O nouă companie de pe piața distribuției de carburanți se listează la BVB, după un eșec flagrant al ofertei publice inițiale

Marti, 11 Iunie 2024, ora 16:12
2192 citiri
O nouă companie de pe piața distribuției de carburanți se listează la BVB, după un eșec flagrant al ofertei publice inițiale
JT Grup Oil deține 250 de stații de incintă B2B, echipate cu tehnologii de monitorizare și control și o flotă de 11 cisterne FOTO Unsplash

JT Grup Oil, companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și singurul acționar al JT Terminal, cel mai nou terminal privat de produse petroliere din România, anunță închiderea cu succes a ofertei publice inițiale. Furnizorul de carburanți a derulat, în perioada 28 mai – 10 iunie, o ofertă publică inițială (IPO) prin care a atras doar 20 de milioane de lei.

În perioada de ofertă, 2.163 de investitori au subscris 3.632.272 de acțiuni ale emitentului JT Grup Oil S.A., astfel ȋncât oferta a fost ȋncheiată ȋn conformitate cu prevederile prospectului, relatează Wall-street.ro. Data estimată pentru listarea JT Grup Oil pe piața AeRO a Bursei de Valori Bucureşti este finalul lunii iunie, iar acțiunile vor putea fi tranzacționa sub simbolul JTG.

Cum plănuiește JT Grup Oil să investească banii din IPO

Banii atrași în urma finanțării vor rămâne în companie și vor fi alocați pentru dezvoltarea și consolidarea liniilor de business, de la creșterea volumelor de combustibili tranzacționate pe piața locală până la deschiderea de stații de alimentare în centre comerciale, destinate persoanelor fizice, precum și finalizarea și operarea JT terminal.

JT Terminal va permite companiei să livreze zilnic 1 milion de litri de carburanți, cantitate pe care în prezent compania o vinde anual, la un cost de aproximativ 22 de dolari/tonă, spun reprezentanții companiei.

„În acest moment, așteptăm eliberarea certificatului de înregistrare a acțiunilor, urmând ca în cel mai scurt timp să înaintăm documentația necesară la BVB pentru a stabili prima zi de tranzacționare a acțiunilor pe piața AeRo. (...) Vom investi în cele mai moderne tehnologii care să asigure dezvoltarea sustenabilă a companiei, iar listarea pe piața bursieră ne va consolida poziția ca lideri în domeniu și va creste gradul de încredere al partenerilor și investitorilor, asigurând o comunicare transparentă cu toate părțile implicate”, a declarat Steluța Lebidov, CFO JT Grup Oil, potrivit sursei citate.

JT Grup Oil deține 250 de stații de incintă B2B, echipate cu tehnologii de monitorizare și control și o flotă de 11 cisterne, dotate cu pompe și indicatoare pentru măsurarea cantității livrate.

Oferta publică inițială a fost considerată un eșec față de așteptările investitorilor

Oferta publică inițială a companiei a fost una controversată, ziarul Gândul punctând că JT GRUP OIL SA Năvodari a obținut anul trecut o cifră de afaceri netă de 224,44 milioane lei.

10 milioane de acțiuni au fost puse în vânzare în urma unei operațiuni de majorare de capital, ceea ce ar avea ca rezultat 35 milioane de acțiuni în cazul unei subscrieri integrale. La un preț de 6,50 lei/acțiune, JT GRUP OIL SA Năvodari ar fi avut o valoare de 227,50 milioane de lei (45,71 milioane euro), explică sursa citată.

Mai exact, investitorii au subscris doar 3,63 milioane de acţiuni din cele zece milioane de acțiuni, care au fost puse în vânzare în urma unei operațiuni de majorare de capital.

„Multitudinea de informații false și cifre previzionate fără vreo acoperire s-au întors ca un bumerang împotriva demersului bursier prin care JT a dorit să vândă 10 milioane de acțiuni. Scopul a fost obținerea a nu mai puțin de 14 milioane de euro de la posibili investitori. Ulterior, aceștia ar fi ajuns victime sigure”, au declarat surse din domeniul energiei, în exclusivitate pentru Gândul.

Compania JT GRUP OIL SA Năvodari îi are ca acționari pe Jean-Paul Tucan – 22,50 milioane de titluri (90% din totalul acțiunilor) și pe Bogdan Florin Aldea, președintele Consiliului de Administrație – cu restul participației de 2,50 milioane de titluri (10% din drepturile de vot).

Producătorii auto, taxați după scandalul falsificării testelor de calitate. Pierderi masive pentru mai mulți producători de vehicule
Producătorii auto, taxați după scandalul falsificării testelor de calitate. Pierderi masive pentru mai mulți producători de vehicule
Acţiunile producătorilor auto japonezi au scăzut semnificativ de când Ministerul Transporturilor din Japonia a descoperit în urmă cu o săptămână folosirea unor date false pentru a...
Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, vrea să propună un referendum cu privire la regulile de urbanism în Bucureşti. El este de părere, însă, că ideea edilului general al Capitalei,...
#jt grup oil, #listare BVB, #oferta publica initiala, #scadere bursa, #transport carburanti , #bursa
  1. Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
  2. Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"
  3. Un mare grup bancar avertizează: Cresc îngrijorările față de derapajele fiscale ale guvernului de la București!
  4. Quarterly Report, evenimentul #1 pentru companii la BVB, a marcat încă o ediție de succes
  5. Una dintre cele mai periculoase șosele din țară va fi înlocuită de un drum de mare viteză. Care sunt rutele alternative luate în calcul
  6. Premierul Marcel Ciolacu pregătește 50.000 de euro pentru o categorie de români: „Urmărește crearea unei noi clase de asistați sociali". Critici dure din partea unui cunoscut antreprenor
  7. Cele mai avantajoase credite: în lei sau în euro? Cum au evoluat dobânzile în ultimul an
  8. Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de "Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: "E nevoie de un juriu"
  9. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  10. Acţiunile Antibiotice Iaşi ating un maxim istoric. Cum se explică creșterea colosală a performanței bursiere din ultima săptămână