Ce se întâmplă cu jurnalista care a protestat anti-război live la televiziunea rusă. Textul postat pe Instagram înainte de a fi reținută

Marti, 15 Martie 2022, ora 16:48
8040 citiri
Ce se întâmplă cu jurnalista care a protestat anti-război live la televiziunea rusă. Textul postat pe Instagram înainte de a fi reținută
Marina Ovsiannikova ar fi angajată din 2002 la postul de televiziune de stat din Rusia FOTO Arhivă personală

Informațiile despre locul în care se află jurnalistă rusă Marina Ovsiannikova au fost contradictorii marți, 15 martie, la o zi după reținerea sa în urma protestului anti-război. În cele din urmă, Marina Ovsiannikova a apărut într-o poză făcută la tribunal, alături de avocatul ei.

UPDATE 18.55 Femeia a fost amendată cu suma de 30.000 de ruble (aproximativ 250 de euro) și a fost eliberată din arest. ”Rămân convinsă că Rusia comite o crimă (...) şi că ea este agresorul în Ucraina”, a declarat Marina Ovsiannikova. Ea a fost găsită vinovată de faptul că a comis o infracţiune administrativă.

UPDATE 18.25 Marina Ovsiannikova s-a declarat nevinovată în procesul în care este judecată pentru protest ilegal, potrivit Le Figaro. „Nu îmi recunosc vinovăția”, a afirmat ea, în sala de audieri. „Rămân convinsă că Rusia comite o crimă (…) și că ea este agresorul Ucrainei”, a adăugat ea. Franţa a anunțat marți că este gata să ofere o „protecţie consulară” jurnalistei ruse, fie la ambasadă, fie acordându-i azil.

UPDATE 18.07 Marina Ovsiannikova va fi judecată de Tribunalul Ostankino din Moscova. Jurnalista este acuzată de „organizarea unui eveniment public neautorizat” (protest). Pedepsele posibile pe care le riscă sunt: amendă de 30.000 de ruble (250 de euro), muncă în folosul comunității sau până la 10 zile de închisoare. Jurnalista nu este acuzată în temeiul noii legi dată de Moscova privind „difuzarea de informații false despre forțele armate ale Rusiei”, pentru care risca mulți ani de închisoare.

UPDATE 17.05 În jurul orei 16.30, avocatul jurnalistei, pe nume Anton Gajinski, a publicat pe Telegram o fotografie în care Marina Ovsiannikova apare la instanță, unde a fost adusă pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile. Jurnalista apare cu același colier pe care îl purta în timpul protestului televizat:

Jurnalistul Vitalie Cojocari a relatat într-o postare pe pagina sa de pe Facebook detalii despre Marina Ovsiannikova, după ce a adunat mai multe informații din presa rusă.

"Este angajata postului de stat de televiziune. Este cel mai mare, cel mai important post din Rusia. Televiziunea se numește Первый Канал/Pervâi Kanal, altfel zis, Canalul 1.

Marina Ovsyannikova este redactor la stiri. Spune despre ea că este pasionată de sport, are un cățel și 2 copii.

A absolvit Academia Prezidențială din Moscova, dar și Universitatea de Stat din Kuban, Krasnodar, oraș de la malul Mării Negre. Acolo a făcut facultatea de jurnalism.

A învățat la aceeași facultate cu una din cele mai cunoscute figuri ale propagandei de stat din Rusia. Este vorba de Margarita Simonian, directoarea Russia Today, post de televiziune blocat pe mai multe platforme sociale și în mai multe țări. Margarina Simonian se află și pe lista persoanelor asupra cărora s-au aplicat sancțiuni.

Marina Ovsyannikova a ajuns la Moscova în 2002, iar apoi s-a angajat la postul de stat de televiziune, scrie presa rusă.

Soțul ei, Igor Ovseannikov, este regizor la postul Russia Today. Acesta a refuzat să le răspundă la telefon jurnaliștilor ruși care l-au sunat. Margarita Simonian, șefa RT, a declarat că soții Ovseannikov sunt despărțiți.

