Kelemen Hunor dezvăluie adevăratul motiv al ieșirii UDMR din coaliția cu PSD și PNL: „Iohannis mi-a cerut să fac ceva în 2022 și am refuzat să o fac”

Joi, 23 Mai 2024, ora 15:15
4803 citiri
Kelemen Hunor dezvăluie adevăratul motiv al ieșirii UDMR din coaliția cu PSD și PNL: „Iohannis mi-a cerut să fac ceva în 2022 și am refuzat să o fac”
Președintele UDMR, Kelemen Hunor FOTO Facebook/Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a recunoscut la un eveniment de campanieUDMR a fost exclus din guvernul pe care îl forma cu PSD și PNL din cauza declarației rasiste a lui Viktor Orbán la Băile Tușnad, scrie Transtelex.

Președintele UDMR a spus că atât partenerii de coaliție, dar în special președintele Klaus Iohannis au fost nemulțumiți că UDMR nu s-a distanțat de declarația liderului de la Budapesta.

Din această cauză, poziția politică a UDMR a slăbit și s-a dezvoltat o criză de încredere între guvernul român și formațiunea politică care reprezintă comunitatea maghiară din Transilvania, potrivit Transtelex, relatează G4Media.

Apropierea UDMR de partidul lui Orban, Fidesz, a fost indicată de mulți analiști ca fiind periculoasă, dar partidul lui Kelemen Hunor a negat consecințele politice ale acestei apropieri.

Faptul că Hunor recunoaște aceste consecințe arată, pe de o parte, că UDMR nu comunică transparent cu alegătorii săi și, pe de altă parte, că izolarea sa în politica internă din România poate reduce oportunitățile minorității maghiare, scrie Transtelex.

E pentru prima oară când Kelemen Hunor recunoaște că ieșirea de la guvernare a fost provocată de relația apropiată dintre UDMR și Fidesz.

„Președintele Iohannis mi-a cerut pur și simplu să fac ceva în vara anului 2022 și am refuzat să o fac. Când Viktor Orbán a ținut acel discurs special la Băile Tușnad, președintele a cerut public ca UDMR să se distanțeze de declarații. Și eu am spus poziția UDMR, dar el a spus că îl apăr pe Orbán, că nu mă distanțez de el”, a spus Kelemen Hunor, citat de Transtelex.

În 2022, Viktor Orbán a declarat că popoarele care trăiesc în bazinul Carpaților nu sunt de rasă mixtă. Declarațiile sale au fost criticate dur de președintele Klaus Iohannis și de alți lideri europeni, care l-au acuzat că este rasist.

Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 20 iunie, că renunță la candidatura pentru șefia NATO. Șeful statului și-a anulat și declarațiile anunțate cu o zi în urmă. Președintele...
Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
Crin Antonescu, fostul președinte al PNL, a declarat în emisiunea lui Marius Tucă, că Partidul Social Democrat a scos un scor uriaș la alegerile din 9 iunie, însă nu ar vrea să fie în...
#Kelemen Hunor UDMR, #Viktor Orban premier ungaria, #tusnad, #guvernare PSD PDL , #UDMR
  1. Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
  2. Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
  3. Negocieri USR-REPER. Condiția impusă de Elena Lasconi pentru o alianță: ”Nu mai avem cum să batem palma cu Cioloș”
  4. ”Misiune imposibilă”. Coaliția nu poate stabili data alegerilor prezidențiale. Nicolae Ciucă a fost lăsat cu „ochii în soare”
  5. George Simion, din nou la Parchetul General: Am venit să-mi cer telefonul înapoi. Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri, de exemplu DNA VIDEO
  6. Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la un acord privind data alegerilor prezidențiale. Canicula strică planurile pentru campania electorală
  7. Ce venituri a declarat Dominic Fritz. Fostul său contracandidat, Nicolae Robu, are doar pensia cât salariul primarului
  8. Greșelile AUR și USR la primele alegeri din 2024: ”Partidele sunt construite pe trei axe”
  9. 2024, anul independenților. În ce măsură poate da peste cap candidatura Anei Birchall calculele pentru prezidențiale
  10. Data alegerilor prezidențiale e în aer: PSD și PNL nu s-au înțeles. Ședința de joi a guvernului, amânată SURSE