Rușii și canadienii contestă la TAS decizia luată în cazul Valieva

Luni, 26 Februarie 2024, ora 21:13
5624 citiri
Rușii și canadienii contestă la TAS decizia luată în cazul Valieva
Valieva, alături de Vladimir Putin

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anunţat, luni, că patinatorii ruşi şi canadieni contestă podiumul în proba pe echipe mixte la JO din 2022, stabilit după ce patinatoarea rusă Kamila Valieva a fost suspendată pentru dopaj.

La sfârşitul lunii ianuarie, după aproape doi ani, Federaţia Internaţională de Patinaj (ISU) a retras punctele Kamilei Valieva din echipa rusă, care iniţial fusese în fruntea probei, retrogradând-o pe locul al treilea, în urma americanilor, care au luat aurul, şi a japonezilor, care au luat argintul.

Această decizie a fost luată imediat după ce rusoaica a fost suspendat retroactiv pentru patru ani, începând cu 25 decembrie 2021. Drept urmare, canadienii rămân la marginea podiumului, deşi sperau să recupereze medalia de bronz. Cei opt membri ai echipei canadiene au făcut apel la TAS pentru a revendica locul trei, susţinuţi de Federaţia canadiană de patinaj şi de Comitetul Olimpic Canadian.

În acelaşi timp, Comitetul Olimpic Rus, Federaţia Rusă de Patinaj şi şase patinatori ruşi - printre care şi Kamila Valieva - au contestat şi ei decizia ISU, de data aceasta pentru a cere să fie repuşi în prima poziţie şi, prin urmare, să primească medalia de aur.

Valieva, pe atunci în vârstă de 15 ani, a fost depistată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă din 2014 pe motiv că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, de către agenţia rusă antidoping (Rusada) în timpul Campionatelor Rusiei, pe care le-a câştigat la sfârşitul anului 2021 la Sankt Petersburg. Cu toate acestea, întrucât Rusada a fost suspendată de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), proba ei a fost analizată de laboratorul acreditat de WADA de la Stockholm. Însă, dezorganizat de pandemia Covid-19, acest laborator a publicat rezultatul în mijlocul Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2022, după proba de patinaj pe echipe.

"Având în vedere stadiul în care se află procedura, nu se poate da nicio indicaţie cu privire la data unei eventuale audieri", a precizat TAS într-un comunicat de presă.

La rândul său, Comitetul Internaţional Olimpic nu a indicat încă data la care va avea loc ceremonia de decernare a medaliilor - şi în ce loc -, în timp ce americanii au cerut organizarea unui podium la Paris pentru JO 2024, în această vară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
Scandal sexist, cu o femeie la conducerea VAR: ”Mi se pare destul de complicat”
Scandal sexist, cu o femeie la conducerea VAR: ”Mi se pare destul de complicat”
Antrenorul clubului Vasco da Gama din Rio de Janeiro, argentinianul Ramon Diaz, a pus, miercuri, sub semnul întrebării prezenţa unei femei la conducerea arbitrajului video, o declaraţie care a...
#Kamila Valieva, #scandal, #dopaj, #tas , #stiri din sport