Ce vinde Kaufland, cu adevărat, în România. Procentul real de legume și fructe importate

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 21:37
9606 citiri
Ce vinde Kaufland, cu adevărat, în România. Procentul real de legume și fructe importate

Oficialii companiei Kaufland au prezentat informații despre cantitatea de legume și fructe din import vândută în magazinele din România.

Departamentul de comunicare al companiei a emis un drept la replică la un articol considerat defăimător apărut într-o publicație din România.

Cu acest prilej, societatea a oferit date detaliate despre proveniența mărfurilor perisabile disponibile pe rafturile supermarketurilor.

Redăm, în continuare, comunicatul de presă:

"Kaufland România a susţinut în permanenţă producătorii locali, va investi şi va promova mereu produsele autohtone, optând mereu pentru colaborări cu fermieri români, atunci când este posibil.

Ca dovadă a angajamentului, în plin sezon, procentul de legume-fructe româneşti din Kaufland ajunge şi până la 90%.

În sezonul rece, producţia locală de legume şi fructe se face cu preponderenţă în câmp des­chis, respectiv solarii neîncălzite. Din păcate, un nu­măr foarte redus de producători locali au forţa fi­nanciară de a investi în sere încălzite, având în ve­derea amploarea costurilor de încălzire pe timp de iarnă, care generează un preţ foarte ri­dicat per produs recoltat, ce nu se încadrează în preţul pieţei şi este, automat, neprofitabil.

În prezent, avem un număr de peste 70 de articole româneşti din categoria legume şi fructe co­mercializate în magazinele Kaufland din toată ţara, precum mere, struguri, cartofi, dovleac plă­cin­tar, gulii, hrean, păstârnac, sfeclă roşie, ţelină, sa­lată, spanac etc.

În ceea ce priveşte produsele specifice listate în articol (...), facem următoarele precizări:

► Conopida – este specifică sezonului din România în perioada septembrie - noiembrie. Este un articol perisabil, care nu poate fi depo­zitat peste iarnă sau în extrasezon. În afara lu­nilor menţionate, îl importăm.

► Broccoli – nu există producţie suficientă în România.

► Castraveţi – sezonul din România este mai-octombrie pentru cornichon şi mai-septembrie pentru Fabio. În rest, nu există producţie în România, din cauza climei sau se gasesc cantităţi care acoperă până la 20% din necesar. Produsul este importat în extra sezon.

► Ardei – sezonul din Romînia este iulie-octombrie. În rest, nu există producţie pe plan local, se importă în extra sezon.

► Roşii – sezonul din România este iunie - septembrie. În extra sezon, serele încălzite din România produc circa 10% din necesar.

► Salata verde – 70% din necesar este acoperit de producţie românească, respectiv 30% import. Producţia din România este afectată când se înregistrează temperaturi scăzute (ger), caz în care produsul se importă.

► Dovlecel – sezonul din România este mai-octombrie. În rest, nu există productie pe plan local, se importă în extra sezon.

► Cartof dulce – În România există culturi limitate, experimentale. Produsul este originar din Egipt, zonă cu climă diferită, călduroasă.

► Ridiche roşie – necesarul este acoperit în proporţii egale de producţie locală şi de import. Producţia din România este afectată de temperaturi scazute (ger), situaţii în care produsul se importă.

► Ţelina – sezonul din România este octombrie - februarie. În magazinele Kaufland comercializăm 60% din necesar de la producători locali, respectiv 40% din import. Producţia din România este afectată de temperaturi scăzute (ger), situaţii în care apelăm la import.

2.400 din toţi cei 2.900 de furnizori Kaufland România sunt locali. Numai anul trecut, Kaufland a direcţionat către producătorii români 1,9 miliarde euro cheltuieli directe.

Astfel, din fiecare leu cheltuit la casă, 67 de bani merg direct către afaceri româneşti. În prezent, peste 80% din furnizorii cu care colaborăm sunt din România, procent care a crescut de la an la an.

Kaufland România are în politica de achiziţii la nivelul întregului grup să opteze pentru colaborări cu producători locali, acolo unde ei există, având toate avantajele pentru astfel de parteneriate: scurtarea lanţului de aprovizionare, preţuri mai avantajoase la raft, sortiment pe gustul clienţilor şi susţinerea economiei locale", se arată în comunicatul companiei Kaufland.

Citeste si:
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți, 17 mai, că subiectele la examenele naţionale - Evaluarea Naţională şi Bacalaureat - vor fi adaptate situaţiei create de criza...
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Mai mulți parlamentari au fost suprinși marți, 17 mai, în timp ce beau vin în timpul serviciului, la Senat, la ora 10:00. Parlamentarii s-au adunat în sala de ședințe a Comisiei de...