Noi sancțiuni economice pentru Belarus din partea UE, dacă va găzdui armele nucleare ale lui Putin. Diplomat european: „Alegerea le aparține!”

Duminica, 26 Martie 2023, ora 22:17
2530 citiri
Noi sancțiuni economice pentru Belarus din partea UE, dacă va găzdui armele nucleare ale lui Putin. Diplomat european: „Alegerea le aparține!”
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. FOTO: Facebook.com / Josep Borrell

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat că UE este pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Belarusului, dacă această ţară acceptă desfăşurarea unor arme nucleare ruseşti pe teritoriul său.

Reacția vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord între Moscova şi Minsk pentru staţionarea în Belarus a unor arme nucleare tactice, ca represalii ale Rusiei faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit.

„Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice ruseşti constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacţioneze prin noi sancţiuni”, a transmis Borrell duminică pe Twitter, potrivit AFP.

În acest timp, la Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu au în acest stadiu niciun indiciu că Rusia „ar intenţiona să recurgă la arme nucleare în Ucraina” şi deocamdată pentru SUA nimic nu justifică „schimbarea poziţionării în materie de descurajare strategică”.

Putin a bătut palma cu Lukașenko pentru mutarea unor arme tactice nucleare în Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus.

Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns faţă de intenţia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit.

El a apreciat că Rusia nu face astfel nimic „neobişnuit”, întrucât Statele Unite au „desfăşurat de mult timp” arme nucleare în ţările cu care sunt aliate, menţionând Germania, Turcia, Olanda, Belgia, Italia şi Grecia.

Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi şi ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata acesteia din urmă va obţine astfel de muniţii.

„Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze”, dar deocamdată nu au fost folosite, a spus preşedintele rus.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Quarterly Report - Editia 4

Ursula von der Leyen în drum spre al doilea mandat
Ursula von der Leyen în drum spre al doilea mandat
Pare că nimic nu ar putea-o opri pe Ursula von der Leyen să devină din nou președinta Comisiei Europene. Cu toate acestea, campania ei electorală este o echilibristică și necesită multă...
Atacul din Rafah stârnește reacții internaționale. Gaza - ”iadul de pământ” și ”dincolo de catastrofă”. Israelul să vina pe Hamas VIDEO
Atacul din Rafah stârnește reacții internaționale. Gaza - ”iadul de pământ” și ”dincolo de catastrofă”. Israelul să vina pe Hamas VIDEO
Israelul a recunoscut că atacul de la Rafah ”pare să fi luat viețile unor civili”, dar susține că atacul a avut loc după ce Hamas ar fi tras mai multe rachete. Cel 45 de palestinieni au...
#Josep Borrell, #Uniunea Europeana, #arme nucleare Rusia, #Belarus, #sanctiuni economice , #Razboi Ucraina