Barroso incepe campania pentru un nou mandat la presedintia CE

Luni, 21 Iulie 2008, ora 09:52
742 citiri
Barroso incepe campania pentru un nou mandat la presedintia CE

Cu sprijinul declarat al Frantei si Italiei, Jose Manuel Barroso isi incepe campania pentru un nou mandat la presedintia Comisiei Europene.

Asta in pofida unui bilant doar pe jumatate favorabil si a unei reputatii de slabiciune in fata statelor membre, comenteaza AFP.

"Daca ar trebui sa iau azi o decizie in ceea ce priveste al doilea mandat, as spune 'da', evident cu conditia sa am sprijinul statelor membre si al Parlamentului European", a recunoscut el la sfarsitul saptamanii trecute.

Mandatul actual al lui Barroso expira in toamna anului 2009, dupa alegerile europene din iunie 2009. Liberal de centru-dreapta in varsta de 52 de ani, Barroso se pregateste deja.

Ambitia sa de a ramane in functie nu era tocmai un secret, dar contextul ii permite sa o oficializeze.

Una dupa alta, Franta si Italia i-au adus sprijinul pentru un al doilea mandat, desi Tratatul de la Lisabona a fost respins de irlandezi in timpul presedintiei sale si cele doua tari au avut divergente cu serviciile lui Barroso in mai multe dosare.

"Cand va trebui, curand, sa numim un presedinte al Comisiei, candidatul nostru va fi presedintele Barroso. Vedem in tine cel mai bun presedinte", i-a spus lui Barroso seful Guvernului italian, Silvio Berlusconi.

Si presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a anuntat public sprijinul pentru Barroso, ca si presedintele Parlamentului European, conservatorul german Hans-Gert Poettering.

Eurodeputatii joaca un rol esential in alegerea viitorului sef al Executivului european, desi desemnarea sa revine liderilor Celor 27.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#Barroso, #campanie, #Presedintie, #Comisia Europeana , #stiri Jose Manuel Barroso