Dănileț și Absurdistanul cleptocrat românesc

Autor: Petre M. Iancu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 27 Mai 2022, ora 13:25
5782 citiri

Din două una. Ori acea parte din CSM care a votat expulzarea din magistratură a lui Cristi Danileț pentru a doua oară în răstimp de mai puțin de un an s-a smintit. Ori e coruptă până în măduva oaselor.

Și prima suspendare a lui Danilețpare să fi fost cât se poate de clar și de vădit abuzivă, căci s-a bazat pe niște imagini video absolut inofensive, distribuite pe o rețea de socializare, imagini ținând strict de viața privată. Una, la care are dreptul oricine, inclusiv un magistrat. Totuși, a fost găsit vinovat de „manifestări” care ar ”aduce atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Pare absurd? Evident. Și totuși, verdictul nu poate fi combătut legal, la Înalta Curte, pentru simplul motiv că magistrații care au adoptat-o sau cei însărcinați să remită motivația lor încalcă legea flagrant. Și nu doar spiritul ei. Vinovații ar trebui, deci, expulzați instantaneu și in corpore din funcții, de vreme ce nu i s-a remis în scris, în termenul legal de 20 de zile, motivele pentru care a fost pedepsit. Întrucât s-a omis acest pas, necesar contestării excluderii la Înalta Curte de Casație și Justiție, prima suspendare a lui Cristi Danileț, departe de a fi validă, ar trebui, într-un stat de drept care-și respectă cetățenii, să fie clar considerată nulă și neavenită. Și, totodată, scandaloasă.

În ce privește a doua expulzare, survenită la numai câteva luni de la cea din decembrie 2021, ea nu pare, la prima vedere, mai puțin abuzivă și revoltătoare decât prima. Dimpotrivă. Căci măsura punitivă s-ar fi luat nu pentru că Danileț, un magistrat cinstit și incoruptibil, ar deranja politic o cleptocrație profitând de o justiție masiv strâmbată de regimul Dragnea și lăsată strâmbă de ”guvernele mele”, după eliminarea din executiv a reformiștilor de la USR. Ci, pasămite, pentru că Danileț ar fi fost membru al unor ONG-uri cu activitate politică. Vi se pare de neînțeles?

Și mie, desigur. Cum e posibil ca un magistrat să fie eliminat din magistratură pentru că face parte dintr-un ONG, care este o organizație civică, iar nu politică? Iar asta în condițiile în care n-a semnat acțiuni politice! Dacă era politică, funcționa neautorizat. Dar era civică.

Și atunci pe ce bază interzic niște magistrați altuia angajamentul civic, deși știu că activitatea politică ”e definită clar în lege și se referă la partide sau la organizații care participă la alegeri” și că, suplimentar, Danileț s-a abținut de la vot atunci când ONG-ul din care făcea parte a emis comunicatul critic la adresa guvernului. Și nu l-a difuzat.

Avem de-a face deci cu un abuz? Ba bine că nu.

Are dreptate Dan Tăpălagă să se întrebe, în G4Media, dacă CSM e atât de atent la ”activități politice”, de ce n-a exclus-o pe o judecătoare adorată de sistem, ca Dana Gârbovan, care a acceptat o funcție politică în 2019, în speță propunerea PSD de a fi ministru al justiției?

În opinia mea, Danileț e victima unui abuz incontestabil. Ba, după cum mi se pare mie, este, până la proba contrarie, o execuție. Și încă una politică, sau cu evident substrat politic. Pentru că e notoriu că Danileț funcționează într-o democratură. Care, întrucât e departe de un stat de drept autentic, cu o justiție efectiv independentă, e deranjată rău de magistrați reformiști ca el, care chiar iau legea în serios și o aplică scrupulos. Ori care își exercită independența, ce li se pare dispensabilă colegilor lor lași, proști, smintiți sau vânduți.

Aceste ”oi negre” din justiție, ”negre” pentru că prea sunt libere, deranjează grav, întrucât cer și altora să aplice legea drept și onest și să-și exercite realmente independența. Pentru acești incomozi, democratura cleptocrată n-are în galantar decât dispreț și pedepse administrative, politice sau judiciare, adoptate pe bază de pretexte subțiri, în ideea de a intimida și de a descuraja manifestări de independență și o atitudine reformatoare, de tip european. Danileț nu e prima victimă a sistemului. Și, dacă nu e apărat, nu va fi nici ultima.

Am scris mult despre abuzurile repetate căreia i-a căzut victimă Camelia Bogdan, eminenta judecătoare care a avut curajul și cinstea de a-l condamna pe infractorul și turnătorul Securității, Dan Voiculescu, iar sistemul i-a transformat apoi viața într-un perpetuu război și coșmar, spre a-i descuraja pe viitor pe alți magistrați competenți și neprihăniți. Am scris și au vărsat oceane de cerneală și alți jurnaliști despre hărțuielile la care au fost supuși prin acțiuni disciplinare sau alte șicane și alți magistrați corecți.

În acțiune, contra lor, au intrat nu întâmplător, împreună cu presa arondată cleptocrației, mult criticatele organisme numite Secția Specială (SIIJ), sau Inspecția Judiciară, instrumente probabil create de regimul Dragnea, potrivit criticilor infractorului ex-șef al PSD, tocmai în acest scop.

Iată că, unde nu pare să poată acționa SIIJ și Inspecția Judiciară, poate antireformistul CSM. Căci așa este-n Absurdistan. E timpul ca românii, dacă nu vor să ajungă ei înșiși victime ale unei justiții corupte, să se ridice într-un protest amplu și imposibil de ignorat. În cauză, și de această dată, nu sunt doar Cristi Danileț și calitatea sa de magistrat, ori probitatea unui CSM care se arată, pentru a câta oară, indecent.

În cauză e Justiția, a treia putere din țară și, prin urmare, întregul eșafodaj al democrației, întreaga construcție a statului de drept. În cauză este chiar România. Și viitorul ei european.

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#justi ie, #Cristi Danile, #magistra i , #Stiri Cristi Danilet