Rusia a trimis militari în Kazahstan, la solicitarea președintelui Tokaev. Ciocnirile violente continuă, zeci de morți VIDEO

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 14:53
6720 citiri
Rusia a trimis militari în Kazahstan, la solicitarea președintelui Tokaev. Ciocnirile violente continuă, zeci de morți VIDEO
Zeci de civili au fost uciși în ciocnirile cu polițiștii și armata FOTO Twitter

Rusia a trimis parașutiști în Kazahstan, ca parte a unei misiuni de "menținere a păcii" a alianței militare conduse de Moscova, pentru a-l ajuta pe președintele Kassîm-Jomart Tokaev să recâștige controlul asupra țării.

Tokaev a cerut miercuri, 5 decembrie, intervenția Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianță din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Solicitarea sa a fost imediat aprobată, în contextul în care continuă ciocnirile violente dintre protestatari și forțele poliției și armatei, potrivit The Guardian.

Zeci de civili morți

Există foarte puține informații verificate legate de numărul victimelor, dar agențiile locale de presă au citat un purtător de cuvânt al poliției din Almatî, cel mai mare oraș al țării, spunând să zeci de oameni au fost uciși în timpul atacurilor asupra clădirilor guvernamentale.

Autoritățile din Almatî au anunțat joi, 6 ianuarie, că 363 de membri ai poliției și forțelor de securitate au fost răniți, iar 12 au murit.

Joi dimineață, au fost auzite focuri de armă odată cu intrarea trupelor în piața principală din Almatî. Mai multe vehicule blindate și zeci de soldați au ajuns în această zonă și s-au îndreptat spre mulțime.

Fără internet și semnal la telefoanele mobile

Televiziunea de stat a anunțat că Banca Kazahstanului a suspendat toate instituțiile financiare. Internetul este în mare parte blocat, la fel și semnalul la telefoanele mobile.

Miercuri, demonstranţii au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale şi ar fi luat cu asalt aeroportul din Almatî, capitala comercială a ţării.

Nu este clar câte trupe va trimite OTSC sau cât timp vor rămâne în ţară. Deputatul rus Leonid Kalaşnikov a declarat pentru Interfax că trupele vor rămâne „atât timp cât preşedintele Kazahstanului va crede că este necesar”, precizând însă că se vor implica în principal în protejarea „infrastructurii” din ţară. Preşedintele Kazahstanului a declarat că s-a adresat partenerilor săi cu solicitarea de a oferi asistenţă pentru a depăşi ameninţarea teroristă. El a calificat acest apel drept unul ”adecvat şi oportun”.

"Aceste proteste sunt despre corupție"

Protestele au început în vestul ţării în weekend, după o creştere bruscă a preţurilor la carburanţi, dar s-au răspândit rapid, luând prin surprindere autorităţile Kazahstanului şi observatorii internaţionali.

Protestele s-au amplificat pe fondul nemulţumirii mai ample faţă de Tokaev, preşedinte din 2019, şi faţă Nursultan Nazarbaiev, fostul lider kazah. „Nazarbaiev şi familia sa au monopolizat toate sectoarele, de la sectorul bancar la drumuri şi gaze. Aceste proteste sunt despre corupţie”, a spus un protestatar în vârstă de 55 de ani.

Nursultan Nazarbaiev a fost suspendat din funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării. Tokaev l-a retras din post şi pe un nepot al lui Nazarbaiev, care era numărul doi în Comitetul pentru Securitatea statului, succesorul KGB din perioada sovietică.

Aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliţie cu grenade asurzitoare şi lacrimogene la Almatî în noaptea de marţi spre miercuri.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Kazahstan proteste, #Kazahstan gaze, #Nursultan Nazarbaev , #Kazahstan