Performanță a sistemului de justiție din România: „Sunt cele mai scăzute valori din ultimii 15 ani"

Duminica, 19 Mai 2024, ora 20:00
2158 citiri
Performanță a sistemului de justiție din România: „Sunt cele mai scăzute valori din ultimii 15 ani"
Judecător FOTO Unsplash.com

Potrivit datelor oficiale, numărul mediu al deținuților din închisorile din România a scăzut cu o treime în ultimul deceniu. De asemenea, numărul recidiviștilor a scăzut de la 46% la 37%, în perioada 2008-2023.

În 2022, numărul recidiviștilor din penitenciarele din România era de 36,93%, iar în 2023 a fost raportată o rată de recidivă de 36,83%, a transmis Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), pentru Ziare.com. De-a lungul timpului, psihologii, criminaliștii și sociologii au vorbit despre măsurile ce pot fi adoptate pentru reducerea numărului de faptelor penale: printre acestea, educația și derularea cât mai multor acțiuni de reintegrare socială.

ANP a oferit pentru Ziare.com mai multe informații despre activitățile pe care le desfășoară pentru reintegrarea în societate a persoanelor condamnate: „Administrația Națională a Penitenciarelor urmărește implicarea unui număr cât mai mare de deținuți, în cât mai multe activități educative, de formare profesională, de asistență psihosocială și lucrative. Fiecare deținut este evaluat, imediat după depunerea în penitenciar, pentru identificarea nevoilor pe care le prezintă din perspectiva educației, asistenței sociale și asistenței psihologice.

La nivel național este disponibilă Oferta standard de programe și activități, care include peste 104 programe educaționale, psihologice, sociale și moral-religioase, precum și activități semistructurate, de scurtă durată, care permit rularea unui număr cât mai mare de deținuți. Palierele de intervenție vizează: stimularea cunoașterii, dezvoltarea și exersarea deprinderilor practice, artistice, literare, menținerea tonusului fizic și psihic corespunzător, prin activități sportive și recreaționale, asistență morală și religioasă, reducerea agresivității. Oferta este actualizată, în mod constant. În anul 2023 s-au înregistrat 302.292 de participări ale deținuților la activități și programe de reintegrare socială.

În toate unitățile de detenție, cu excepția penitenciarelor spital, funcționează școli, personalul didactic fiind asigurat de inspectoratele școlare județene. În anul de învățământ 2023/2024, 11% dintre deținuții custodiați au fost înscriși la cursuri școlare pentru nivelurile de învățământ general obligatoriu”.

Practic, peste 2.000 dintre deținuți sunt înscriși la cursurile școlilor din penitenciare.

De asemenea, există și opinii potrivit cărora infracționalitatea poate fi combătută mai eficient prin pedepse mai dure și prin asigurarea unei stabilități financiare, astfel încât cei predispuși la fapte penale să aibă o stabilitate, o liniște materială.

Negocieri USR-REPER. Condiția impusă de Elena Lasconi pentru o alianță: ”Nu mai avem cum să batem palma cu Cioloș”
Negocieri USR-REPER. Condiția impusă de Elena Lasconi pentru o alianță: ”Nu mai avem cum să batem palma cu Cioloș”
REPER a anunțat într-un comunicat de presă pregătirea negocierilor cu USR, precizând că și-a reconfirmat liderii de partid. Favorita la șefia USR a declarat că a pus o condiție necesară...
”Misiune imposibilă”. Coaliția nu poate stabili data alegerilor prezidențiale. Nicolae Ciucă a fost lăsat cu „ochii în soare”
”Misiune imposibilă”. Coaliția nu poate stabili data alegerilor prezidențiale. Nicolae Ciucă a fost lăsat cu „ochii în soare”
Coaliția a avut parte de un nou „blocaj” în această dimineață. După ce miercuri, 19 iunie, liderii PNL și PSD au discutat despre data alegerilor prezidențiale, joi dimineață, 20...
#justitie Romania, #performanta, #ANP, #inchisori , #Justitie
  1. ”Te omor!”. Anchetă a Poliţiei Capitalei, după ce doi bărbaţi lovesc şoferul unei maşini care stă în coloană VIDEO
  2. Mai multe persoane au murit după ce au consumat alcool toxic de contrabandă. „Cei implicați au fost arestați”
  3. Dosarul ”mafiei lemnului” din Apuseni: Comisar șef de poliție, cap de listă la inculpați
  4. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis de un taur. Unde a avut loc tragedia
  5. Turiștii pot să stea liniștiți: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere. „Vreau să delimitez disconfortul de pericol”
  6. Un român arată ce poți cumpăra cu 5 lire dintr-un magazin din Marea Britanie. „La noi cu 28 de lei nici nu intri în supermarket” VIDEO
  7. „Mogulilor media” acuzați de Florian Coldea. ”Au pârghii de presiune care le permit influenţarea agendei publice”
  8. Bărbat salvat în ultimul moment de intervenția unui polițist local, după ce intrase în stop cardio-respirator
  9. Centrală electrică din Ucraina, distrusă într-un atac rus masiv cu drone și rachete FOTO
  10. Peste 60 de incendii în Grecia în ultimele 24 de ore. Flăcările s-au extins foarte repede din cauza vântului puternic FOTO VIDEO