Când va fi gata și cum va arăta Cartierul ultramodern al Justiției. Se va construi în centrul Bucureștiului FOTO

Luni, 20 Mai 2024, ora 03:21
15880 citiri
Când va fi gata și cum va arăta Cartierul ultramodern al Justiției. Se va construi în centrul Bucureștiului FOTO
Cartierul pentru Justiție, randare / Captură MJ

Un deosebit proiect de infrastructură se află în plină desfășurare - construirea Cartierului pentru Justiție. Inițiativa de inspirație occidentală presupune ca în centrul Bucureștiului, într-o zonă bine delimitată, să-și desfășoare activitatea cele mai importante instituții de drept din țara noastră.

Ziare.com a aflat de la Ministerul Justiției cele mai importante informații cu privire la acest demers. MJ susține că lucrările vor gata în cinci ani, dacă nu vor exista probleme de finanțare și diverse aspecte neprevăzute. Cartierul din zona Unirii, ce va fi amplasat în vecinătatea Bibliotecii Naționale, va fi ultramodern, cu clădiri înalte, de sticlă, cu până la 11 etaje, dar și cu spații verzi.

Odată cu recepția lucrărilor, din partea managerului de proiect, Ministerul Justiției, prin Direcția de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe, România va avea o zonă special creată pentru profesioniștii de drept și justițiabili, precum în marile capitale europene.

„Conceptul arhitectural al Cartierului pentru Justiție a fost realizat cu sprijinul Băncii Mondiale de către GENSLER, companie globală de design și arhitectură de talie internațională, numărul 1 mondial al anului 2019. Acest concept arhitectural al Cartierului va reprezenta baza pentru designul arhitectural al fiecărei clădiri care va face parte din Cartier.

Cartiere de Justiție sau concepte similare se regăsesc în spațiul european, astfel: Palatul TGI din Paris, ce reunește sediile a 20 de instanțe din Paris - tribunale districtuale, fiind considerat la acest moment cel mai mare complex de tribunale finalizat din Europa; Cartierul de Justiție din Londra, proiect în lucru care va grupa mai multe sedii de instanțe londoneze și Poliția metropolitană; Orașul Justiției din Madrid, proiect aflat de asemenea, în lucru încă din 15 iulie 2004, care va grupa sediile a aproximativ 100 de instanțe de fond din totalul de 130 ale comunității din Madrid”, a transmis MJ, pentru Ziare.com.

În Cartierul pentru Justiție își vor desfășura activitatea următoarele instituții:

 • Instanțe judecătorești: Curtea de Apel București, Tribunalul București, Judecătoriile Sectoarelor 1-6 din București;
 • Parchete: Parchetele de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Ministerul Public), de pe lângă Curtea de Apel București, de pe lângă Tribunalul București și de pe lângă Judecătoriile Sectoarelor 1-6 din București și Direcția Națională Anticorupție (DNA);
 • Consiliul Superior al Magistraturii (CSM);
 • Inspecția Judiciară;
 • Institutul Național al Magistraturii (INM);
 • Școala Națională de Grefieri;
 • Ministerul Justiției.
 • De asemenea, instituțiile destinate avocaților își vor desfășura activitatea în Cartierul pentru Justiție, dar într-o clădire comună, din fonduri proprii:

 • Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR);
 • Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților (INPPA);
 • Casa de Asigurări a Avocaților (CAA);
 • Baroul București;
 • Casa de Asigurări a Avocaților - filialele București și Ilfov (CAA - București, Ilfov).
 • La solicitarea Ziare.com, Ministerul Justiției a oferit informații referitoare la sursele de finanțare: „Finanțarea Studiului de fezabilitate pentru acest obiectiv de investiții este asigurată prin Legea nr. 261/2019 pentru ratificarea Scrisorii de înțelegere privind avansul pentru pregătirea Proiectului de dezvoltare propus, ‘Cartierul pentru Justiție’, dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), semnată la Bruxelles, la 30 mai 2019 și la București, la 6 iunie 2019. Prin HG nr. 431/2023, termenul de finalizare a acestui acord de împrumut a fost stabilit pentru 30.11.2025.

  În ceea ce privește serviciile de proiectare detaliată și obținerea autorizațiilor de construire și de desființare, finanțarea acestora a fost cuprinsă în cadrul Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București, la 17 iulie 2023, ratificat prin Legea nr. 2/2024. Termenul de finalizare al acestuia este stabilit pentru 31.12.2030.

  De asemenea, sunt în curs la nivel tehnic procedurile de pregătire și de pre-negociere împreună cu reprezentanții BIRD ai unui viitor proiect și acord de împrumut destinat finanțării lucrărilor civile și de instalații aferente Cartierului pentru Justiție”.

  Care este stadiul proiectului „Cartierul pentru Justiție"

  Studiul de fezabilitate a fost realizat în proporție de peste 90%. Apoi, urmează obținerea ultimelor avize. Până acum au fost obținute 16 din totalul de 21 de avize necesare. Ultimul vizează indicatorii tehnico-economici ai investiției. După obținerea acestuia, MJ va putea elabora procesul de aprobare a Hotărârii de Guvern de declanșare a exproprierii. Ulterior, după aprobarea HG-ului de declanșare a exproprierii, MJ va solicita fonduri de la Ministerul Finanțelor, la prima rectificare bugetară din acest an.

  Cartierul pentru Justiție se va construi pe o suprafață de aproximativ 55.000 de metri pătrați. 45.000 de mp aparțin statului român, iar restul de 10.268 mp reprezintă proprietate privată - deci terenul trebuie expropriat.

  „Durata procedurii de expropriere depinde foarte mult și de alocarea de către Ministerul Finanțelor a sumelor necesare exproprierii, de rapiditatea cu care persoanele expropriate vor răspunde notificărilor expropriatorului, de modul de funcționare a comisiei de verificare a dreptului de proprietate sau a altor drepturi reale și acordarea despăgubirilor din care fac parte și reprezentanți ai Primăriei, Prefecturii și OCPI, de calitatea și corectitudinea documentelor care atestă dreptul de proprietate”, a precizat MJ, pentru Ziare.com.

  Încă o veste proastă pentru șeful din Poliție trimis în judecată. Verdict categoric pronunțat de instanță
  Încă o veste proastă pentru șeful din Poliție trimis în judecată. Verdict categoric pronunțat de instanță
  Încă o lovitură primită de Mihai Rus, șeful IPJ Cluj, plasat sub control judiciar și suspendat din funcție. Cererea acestuia, de a reveni pe post, a fost respinsă în ziua de sâmbătă, de...
  Noi investiții pe litoralul românesc: încă două stațiuni vor avea plajele lărgite
  Noi investiții pe litoralul românesc: încă două stațiuni vor avea plajele lărgite
  Continuă investițiile masive pe litoralul din România. După Eforie Nord, Eforie Sud și Mamaia, și plajele din stațiunile Neptun și Venus vor fi extinse. Proiectul presupune mai multe etape,...
  #Justitie, #investitii, #ministerul justitiei, #Cartierul Justitiei , #Justitie
  1. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  2. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  3. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  4. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  5. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  6. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  7. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  8. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea
  9. Scandal pe plajă la Eforie. Mai mulți turiști s-au luat la bătaie. Poliția îi audiază pe cei implicați VIDEO
  10. UPDATE Accident la o fabrică de lactate: Patru bărbați au căzut într-un bazin de decantare. Toți au murit. Printre ei, directorul firmei VIDEO