Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Din interiorul mașinii de război a lui Putin: Doi lideri ruși vor să facă ”spărturi” în zidul Kremlinului

Miercuri, 02 Noiembrie 2022, ora 00:11
6012 citiri
Din interiorul mașinii de război a lui Putin: Doi lideri ruși vor să facă ”spărturi” în zidul Kremlinului
Kadirov și Prigojin critica public armata rusă din Ucraina FOTO: BBC Russian

Războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu mai bine de 8 luni nu și-a atins nici pe departe scopurile inițiale, care prevedeau cucerirea Ucrainei și demilitarizarea țării. Acum au apărut voci ce critică în public modul în care este condus conflictul de către Moscova, printre acestea fiind doi lideri importanți, Ramzan Kadîrov și Yevgeni Prigojin.

Aceștia, desi nu fac parte din Agențiile de Securitate sau militare, ei și-au exprimat critici la adresa comandanților armatei ruse care acționează în Ucraina, potrivit BBC Russian.

Războiul din Ucraina a ruinat imaginea armatei ruse ca un organism eficient și bine condus. Inițial, forțele ruse nu au reușit să ia capitala ucraineană Kiev „în trei zile”, așa cum promisese propaganda de stat.

Economia lui Putin mai primește o lovitură: Un gigant din China pleacă din Rusia

Simplul fapt că Ramzan Kadîrov și Yevgeni Prigojin îi critică public pe generalii armatei ruse - în orice alte circumstanțe, o demonstrație nemaiîntâlnită de neloialitate - și nu sunt reduși la tăcere, indică faptul că li se permite să facă acest lucru.

Există rapoarte larg răspândite din presă conform cărora generalul colonel Alexander Lapin, unul dintre comandanții ruși de top din Ucraina, a fost demis în weekend. Acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Cu doar două zile mai devreme, liderul Ceceniei Ramzan Kadîrov l-a descris drept „fără talent” și a dat vina pentru unele dintre înfrângerile recente, inclusiv în orașul Liman, care fusese recucerit de forțele ucrainene la începutul lunii octombrie.

Și omul de afaceri Yevgheni Prigojin îl criticase și îl batjocorise pe Lapin. Prigojin este un om de afaceri din Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al Rusiei, proprietar al unor companii de catering și restaurante, precum și al altor afaceri. A fost supranumit „bucătarul lui Putin”, deoarece a furnizat mâncare și băutură pentru evenimentele oficiale de la Kremlin.

În schimb, Ramzan Kadyrov este liderul Ceceniei. Din punct de vedere istoric, această republică autonomă din regiunea Caucazului de Nord a Rusiei a avut o relație complicată și adesea violentă cu Moscova.

SUA dezvăluie cum a distrus Putin economia Rusiei: Datele dezastrului au ieșit la iveală, doar o industrie e profitabilă

În anii 1990, Cecenia a luptat fără succes pentru independență. Din 2007 este condusă de Ramzan Kadyrov, un numit și susținător feroce al președintelui Putin. În ultimele săptămâni Ramzan Kadîrov și Yevgeni Prigojin au fost foarte vocali în declarațiile lor, criticând comandanții armate ruse și desfășurarea războiului din Ucraina.

Liderul cecen îl numește pe omul de afaceri din Sankt Petersburg „un războinic din naștere” și pe mercenarii Wagner - „patrioți neînfricați ai Rusiei”. Yevgeni Prigojin îi întoarce complimentul și își exprimă frecvent sprijinul pentru Kadîrov. „Ramzan, ești în flăcări!” a spus el într-una dintre postările sale pe rețelele de socializare.

Ambii bărbați critică instituția militară, reprezentată de ministrul apărării Serghei Șoigu și adjunctul acestuia și șeful Statului Major General, generalul Valeri Gerasimov. Într-o atmosferă de schimbare a mersului războiului și nevoia de a-i găsi pe cei responsabili pentru eșecurile din Ucraina, este posibil ca aceștia să caute oportunități de a câștiga influență.

Dacă cei doi și-au unit forțele, ei i-ar putea contesta pe unii dintre ceilalți din cercul apropiat al președintelui Putin, pe măsură ce ies la suprafață ”spărturi” în ”zidul” de la Kremlin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Kadirov, #prigozin soigu, #Ramzan Kadirov, #Ramzan Kadirov Cecenia, #evgheni prigojin, #Putin Kadirov Rusia , #Razboi Ucraina