Întrebarea pusă de trei ori de presa română la conferința cancelarului Austriei la care el a refuzat să răspundă

Miercuri, 07 Decembrie 2022, ora 22:37
14817 citiri
Întrebarea pusă de trei ori de presa română la conferința cancelarului Austriei la care el a refuzat să răspundă
Karl Nehammer, cancelarul Austriei FOTO: Facebook/Karl Nehammer

Câteva trusturi de presă din România au avut ziariști la conferința de miercuri seara, 7 decembrie, de la Viena, unde cancelarul Austriei a trimis România și Bulgaria cu aderarea „la primăvară”.

Cancelarul Karl Nehammer a răspuns la întrebările presei austriece, dar a refuzat să răspundă la întrebarea, adresată în engleză, de jurnaliștii români, scrie Libertatea.

La ce nu a răspuns cancelarul Austriei

„Domnule cancelar Nehammer, cifrele oficiale ale Uniunii Europene, actualizate lunar, arată că ruta cea mai frecventată de migrația ilegală este cea a Balcanilor de Vest. Pe ea, de 15 ori mai mulți migranți vin prin Croația, decât prin România. Puteți explica de ce sunteți de acord cu Croația în Schengen, dar nu cu Bulgaria și România?”.

Aceasta a fost întrebarea pe care ziariștii români au pus-o de trei ori pe parcursul întâlnirii cu presa, de la Viena. De trei ori cancelarul Nehammer a auzit-o, dar n-a răspuns.

Ziariștii români numiți ”huligani” de personalul hotelului

”Cancelarul a luat întrebări doar de la televiziunea publică austriacă, ORF, și de la agenția de presă de stat, Austria Presse Agentur.

”De ce acceptați Croația, iar România, nu?”

Cum reporterii românii au insistat, scurtând întrebarea, ultima oară politicianul a plecat, vădit iritat. Iar securitatea Hotelului Intercontinental i-a blocat pe jurnaliștii români care au încercat să-i adreseze din nou întrebarea. Unul dintre cei din securitatea locală a rostit cuvântul ”Huligani” la adresa ziariștilor români.

Corespondența lor, la interior”, a scis pe Facebook jurnalistul GSP Răzvan Luțac.

„Cred că trebuie să fim realiști. În Austria avem mai mult de 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Nu este o discuție politică, este o discuți bazată pe fapte, avem o problemă cu securitatea UE. Ministerul de Interne dorește un nou calendar pentru România și Bulgaria, pentru primăvară. Hai să ne uităm la numere, câți migranți avem și cum putem să mergem mai departe”, a spus la întâlnirea cu presa cancelarul austriac.

Lângă el a stat președintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. El a pledat pentru admiterea României și Bulgariei, dar a părut resemnat, vorbind despre faptul că „e nevoie să facem un program”, discutând despre aderare la viitor.

Mâine, la Bruxelles, are loc consiliul JAI privind aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Veto-ul unei singure țări este suficient pentru ca aderarea să fie împiedicată.

Citește și:
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
Cancelarul austriac Karl Nehammer îl copiază pe Trump. Vrea un zid ”foarte înalt și foarte adânc în pământ” la granița de est a UE
Cancelarul austriac Karl Nehammer îl copiază pe Trump. Vrea un zid ”foarte înalt și foarte adânc în pământ” la granița de est a UE
Cancelarul austriac, Karl Nehammer, vrea un zid ”înalt și adânc” la granița de est a Uniunii Europene, la fel ca cel construit de Donald Trump între SUA și Mexic. Într-un interviu...
#Karl Nehammer, #aderare Romania Schengen, #intrebari jurnalisti, #cancelar Austria , #Schengen