Înainte de a fi reținută, Marina Ovsyannikova a publicat un video pe Instagram unde a spus: "Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervâi Kanal și am făcut propaganda Kremlinului, iar acum îmi este foarte rușine de asta."

Imediat după ce a apărut cu pancarta în direct la televiziunea de stat, chiar în spatele prezentatoarei, prin care cerea oprirea războiului din Ucraina, Marina Ovsyannikova a fost reținută.

Programul de știri pe care l-a întrerupt cu protestul său este unul cu cea mai mare influență din Rusia. V-am mai povestit despre el, vedeți linkul din comentarii. Se numește Vremea și este din vremuri sovietice.

Deocamdată despre soarta Marinei Ovsyannikova nu se știe nimic. Doar că se află în custodia autorităților ruse. Oficial nu există o învinuire, dar presa rusă a scris că riscă de la 5 la 10 ani de pușcărie.

Amintesc că în Rusia este interzis să spui că în Ucraina are loc un război. Kremlinul cere ca invazia să fie numită ”operațiune specială”. Cei care nu se supun sunt acuzați de: ”diseminarea publică a informațiilor în mod deliberat false despre armata Rusă.”

Ultima postare de pe Instagramul jurnalistei este din partea avocatului ei. Acum 16 ore acesta scria că în acel moment se afla în secția de poliție Ostankino, sediul Pervâi Kanal. Că nimeni nu are acces la ea, iar în zonă au venit mai multe mașini de poliție.

De atunci nu a mai vorbit nimeni cu ea, nimeni nu știe unde se află", a scris Vitalie Cojocari pe Facebook.

Într-o postare pe Twitter, jurnalistul Kevin Rothrock, de la publicația independentă Meduza, a anunțat că patru avocați o caută prin Moscova pe Marina Ovsianikova, dar nimeni nu a reușit să o găsească până marți, 15 martie, la prânz.

Informația este confirmată și de BBC

Marina Ovsyannikova este căutată de patru avocați care sunt gata să o apere - Anastasia Kostanova, Daniil Berman, Dmitri Zakhvatov și Anri Tsiskarishvili.

Anastasia Kostanova a declarat pentru BBC că a citit informații de pe canalul de Telegram conform cărora Comitetul de anchetă efectuează un control prealabil împotriva lui Ovsyannikova și că acum merge la departamentul principal de investigații al Comisiei de anchetă pentru a verifica aceste informații, pentru a afla unde este Ovsyannikova și cine efectuează controlul pre-investigație.

La telefonul lui Ovsyannikova, potrivit avocatului, nu a primit răspuns în tot acest timp.

„Eu și colegii mei am căutat toată noaptea jurnalista care a fost reținută în clădirea Channel One, dar nici postul de poliție din centrul de televiziune în sine, nici departamentul de poliție Ostankino nu au primit confirmarea că ea se afla acolo, iar avocații nu au reușit să aibă acces la ea", a spus Kostanova. Asta înseamnă că o ascund de avocații ei și încearcă să o priveze de asistență juridică și, se pare, încearcă să pregătească cea mai severă urmărire penală."

O aparentă primă reacție pe Twitter a Marinei Ovsianikova după arestare s-a dovedit a fi falsă.

Un cont numit @JuanArrendondo a fost transformat în @Marinaovsy, iar apoi și-a însușit mesajul în numele acesteia. „Nu regret ce am făcut. Indiferent de consecințe, voi purta sentința ca pe o legitimație de onoare”, a fost mesajul de pe acel cont, care adăuga că are nevoie de susținerea opiniei publice.

Contul a fost indisponibil câteva ore, iar apoi a revenit, însă fără postările inițiale. Noile postări sugerează că Marina Ovsianikova nu este un erou, ci o parte a propagandei ruse.

Volodimir Zelenski i-a mulțumit personal „femeii care a intrat în studioul Channel One” într-una dintre actualizările sale video postate pe Telegram.

Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#jurnalista, #Rusia, #televiziune, #pancarta, #razboi Rusia Ucraina Marina Ovsiannikova, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina