Amendă de 3.000 de euro pentru Kaufland: Filmarea care surprinde un inspector-șef cu mașina poliției la cumpărături, făcută publică

Joi, 16 Martie 2023, ora 16:54
7033 citiri
Amendă de 3.000 de euro pentru Kaufland: Filmarea care surprinde un inspector-șef cu mașina poliției la cumpărături, făcută publică
Manuel Nacu la cumpărături cu mașina instituției FOTO libertatea.ro

Manuel Nacu a renunțat la funcția de inspector-șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, în septembrie anul trecut, în urma apariției unor filmări în spațiul public care l-au surprins la cumpărături cu mașina de serviciu.

Imaginile în care fostul șef al IPJ Vaslui apărea în parcarea a două supermarketuri din Huși cu mașina poliției, o Dacia Duster, au fost făcute publice de site-ul curentul.info, în luna august anul trecut.

Una dintre filmări era realizată de un martor aflat în parcare, iar celalaltă era captată cu telefonul mobil după înregistrarea camerei de supraveghere a magazinului Kaufland, scrie libertatea.ro.

În prima filmare, ofițerul era surprins în ținută lejeră, în timp ce ieșea din magazin cu o sacoșă de cumpărături și urca la volanul autoturismului de serviciu.

În cea de-a doua filmare, Manuel Nacu este înregistrat când coboară din mașina de serviciu, alături de soție, și merg la cumpărături.

Când a renunțat la funcția de șef al IPJ Vaslui, În luna septembrie, Manuel Nacu a declarat pentru Libertatea că plecarea sa nu are nicio legătură cu înregistrările apărute în spațiul public.

Incidentul a fost raportat de Kaufland Autorității de supraveghere

Comisarul-șef a reclamat scurgerea înregistrării în spațiul public, iar vulnerabilitatea a fost sesizată Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDC) de către oficialii Kaufland România.

„Investigația a fost demarată ca urmare a unei notificări de încălcare a securității datelor care a fost transmisă de operator în baza dispozițiilor art. 33 din Regulamentul (UE) 2016/679. Astfel, operatorul Kaufland România SCS a fost sesizat de o persoană vizată asupra faptului că o înregistrare video ce conținea imagini cu persoana sa din parcarea unuia dintre magazinele deținute de acest lanț comercial a apărut pe pagina web a unui ziar local”, au precizat oficialii ANSPDCP.

Managerul de magazin a permis accesul unui angajat în camera de monitorizare

În urma investigației efectuate, s-a constatat că managerul de magazin a permis accesul unui angajat în camera de monitorizare, care a captat, cu telefonul personal mobil, imagini ale înregistrărilor video ce rulau „și le-a transmis prin WhatsApp unui terț”. Ulterior, imaginile au apărut în spațiul public.

La sfârșitul anului trecut, compania Kaufland România SCS a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 14.779,80 de lei, echivalentul a 3.000 de euro

„Nu a luat măsuri pentru a se asigura că orice persoană fizică care acționează sub autoritatea sa și care are acces la date cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea sa și nu a luat măsuri adecvate pentru a proteja în mod continuu datele”, a concluzionat autoritatea.

ANSPDCP a dispus companiei Kaufland și să implementeze instrucțiuni privind interzicerea utilizării echipamentului personal al angajaților (telefonul mobil, tabletele) pentru a filma/realiza fotografii/descărca/distribui înregistrări video din incinta magazinului prin utilizarea rețelelor sociale.

Oficialii Kaufland România au confirmat incidentul

Contactați de Libertatea, oficialii Kaufland România au confirmat incidentul și sancțiunea dispusă de ANSPDCP.

„Vă comunicăm faptul că la nivelul companiei există implementat un sistem de protecție a datelor cu caracter personal, care respectă toate rigorile legislației în vigoare. Securitatea înregistrărilor video și a tuturor datelor cu caracter personal este asigurată prin proceduri stricte, atent monitorizate de către ofițerul de protecție a datelor, iar angajații companiei sunt periodic școlarizați, ceea ce face ca incidente de genul celui la care faceți referire să fie o situație excepțională, punctuală.

În cazul dat, conform procedurilor interne, reacția a fost imediată, intervenindu-se cu promptitudine atât pentru luarea măsurilor necesare în vederea diminuării impactului, cât și în vederea prevenirii unor astfel de situații nedorite”, se arată în răspunsul comunicat ziarului de către Kaufland România.

Cu cât a fost amendat românul beat care și-a lăsat câinele dintr-o rasă periculoasă liber și fără botniță într-un loc de joacă pentru copii
Cu cât a fost amendat românul beat care și-a lăsat câinele dintr-o rasă periculoasă liber și fără botniță într-un loc de joacă pentru copii
Jandarmii din Botoşani au dat amenda maximă prevăzută de lege unui bărbat care consumase băuturi alcoolice înainte de a-și lăsa câinele din categoria a II-a de câini periculoși liber la...
Un bărbat susține că a încasat 48 de amenzi rutiere pe nedrept: ”Săptămâna trecută am primit 5 într-o singură zi!”
Un bărbat susține că a încasat 48 de amenzi rutiere pe nedrept: ”Săptămâna trecută am primit 5 într-o singură zi!”
Un bărbat din Italia vrea să dea în judecată autoritățile din Napoli după ce a primit nu mai puțin de 48 de amenzi rutiere, în ciuda faptului că nu ar fi condus niciodată în zona...
#Kaufland, #amenda, #filmare, #publica, #fost sef, #IPJ Vaslui, #cumparaturi, #masina politie , #amenda