Moartea oribilă a fetiței de 2 ani din Dolj. Avertismentul unui avocat: „Judecătorii se gândesc de trei ori dacă să aplice o pedeapsă cu executare”

Marti, 28 Mai 2024, ora 21:50
8753 citiri
Moartea oribilă a fetiței de 2 ani din Dolj. Avertismentul unui avocat: „Judecătorii se gândesc de trei ori dacă să aplice o pedeapsă cu executare”
FOTO: Arhivă Ziare.com, Ionuț Mureșan

Fetiţa de doi ani şi jumătate din judeţul Dolj care fusese dată dispărută, luni, 27 mai, a fost găsită moartă astăzi, 28 mai, la câteva sute de metri de casă, într-o zonă cu vegetaţie deasă. Evenimentul oribil a deschis noi dezbateri în societate, referitoare la măsurile care ar trebui să se impună pentru a limita pe cât de mult posibil posibilitatea producerii unor episoade similare.

Până la finalizarea anchetei, orice variantă este deschisă: poate fi vorba despre un criminal sau chiar despre un criminal-pedofil. Ar putea fi implicați străini în comiterea faptei oribile ori membri ai familiei. Astfel, se pun pe tapet soluțiile: o legislație mai dură și/sau întărirea prevenției, prin măsuri economico-sociale, în contextul în care astfel de nenorociri se petrec de multe ori în familiile defavorizate, deci în acea Românie mai puțin vizibilă publicului larg.

Din practică, avocatul Ilie Dorin a constatat că pedepsele au efect destul de limitat, mai ales dacă acestea nu sunt susținute de măsuri preventive, cu efect asupra mediului în care persoanele vulnerabile trăiesc.

„Supravegherea copiilor este neglijată, de aceea se ajunge aici. Ca să nu se ajungă la astfel de situații ar trebui monitorizate familiile defavorizate din comunitate, pentru că acolo se ivesc astfel de probleme. Deci e și vina celor care trebuiau să monitorizeze acei copii, dincolo de obligațiile părinților. Solutia este responsabilizarea părintilor si departamentelor de asistență socială, deseori astfel de incidente petrecându-se în familiile unde este necesară monitorizarea de către autoritățile de protecție a copilului”, a declarat avocatul, pentru Ziare.com.

Pedeapsa la închisoare cu executare nu se stabilește atât de ușor, avertizează juristul.

„Pentru faptele penale raportate la violența în familie sau rele tratamente aplicate minorului sunt suficiente pedepsele, doar că sistemul de atragere a răspunderii penale este uneori ineficient, rare fiind cazurile în care părinții ori supraveghetorii sunt condamnați cu executare pentru ca fapta să fie un etalon pentru situații similare. Problema e că atunci când părintele inculpat mai are alți copii în îngrijire, judecătorii se gândesc de trei ori dacă să îi aplice o pedeapsă cu executare sau nu, pentru că asta ar însemna ca ceilalți copii să meargă în plasament ori familii sociale, ceea ce nu e de dorit. Părinții din astfel de situații ar trebui obligați la terapie ori consiliere parentală pentru a înțelege pe deplin culpa lor”, a mai precizat Ilie Dorin.

În prezent, se desfășoară cercetări in rem

Raisa, fetiţa de doi ani şi cinci luni, din comuna Breasta, care a dispărut luni de acasă, a fost găsită moartă pe un câmp aflat la câteva sute de metri de locuinţa părinţilor, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Trupul fetiţei a fost găsit după aproape 24 de ore de căutări la care au participat peste 100 de persoane - poliţişti, jandarmi, pompieri şi voluntari.

„Din nefericire, copila a fost găsită pe sol, decedată, într-o zonă cu vegetaţie deasă. În acest moment se continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul", au transmis reprezentanţii IPJ Dolj, citați de Agerpres.

Dispariţia fetiţei a fost sesizată luni, la ora 12:30, poliţiştilor Secţiei nr.2 Poliţie Rurală Breasta de către un bărbat, din comuna Breasta, vecin al familiei minorei, a transmis, luni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj.

Poliţiştii au continuat şi pe timpul nopţii căutările, fiind folosite dispozitive de termoviziune şi un elicopter al MAI.

Ce prevede legea penală

Potrivit Codului penal, omorul se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Omorul calificat este sancționat cu detențiunea pe viață sau închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Violul asupra unui minor se pedepsește cu închisoarea de la 7 ani la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

În cazul circumstanțelor agravante, se poate aplica o pedeapsă până la maximul special și se poate adăuga un spor de până la 2 ani, ce nu poate depăși o treime din acest maxim.

În cazul condamnării pe viață, instanța poate dispune liberarea condiționată dacă cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de închisoare și a îndeplinit alte obligații, respectiv a dat dovadă de bună conduită în spatele gratiilor. În cazul celor care au primit condamnări de maximum 10 ani, pot beneficia de liberarea condiționată dacă au executat minimum ⅔ din pedeapsă, iar cei cu pedepse mai mari de 10 ani, dacă au executat minimum ¾ din pedeapsă. În cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, pragurile sunt mai mici, ½ pentru pedeapsa de până la 10 ani și ⅔ în cazul pedepselor de peste 10 ani.

Moartea oribilă a fetiței de 2 ani din Dolj. Avertismentul unui avocat: „Judecătorii se gândesc de trei ori dacă să aplice o pedeapsă cu executare”
28.05.2024 21:50 - Moartea oribilă a fetiței de 2 ani din Dolj. Avertismentul unui avocat: „Judecătorii se gândesc de trei ori dacă să aplice o pedeapsă cu executare”
Fetiţa de doi ani şi jumătate din judeţul Dolj care fusese dată dispărută, luni, 27 mai, a fost găsită moartă astăzi, 28 mai, la câteva sute de metri de casă, într-o zonă cu...
#Justitie, #legislatie, #drept, #Fetita de 2 ani ucisa , #Justitie
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil