Un judecător critică dur polițiștii și procurorii care au vrut să închidă un dosar: ”Sunt slab pregătiți”

Autor: N.G.
Marti, 20 Septembrie 2022, ora 11:55
5582 citiri
Un judecător critică dur polițiștii și procurorii care au vrut să închidă un dosar: ”Sunt slab pregătiți”
Sală de jduecată FOTO Arhivă Ziare.com

Un judecător din Alba critică polițiștii și procurorii care nu ar fi fost în stare să identifice autorul unei infracțiuni de înșelăciune pe internet. Magistratul susține că anchetatorii sunt slab pregătiți pentru a cerceta astfel de fapte.

Procurorul, pe baza cercetărilor efectuate de polițiști, a decis să renunțe la urmărirea penală într-u caz de efectuare de operațiuni în mod fraudulos.

Plângerea a fost depusă în iulie 2021 de către un tânăr care a reclamat că, în urma unei discuții purtate pe WhatsApp cu o persoană necunoscută, a urmat un link pentru a primi o sumă de bani, însă i-a fost retrasă din cont suma de 250 euro. Anterior, acesta și-a introdus datele bancare pe site-ul trimis de infractor și a confirmat transferul de bani către contul respectiv. La final și-a dat seama că a fost înșelat și a depus plângere la poliție.

După un an, autorul faptei nu a putut fi identificat, motiv pentru care procurorul a decis închiderea dosarului. Pentru ca acest lucru să se întâmple efectiv era nevoie și de acceptul unui judecător.

Miza pe ”slaba pregătire a organelor care cercetează faptele”

„Modul în care a fost săvârșită această faptă denotă o bună calificare a autorului în ceea ce privește săvârșirea de infracțiuni și faptul că acesta nu se află la prima incidență cu legea penală. Mai mult, există premisa că autorul faptelor ar fi procedat în același mod și cu alte victime, pentru fapte similare săvârșite începând cu anul 2020. Acest fapt denotă un adevărat mod de viață din partea autorului, mizând și pe slaba pregătire a organelor care cercetează faptele reclamate, prin aceasta obținând venituri importante pentru asigurarea unui anumit nivel de trai”, a precizat magistratul în încheierea din 30 august 2022.

Judecătorul a mai susținut că măsura de renunțare la urmărire penală nu ar face altceva decât să îl încurajeze pe autorul faptelor precum și pe alte persoane care ar intenționa să procedeze în acest mod.

„Constatându-se că nu se poate reține susținerea procurorului că nu ar exista un interes public pentru urmărirea infracțiunilor cercetate în prezenta cauză respectiv efectuarea de operatiuni financiare în mod fraudulos (…) se va desființa soluția de renunțare la urmărire penală și se va trimite cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale”, a conchis magistratul din Alba.

"A fost așa toată durata zborului de patru ore". Pasagerul unui avion, deranjat de un cuplu de tineri îndrăgostiți
"A fost așa toată durata zborului de patru ore". Pasagerul unui avion, deranjat de un cuplu de tineri îndrăgostiți
Nu este niciun secret că a te simți confortabil în avion poate fi o provocare. Pasagerii sunt limitați în pozițiile pe care le pot adopta într-un spațiu restrâns. Asta nu a împiedicat...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#judecator, #critici, #politisti, #procurori, #inchidere dosar, #inselaciune, #Internet , #justitie