe negocieri de purtat.

"Noi stim foarte bine si am si comunicat ce nominalizare dorim, dar stiti cum este, dorim multe, nu inseamna ca si obtinem ceea ce vrem. Noi am anuntat cam ceea ce vrem", a declarat Stolojan, la Realitatea Fm.

Intrebat daca in Coalitie au fost multe discutii in privinta candidatilor, asa cum s-a scris in presa, Stolojan a spus ca nu a existat nimic de acest gen.

"In Coalitie nu s-au purtat pana acum discutii de acest gen. Tangential, sigur, s-a pomenit ca trebuie sa ne pregatim, fiecare partid isi face propuneri, important pentru Romania este sa avem nu o singura propunere pentru un anumit domeniu, ci sa avem doua-trei propuneri de candidat pentru doua-trei domenii pe care le tintim noi, cum ar fi, de exemplu, agricultura, transporturile, dezvoltarea regionala.

Am dat exemplele cele mai interesante pentru Romania. Si trebuie sa avem doi-trei candidati care sa fie competitivi, sa aiba experienta in domeniul respectiv, sa fie cunoscuti la nivelul Uniunii Europene, al Comisiei Europene, sa nu fie niste oameni prezentati pentru prima data acolo", a mai spus europarlamentarul democrat-liberal.

Intrebat daca fostul ministru al Agriculturii Dacian Ciolos ramane o optiune pentru acest post, Stolojan a spus ca "da", insa a reiterat ca este nevoie de mai multe propuneri.

"Dacian Ciolos poate fi o optiune valabila pentru agricultura, dar, repet, problema nu este de a prezenta un singur candidat, pentru ca nici Barroso nu ne poate da noua portofoliul pe care noi ni-l dorim in mod direct, are si dansul constrangerile lui.

Deci au loc negocieri intre grupurile politice care vor ajunge inclusiv la portofoliile din Comisia Europeana si atunci Romania trebuie sa prezinte doi-trei candidati foarte competitivi pentru a avea si o marja de manevra in negocierile pe care le va purta si in tatonari, pentru ca sunt si tatonari si negocieri", a mai spus Stolojan.

El a adaugat ca nu vor fi probleme, insa, pentru ca ambele partide care se afla la guvernare au oameni pregatiti si cunoscuti la nivelul Uniunii Europene.

"Aici nu merge pe spirit partinic, conteaza foarte mult candidatii pe care ii prezinti. Cele doua partide au oameni care au aceasta experienta foarte clara a Uniunii Europene, oameni care sunt foarte cunoscuti la nivelul Comisiei Europene, la nivelul Parlamentului European, nu-i problema sa ducem lista de candidati", a precizat europarlamentarul.

A.S.

Citeste si:
Dacian Cioloș, revoltat că autoritățile permit acțiunile extremiste: ”Huliganismul celor de la AUR este sprijinit prin lipsa de acțiune a statului”
Dacian Cioloș, revoltat că autoritățile permit acțiunile extremiste: ”Huliganismul celor de la AUR este sprijinit prin lipsa de acțiune a statului”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, și-a exprimat vineri, 14 ianuarie, revolta față de acțiunile unor politicieni extremiști, precum Diana Șoșoacă sau George Simion. Fostul premier a acuzat...
Dacian Cioloș este conștient că „o parte din cetăţeni consideră că şi USR are o parte de vină pentru ruperea coaliției cu PNL”
Dacian Cioloș este conștient că „o parte din cetăţeni consideră că şi USR are o parte de vină pentru ruperea coaliției cu PNL”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, afirmă că USR "decontează" politic ruperea coaliţiei cu PNL şi faptul că liberalii sunt acum la guvernare alături de PSD. "E cert că o parte din...