Voronin se intalneste cu Barroso la Bruxelles

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 07:28
833 citiri

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, intreprinde luni o vizita la Bruxelles - unde are programata o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso - inainte de a se duce, saptamana viitoare, la Moscova.

Discutiile Barroso-Voronin sunt programate la ora 16.00 (17.00, ora Romaniei), potrivit agendei publicate pe site-ul Comisiei.

Ultima vizita a lui Voronin la Bruxelles dateaza de la inceputul lunii decembrie, cand presedintele Republicii Moldova a acuzat Romania de "agresiune permanenta" fata de tara sa si a declarat ca isi va prezenta nemultumirile intr-un mesaj adresat liderilor UE. Vladimir Voronin a spus ca Bucurestiul nu a recunoscut corespunzator statalitatea Republicii Moldova si incearca sa o submineze atragand studentii in universitatile din Romania, preotii spre bisericile sale si oferind rapid pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni.

Voronin s-a intalnit atunci cu mai multi oficiali din UE si NATO, printre care comisarul pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, si secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer. Cu ambii a abordat subiectul relatiilor moldo-romane. Purtatorul de cuvant al comisarului pentru relatii externe a spus ca in problema relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau oficialul european a luat nota de comentariile lui Voronin.

In replica, ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, a spus ca mesajele care trebuiau date - dupa acuzele aduse de oficialii moldoveni - au fost transmise si a dat asigurari ca noile critici ale Chisinaului "nu au convins pe nimeni la Bruxelles". Chiar a doua zi insa, Chisinaul a expulzat doi diplomati romani, ceea ce a oficializat "Razboiul Rece" in care au intrat Bucurestiul si Chisinaul, in special dupa aderarea Romaniei la UE, cand a aparut problema vizelor.

Noua vizita a lui Voronin la Chisinau intervine intr-un climat al relatiilor cu Romania tensionat din nou din cauza scandalului "preotilor expulzati". Cel putin cinci slujitori ai Mitropoliei Basarabiei, cu cetatenie romana, au fost vizati de ordine de indepartare de pe teritoriul moldovean, pe motiv ca au incalcat regimul de sedere in Republica Moldova.

Dupa decizia Bisericii Ortodoxe Romane de a reactiva vechi eparhii, trei dintre ele aflandu-se pe teritoriul R. Moldova, presedintele Voronin a spus ca ar putea decide sa nu mai aplice hotararea CEDO prin care Chisinaul era obligat sa recunoasca Mitropolia Basarabiei. In cazul noului scandal, cu preotii expulzati, se invoca adesea existenta unor "ordine venite de sus".

Presedintele moldovean anuntase, la sfarsitul anului trecut, ca va discuta luni cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, despre viitorul relatiilor dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Potrivit agentiei MOLDPRES, Vladimir Voronin considera ca va avea cu oficialul european o discutie consistenta, ale carei rezultate vor fi favorabile Republicii Moldova. Seful statului a precizat ca atitudinea sa fata de perspectiva europeana a tarii sale este una realista si pragmatica.

Republica Moldova a semnat un Plan de Actiuni cu UE la 22 februarie 2005, in cadrul Politicii de Vecinatate, iar termenul oficial de implementare a acestui document expira la 1 martie 2008.

Comisia Europeana va prezenta in 9 aprilie raportul de evaluare a implementarii Planului de Actiuni RM-UE in perioada noiembrie 2006 - decembrie 2007, a anuntat vineri Paolo Berizzi, seful sectiei politice si economice din Delegatia Comisiei Europene in R. Moldova, potrivit MOLDPRES. "Raportul de progres poate avea consecinte asupra relatiilor noastre ca vecini, dar nu va fi un document care va vorbi despre aderare, asociere sau ceva de acest gen. Acesta este un document in contextul Politicii Europene de Vecinatate(PEV)", a declarat Berizzi, potrivit site-ului www.europa.md.

Unele progrese au fost inregistrate in domeniul justitiei, ca de exemplu crearea Institutului National al Justitiei sau adoptarea codului de etica al judecatorilor, a spus Berizzi, in nume personal, apreciind insa ca "trebuie sa existe o independenta reala a justitiei, fara implicarea politicului in acest domeniu".

In plus, "nu exista un control anitcoruptie, iar Consiliul Europei nu este consultat la elaborarea unor legi", a subliniat oficialul european. El a mentionat si necesitatea de a identifica un mecanism eficient de prevenire a torturii, iar in privinta mass-media a spus ca in perioada de monitorizare s-au observat cazuri de intimidare a jurnalistilor si a amintit de retragerea licentei postului TVR1. Existenta acestor fenomene nu este un semn bun pentru Republica Moldova, a declarat oficialul european.

Un studiu realizat de Centrul pentru Reforme Europene din Londra afirma, saptamana trecuta, ca Republica Moldova nu are nicio sansa sa adere la UE pana in 2020, potrivit DECA-press. Autorii studiului sunt adeptii continuarii extinderii UE, dar cred ca aceasta ar trebui sa vizeze in primul rand tari islamice.

Totodata, ei nu exclud perspectiva unei sporiri a rolului UE in lume, inclusiv in probleme ce vizeaza direct Moldova, cum ar fi cea transnistreana. In acest sens, autorii recomandau o mai buna colaborare cu Rusia. Bunele relatii cu aceasta tara ar permite UE sa contribuie la solutionarea unor probleme in spatiul fost sovietic.

De altfel, Vladimir Voronin a anuntat ca, dupa intrevederea cu Baroso, va merge, la 22 ianuarie, intr-o vizita la Moscova, unde se va intilni cu omologul sau, Vladimir Putin. Diferendul transnistrean va fi principalul subiect discutat, in conditiile in care Rusia se pregateste de alegeri prezidentiale in martie.

Presedintele a repetat, intr-o emisiune gazduita la 28 decembrie de postul de televiziune NIT, ca Moldova nu poate renunta la piata CSI, spre care tind si alte tari europene. Vladimir Voronin considera ca actiunile de integrare europeana nu contravin celor ce trebuie realizate in domeniul relatiilor cu CSI.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...