Basescu se intalneste cu Barroso, Van Rompuy si Reding

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 14:01
2944 citiri
Basescu se intalneste cu Barroso, Van Rompuy si Reding

Presedintele Traian Basescu se intalneste vineri, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu comisarul pentru justitie, Viviane Reding.

Seful statului va efectua vineri prima vizita externa, dupa revenirea la Cotroceni, in urma invalidarii referendumului de demitere.

Traian Basescu va avea intrevederi cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu comisarul pentru justitie, Viviane Reding.

Pe agenda figureaza si o declaratie comuna de presa cu Herman Van Rompuy.

Si premierul Victor Ponta se va intalni pe 17 septembrie cu Jose Manuel Barroso.

Purtatorul de cuvant al presedintelui CE, Pia Ahrenkilde Hansen, a precizat, la 7 septembrie, pentru NewsIn ca presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se vor intalni cu Jose Manuel Barroso, la 14, respectiv, 17 septembrie, la cererea celor doi oficiali romani.

Cele doua intalniri au loc in contextul evolutiilor politice din Romania, in care presedintele CE "s-a implicat", si dupa publicarea raportului MCV din luna iulie, a declarat Hansen.

"Presedintele Barroso a intervenit in mod repetat in ultimele luni in contextul ingrijorarilor privind statul de dreptul si disputele constitutionale din Romania. Intalnirile vor reprezenta o ocazie de a face un bilant al situatiei, tinand cont de faptul ca CE pregateste un raport la sfarsitul acestui an dupa raportul MCV" din iulie, a precizat Hansen.

Intrevederile se inscriu totodata "in buna traditie a presedintelui CE de a avea consultari cu toti sefii de stat si de guvern", a mai spus purtatorul de cuvant al CE.

In perioada suspendarii presedintelui Traian Basescu, Jose Manuel Barroso si-a exprimat ingrijorarea fata de evolutiile din Romania. Presedintele CE s-a intalnit cu Victor Ponta la Bruxelles si i-a inmanat 11 solicitari, pe care premierul s-a angajat sa le respecte. Cele 11 solicitari referitoare la respectarea statului de drept s-au regasit si in raportul MCV din iulie.

De altfel, premierul Victor Ponta a declarat, intr-un interviu acordat Wiener Zeitung, ca Guvernul roman a indeplinit 10 si jumatate din cele 11 cerinte ale presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"L-am informat pe presedintele Comisiei la inceputul saptamanii: sunt indeplinite 10 puncte si jumatate", a afirmat Victor Ponta, precizand ca una dintre cerintele lui Jose Barroso se refera incompatibilitatea a doi parlamentari, iar in cazul unuia (n.r. - Sergiu Andon) Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a constatat starea de incompatibilitate si urmeaza votul in plen.

Ponta a mai precizat ca se va intalni cu Jose Manuel Barroso pentru a-l informa despre masurile luate, care "pot contribui la reinstaurarea increderii".

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....