Vicepreședintele SUA Kamala Harris a ajuns în Coreea de Sud, la o zi după testele cu rachete balistice ale Nordului

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 07:43
1374 citiri
Vicepreședintele SUA Kamala Harris a ajuns în Coreea de Sud, la o zi după testele cu rachete balistice ale Nordului
Vicepreședintele SUA Kamala Harris a fost prezentă la funerariile fostului premier japonez Shinzo Abe FOTO Facebook / Kamala Harris

Vicepreşedintele american Kamala Harris a sosit, joi, în Coreea de Sud pentru o vizită ce vizează să sublinieze forţa alianţei dintre Washington şi Seul după ce anterior a fost prezentă la funeraliile fostului premier japonez Shinzo Abe, transmie AFP.

Harris, care a aterizat la baza aeriană Osan, la 70 de kilometri de Seul, după o călătorie la Tokyo unde a asistat la funeraliile naţionale ale fostului premier japonez asasinat Shinzo Abe, urmează să se întâlnească cu preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol.

Ea va vizita şi Zona demilitarizază (DMZ) puternic întârită, care separă Coreea de Sud de Coreea de Nord, ceea ce ar putea servi drept pretext pentru noi replici din partea Phenianului.

Coreea de Nord a considerat-o pe preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, drept "cea mai distrugătoare pentru pacea internaţională" în timpul vizitei la frontiera sa, în august.

Cu puţin timp înainte de sosirea lui Harris în Coreea de Nord, Phenianul a efectuat două teste cu rachete balistice, unul duminică, altul miercuri, în cadrul unei serii record de teste cu arme de la începutul anului.

La bordul unui distrugător american de la o bază navală, înainte de plecarea sa din Japonia, vicepreşedintele american a acuzat regimul lui Kim Jong-un că ameninţă stabilitatea regională cu noi lansări de rachete, denunţând "programul lor de arme ilicite".

Oficialii de la Seul şi Washington au avertizat de mai multe luni că Phenianul se pregăteşte să efectueze un alt test nuclear. Un test care ar putea avea loc încă de luna viitoare, după congresul Partidului Comunist Chinez, a estimat Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) din Coreea de Sud.

Statele Unite şi Coreea de Sud găzduiesc în această săptămână un exerciţiu naval comun la scară largă, văzut ca o demonstraţie de forţă în faţa provocărilor tot mai mari din partea Nordului.

Harris este aşteptată să discute cu preşedintele Yoon despre alianţa de securitate de lungă durată dintre cei doi aliaţi, consolidarea parteneriatului lor economic şi tehnologic, precum şi o serie de alte probleme regionale şi globale, a anunţat biroul său.

De asemenea, se aşteaptă ca Seulul să ridice îngrijorări cu privire la o nouă lege semnată de preşedintele american Joe Biden, care elimină subvenţiile pentru maşinile electrice construite în afara SUA, care ar afecta producătorii de automobile sud-coreeni precum Hyundai şi Kia.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei FOTO
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei FOTO
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei, în largul coastei de est a Coreei de Sud, a anunţat luni, 22 aprilie, armata sud-coreeană, relatează Reuters, AFP şi DPA....
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#Kamala Harris, #shinzo abe, #Coreea de Sud, #Coreea de Nord, #vicepresedinte SUA , #Stiri kamala harris