Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O țară fostă republică sovietică nu-l sprijină pe Putin: Lovitură pentru Moscova și refugiu pentru ruși

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 01:09
8863 citiri
O țară fostă republică sovietică nu-l sprijină pe Putin: Lovitură pentru Moscova și refugiu pentru ruși
Kazahstanul nu îl sprijină pe Putin în rzăboiul din Ucraina FOTO: ISDP

Războiul ilegal al lui Putin din Ucraina a unit Occidentul, iar alianța NATO a fost consolidată și a existat mult sprijin pentru sancțiunile împotriva Kremlinului și a susținătorilor săi.

Însă, pentru țările învecinate cu Rusia, lucrurile stau diferit, existând abordări ambivalente, cum ar fi cazul Kazahstanului, care pe de o parte nu-l sprijină deschis pe Putin, nerecunoscând teritoriile ocupate ilegal de Moscova în Ucraina, dar pe de altă parte, are schimburi comerciale importante cu Rusia.

Totuși, relațiile dintre Astana și Moscova s-au răcit în urma războiului din Ucraina, iar Kazahstanul, o fostă republică sovietică, a arătat că nu dorește să fie marioneta lui Putin, potrivit analizei fostului ambasador britanic, Mike Gifford din Kazahstan, între 2018 și 2021, potrivit Spectator.

Președintele Kazahstanului Kassym Jomart Tokaev a refuzat în mod deschis să sprijine Rusia. El s-a grăbit să sublinieze că Kazahstanul va aplica principiile ONU, care includ nerecunoașterea republicilor ocupate de ruși în Donbas.

Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat

Dar având în vedere legăturile strânse dintre economiile kazahe și cele rusești, sancțiunile împotriva Rusiei au reprezentat o dilemă specială pentru Kazahstan. Kazahstanul este într-o uniune vamală cu Rusia (Kârgâzstan, Belarus și Armenia) și se bazează pe importurile rusești pentru o serie de bunuri și servicii zilnice.

Granița sa cu Rusia se întinde pe 7.640 de kilometri - mai mult decât distanța de la Londra la Florida. Rusia este al treilea partener comercial ca mărime, iar 16% din populația sa sunt etnici ruși. Toate acestea înseamnă că guvernul kazah nu are de ales decât să mențină relații strânse comerciale cu vecinul său din nord.

Suveranitatea este prețioasă pentru kazahi, așa că observarea faptului că suveranitatea Ucrainei este încălcată de invazia Rusiei i-a alarmat pe kazahi, care au considerat-o ca destabilizatoare și inutilă, cu consecințe imprevizibile pentru Asia Centrală.

Criza lovește într-o țară cu un milion de români: Prețul unui aliment, cel mai mare din istorie

Infrastructura energetică regională este de asemenea strâns conectată, iar Kazahstanul a căutat rute alternative de export de energie care să ocolească teritoriul Rusiei.

Kazahstanul, cu ponderea sa economică regională, a căutat să adopte o linie mai independentă față de Rusia, susține fostul ambasador britanic. Un bun exemplu este disponibilitatea Kazahstanului, anul trecut, de a oferi adăpost pentru aproximativ 200.000 de tineri ruși care au fugit cu disperare de recrutare – un gest umanitar care nu a fost bine văzut la Moscova.

Tokaev a răspuns bine la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Într-adevăr, în timpul vizitei sale de săptămâna trecută la Astana, ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly a lăudat „poziția consecventă și de principiu a Kazahstanului în sprijinirea integrității teritoriale a Ucrainei și o rezoluție de a pune capăt războiului în conformitate cu principiile Cartei ONU.

Kazahstanul a precizat, de asemenea, că va respecta sancțiunile și nu va fi o ușă din spate a Rusiei pentru eludarea sancțiunilor”.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#kazahstan rusia, #kazahstan, #presedinte kazahstan, #kassim jomart tokaev, #Putin razboi, #teritorii ocupate rusia , #Razboi Ucraina