China poate pierde un actor important pe Drumul mătăsii. Beijingul vreau un Kazahstan ”stabil”, după investițiile uriașe făcute în fostul stat sovietic

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 00:12
3876 citiri
China poate pierde un actor important pe Drumul mătăsii. Beijingul vreau un Kazahstan ”stabil”, după investițiile uriașe făcute în fostul stat sovietic
Președintele Chinei, Xi Jinping, și omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev/ FOTO: Twitter

Reacția Chinei la evenimentele din Kazahstan a fost liniștită, dar s-a cristalizat încet în jurul susținerii regimului kazah în fața presupuselor și nenumitelor amenințări străine.

Comentariul inițial cu privire la aceste tulburări a venit de la purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, pe 6 ianuarie, care a spus că evenimentele din Kazahstan au fost o chestiune internă și că Beijingul speră ca ordinea să fie restabilită.

În mass-media de stat din China, abordarea subiectului a fost concentrată pe statutul investițiilor chineze în Kazahstan, în primul rând în sectorul energetic. Dar acest lucru s-a schimbat în urma discuțiilor dintre Xi și Tokaev din 7 ianuarie.

De atunci, acoperirea din mass-media chinezească și-a mutat accentul către ofertele chineze de asistență economică către guvernul kazah și amenințările reprezentate de terorismul în țară. Organizația de Cooperare de la Shanghai, un bloc regional de securitate condus de China, a declarat că este gata să ajute Kazahstanul să se opună.

Nu există niciun indiciu că criza din Kazahstan are vreo origine externă, dar aceste afirmații remarcabile au fost repetate de mai mulți comentatori chinezi.

Zhu Yongbiao, profesor la Centrul de Cercetare pentru Inițiativa Belt and Road de la Universitatea Lanzhou, a declarat pentru publicația de stat Global Times că Organizația de Cooperare de la Shanghai ar putea ajuta Kazahstanul să facă față amenințărilor străine.

Potrivit expertului Temur Umarov, Beijingul „nu dorește să fie implicat în luptele interioare din elita din Kazahstan” și și-a clarificat pozițiile doar după ce Kremlinul i-a acordat sprijinul președintelui Kasîm-Jomart Tokaev.

„China a putut să aștepte și să vadă. Beijingul știe că oricine ar fi la putere va trebui să lucreze cu China, deoarece este prea puternică din punct de vedere economic pentru a fi ignorată”, a mai spus Temur Umarov.

În Kazahstan, China a investit zeci de miliarde de dolari, în primul rând în sectorul său energetic, și a folosit țara ca rampă de lansare pentru Inițiativa Belt and Road, proiectul de politică externă pe care și-a pus semnătura președintele Xi.

Beijingul și Moscova au legături din ce în ce mai bune între ele, dar Asia Centrală - unde investițiile și interesele de securitate chineze au început să erodeze influența Rusiei - a fost văzută ca o potențială zonă de competiție între cele două țări.

„China înțelege că nu are puterea de a influența situația în același mod ca Rusia și nici nu vrea să se implice prea mult. Beijingul are o abordare pragmatică față de această criză și, pentru ei, cel mai important lucru pe care și-l doresc este să vadă Kazahstanul stabil”, a spus pentru Europa Liberă Temur Umarov, expert în China și Asia Centrală la Centrul Carnegie din Moscova.

Umarov susține că, deși intervenția rapidă a forțelor ruse în Kazahstan ar fi putut surprinde China, mișcările Moscovei nu sunt văzute ca fiind nedorite de Beijing.

„Această idee a unei rivalități între Rusia și China în Asia Centrală este supraestimată. Dacă misiunea OTSC poate avea succes și poate sprijini forțele kazahe, atunci China nu are nicio problemă cu asta”, a mai spus Umarov.

O parte din această acceptare poate fi că sosirea trupelor ruse a avut loc oficial, prin intermediul OTSC, la cererea guvernului kazah, mai degrabă decât o mișcare unilaterală a Kremlinului.

Exerciţii de echilibrism geopolitic între Rusia, China și Turcia

Kazahstanul a încercat să scape în ultimul timp de o dublă presiune, cea venind dinspre Rusia și cea venind dinspre China. Kazahstanul a efectuat în consecinţă un viraj spre Turcia, și în decembrie anul trecut a semnat un acord de securitate cu Ankara. În 2021 Kazahstanul a achiziţionat drone și blindate fabricate de turci, ori nu trebuie să uităm că Turcia este o ţară membră a Alianţei Atlantice.

Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
Oficial de rang înalt din Rusia, în arest preventiv pentru corupție. Timur Ivanov este unul dintre adjuncții Ministrului Apărării
Oficial de rang înalt din Rusia, în arest preventiv pentru corupție. Timur Ivanov este unul dintre adjuncții Ministrului Apărării
Un tribunal rus a dispus miercuri ca Timur Ivanov, unul dintre adjuncţii ministrului Apărării Serghei Şoigu, să fie menţinut în arest preventiv, fiind suspectat de luare de mită, acesta...
#kazahstan, #proteste, #revolte, #China, #Rusia , #Kazahstan
Comentarii