Judecătoarea care a vrut să îl scape pe Liviu Dragnea va soluționa definitiv dosarul lui Viorel Hrebenciuc

Joi, 10 Februarie 2022, ora 21:30
12092 citiri
Judecătoarea care a vrut să îl scape pe Liviu Dragnea va soluționa definitiv dosarul lui Viorel Hrebenciuc
Jud. Alexandra Iuliana Rus a vrut îi scape pe Liviu Dragnea și pe Alina Bica. FOTO: OraDeSibiu.ro

Dosarul retrocedărilor ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău în care sunt judecați foștii deputați PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, precum și prințului Paltin Sturdza, beneficiarul întregii „afaceri” se apropie de final. Din completul care îi va judeca și va pronunța decizia definitivă face parte o judecătoare celebră după ce a făcut opinie separată la condamnarea lui Liviu Dragnea, a eliberat din arest preventiv întreg „lotul PSD Arad” și a decis, tot cu opinie separată, achitarea Alinei Bica.

Este vorba despre judecătoarea Alexandra Iuliana Rus, care face parte în prezent – alături de jud. Dan Andrei Enescu (președinte) și jud. Leontina Șerban – din completul care va soluționa definitiv Dosarul Romsilva.

Viorel Hrebenciuc – care deja execută o pedeapsă de 3 ani de închisoare în Dosarul Giga Tv – a fost condamnat la fond, la Curtea de Apel Brașov, la o pedeapsă de 2 ani cu executare.

Judecătoarea Alexandra Iuliana Rus este cea care, pe data de 27 mai 2019, a făcut opinie separată în dosarul lui Liviu Dragnea – cel al angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman – și s-a exprimat în favoarea rejudecării dosarului de către „un complet specializat” cu o lună și jumătate înainte ca judecătorii CCR să emită Decizia 417 prin care constatau că la ICCJ completurile de 3 judecători au fost constituite nelegal deoarece magistrații nu ar fi specializați în judecarea faptelor de corupție – așa cum a sesizat fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache.

Judecătoarea Rus a vrut să îl salveze pe Dragnea de 2 ori

Iată ce scria judecătoarea Alexandra Iuliana Rus în timp ce alți patru colegi ai ei l-au trimis pe Liviu Dragnea la închisoare:

„Cu opinie separată: În sensul admiterii apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpaţii Alesu Floarea, Balaban Constantin Claudiu, Botorogeanu Adriana, Dragnea Nicolae Liviu, Gheorghe Nicuşor, Marica Valentina-Mirela, Marineci Ionel, Miloş (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Şefu Olguţa împotriva sentinței penale nr. 377 din data de 21 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr.2628/1/2016, extinderii efectelor apelurilor inculpaţilor şi cu privire la inculpaţii Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi Stoica Anisa Niculina şi desfiinţării sentinţei penale apelate, integral, şi trimiterii cauzei la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru rejudecare de către un complet specializat, conform dispoziţiilor art.29 din Legea nr.78/2000”.

Liviu Dragnea a făcut o cerere de revizuire – printre multe alte căi extraordinare de atac – împotriva deciziei de condamnare. Judecătorii de la Înalta Curte i-au respins-o cu majoritate, pentru că în minoritate se afla judecătoarea Alexandra Iuliana Rus.

Abia pe 3 iulie 2019 a venit Decizia 417 a CCR care a constatat că „a existat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de neconstituirea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a completurilor de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor prevăzute în Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”.

Alina Bica, achitată de judecătoarea Alexandra Iuliana Rus

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost achitată de judecătoarea Alexandra Iuliana Rus pe 27 noiembrie 2019 în dosarul favorizării omului de afaceri Ovidiu Tender. Decizia a fost luată tot cu opinie separată redactată de judecătoare, deoarece ceilalți patru magistrați din Completul de 5 judecători al ICCJ i-au respins Alinei Bica recursul în casație și au decis ca aceasta să rămână cu pedeapsa de 4 ani de închisoare.

Iată ce scria judecătoarea Alexandra Iuliana Rus: „Cu opinie separată în sensul admiterii apelului declarat de inculpate Bica Alina Mihaela împotriva sentinței penale nr. 1057 din 29 noiembrie 2016 (…) al desființării sentinței penale apelate și, în rejudecare, în baza art. 396 alin 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, al dispunerii achitării inculpatei Bica Alina Mihaela pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului”.

Tot judecătoarea Alexandra Iuliana Rus i-a pus în libertate pe inculpații arestați preventiv din Dosarul PSD Arad, care ulterior au fost trimiși în judecată alături de fostul deputat PSD Dorel Gheorghe Căprar. Pe scurt, mai mulți angajați ai Agenției de Control și Încasare Nădlac II sau ai Direcției Regionale de Drumuri si Poduri luau mită, o parte din bani fiind direcționați către filiala PSD Arad.

„Cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”, notează procurorii DNA Timișoara.

Cum a motivat judecătoarea Rus eliberarea din arest a „Lotului PSD Arad”

Iată cum a motivat judecătoarea Alexandra Iuliana Rus eliberarea inculpaților din „Lotul PSD Arad”:

„Judecătorul de drepturi şi libertăți reţine că acuzaţiile aduse inculpaţilor, în parte probate, constau în fapte de o gravitate sporită, dată de modul de concepere şi de comitere, de persoanele care au avut iniţiativa pretinderii, de numărul actelor comise şi intervalul de timp în care s-a desfăşurat pretinsa activitate infracţională (în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Horgea Cristian, Miuţescu Elisabeta şi Ispravnic Cristian). Cu toate acestea, nici procurorul nu a indicat şi nici instanţa nu a identificat motivele pentru care privarea inculpaţilor de libertate ar fi necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică şi în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni, astfel cum prevăd dispoziţiile art.223 alin.2 şi ale art.202 alin.1 din Codul de procedură penală. În cauza de faţă nu s-a propus şi administrat nici o probă privind existența unui pericol social concret pentru ordinea publică ca urmare a lăsării în libertate a inculpaților, pericol care nu poate subzista doar ex re, din simpla săvârșire a unor infracţiuni grave”, arată judecătoarea Alexandra Iuliana Rus în motivarea prin care le-a înlocuit tuturor inculpaților măsura arestului preventiv cu măsuri mai blânde.

Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam și-au recunoscut vinovăția în Dosarul Romsilva

Foştii deputaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam au fost condamnați joi de Curtea de Apel Braşov la câte doi ani de închisoare cu executare pentru trafic, respectiv cumpărare de influenţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva.

De asemenea, fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

De menţionat că pedepsele aplicate de Curtea de Apel Braşov sunt identice cu cele date în 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, la apel, un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a anulat acele condamnări şi a decis ca dosarul să se rejudece de la zero la Braşov.

Tot atunci, Instanţa supremă l-a achitat pe fostul ministru Tudor Chiuariu, însă Secţia specială, condusă la acea vreme de actualul judecător de la Curtea Constituţională Gheorghe Stan, a decis să nu mai atace decizia cu apel.

Alte condamnări în dosar aplicate de Curtea de Apel Braşov:

  • Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) - 7 ani cu executare;
  • Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) - 3 ani cu executare;
  • Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), (fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) - 2 ani de închisoare cu suspendare.
  • Totodată, Adam Crăciunescu (fostul director general al Romsilva) a fost achitat.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, iar Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Judecători plătiți pentru a da decizii favorabile prințului Sturdza

Procurorii susţin că, la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte şi Lorand Andras Ordog, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situată pe raza judeţului Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.

Anterior, în luna iunie 2010, judecătorul Lorand Andras Ordog a primit de la Ioan Adam suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, Paltin Sturdza. Banii au fost primiţi chiar în biroul judecătorului de la Tribunalul Covasna.

După ce a primit banii, judecătorul Ordog, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentinţe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, Judecătoria Sfântu Gheorghe.

În luna martie 2012, Ordog i-a solicitat lui Ioan Adam suma de 50.000 de euro pentru a-i da o soluţie favorabilă lui Paltin Sturdza.

Ulterior, după formularea deciziei, Ioan Adam i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro din banii promişi anterior.

Anchetatorii DNA susţin că decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica, cu probe, cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

Conform DNA, după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu Paltin Sturdza, Daniel Călugăr, Ioan Varga, Dan Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată.

La începutul anului 2013, Ioan Adam şi Paltin Sturdza le-au promis celorlalţi membri ai grupului, pentru „serviciile lor”, bani sau alte foloase (achiziţionarea unei părţi din teren la un preţ foarte mic raportat la valoarea de piaţă).

În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii în instituţiile locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).

Ce rol a jucat în întreaga afacere fiul lui Viorel Hrebenciuc

Ulterior, acestui grup infracţional i s-a alăturat Andrei Hrebenciuc, care, pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei bunurilor promise tatălui său de Adam şi Sturdza, a determinat administratorul firmei SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL să încheie un contract prin care această societate a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafaţa de 43.277 ha, la preţul de 2.500 de euro/ha.

În contextul acestor demersuri pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către Paltin Sturdza, în luna noiembrie 2012, Ioan Varga şi Daniel Călugăr i-au promis lui Tudor Chiuariu 2,5 milioane de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Prefecturii Bacău, Romsilva - Direcţia Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Fost ministru al Justiției, implicat în retrocedări pe vremea când era avocat

Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2 milioane euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi 500.000 euro, cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

În acelaşi context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între Paltin Sturdza şi Tudor Chiuariu, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din judeţul Bacău implicaţi în procedura de punere în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Totodată, Chiuariu i-a pretins acestuia suma de 3 milioane euro pentru a obţine, cu ajutorul influenţei sale asupra respectivilor funcţionari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.

DNA arată că, prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea lui Ioan Adam şi Paltin Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Prefecturii Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#judecatoare, #Liviu Dragnea, #Viorel Hrebenciuc Romsilva, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie
Comentarii