Despre Kelemen Hunor
Kelemen Hunor este medic veterinar, profesor de filosofie si politician roman de etnie maghiara, ales presedinte al UDMR la congresul din 2011. A candidat la presedintia Romaniei din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania in 2009.
A mai incearcat o data in noiembrie 2014, cand a obtinut 3,47% din voturi.
A fost ministru al Culturii in perioada decembrie 2009 - aprilie 2012, in Guvernul Boc II si Mihai Razvan Ungureanu, pozitie pe care si-a reluat-o in martie 2014 in Cabinetul Ponta III, functie pe care a pastrat-o pana in octombrie 2014.
Nascut pe 18 octombrie 1967, in comuna Carta, judetul Harghita, Kelemen Hunor este casatorit din 2012 cu Czezar Eva, care este cu 17 ani mai tanara.
Din 2000 este deputat UDMR de Harghita si membru in Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa. Pe 26 februarie 2011, la congresul formatiunii, Kelemen Hunor a fost ales presedinte al UDMR, cu 371 de voturi. Contracandidatii sai, Peter Eckstein Kovacs si Olosz Gergely, au obtinut 118 si, respectiv, 47.
S-a remarcat pe scena politica prin initiativa de a scadea varsta minima de vot la 16 ani.
Studii
In 1998, a terminat Facultatea de Filosofie de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj
In 1993 a absolvit Facultatea de medicina veterinara de la Universitatea de Stiinte Agricole Cluj
Activitate profesionala
Intre 1993 si 1997 a lucrat ca redactor la revista culturala „KORUNK”
In perioada 1990 - 1997 a fost redactor la Radio Cluj, emisiunea in limba maghiara
Activitatea politica
Din martie pana in octombrie 2014 a fost ministrul Culturii si vicepremier in Guvernul Ponta III
Pe 26 februarie 2011 a fost ales cu majoritate de voturi presedinte al UDMR
Din decembrie 2009 pana in aprilie 2012 a fost ministru al Culturii in Guvernul Boc II si Mihai Razvan Ungureanu
Din 2007 pana in 2011 a fost presedinte executiv al UDMR
Din 2000 este deputat UDMR
In perioada 1999 - 2007 a fost presedintele Consiliului de coordonare al UDMR
In perioada 1997 - 2000 a fost secretar de stat in Ministerul Culturii
Copilaria si tineretea
Pe site-ul personal, Kelemen Hunor isi povesteste pe scurt copilaria si anii de scoala si facultate.
"Am deslusit tainele scrisului si cititului la scoala primara din Ineu, frecventand apoi gimnaziul la scoala din Carta. Am fost membru in echipa de hockey a scolii, iar alaturi de prietenii mei din copilarie 'am pus in scena' toate romanele cu indieni pe care le-am citit", povesteste Kelemen Hunor.
"Am urmat liceul la Targu Mures unde am trecut cu bine de toate 'bolile adolescentei'. Pe atunci aveam parul lung, purtam jeansi stramti si ascultam muzica rock zi si noapte. In liceu mi-am dorit sa fiu medic veterinar, astfel ca am absolvit la Cluj Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Inca din copilarie am indragit literatura, iar cu filosofia am inceput sa cochetez in timpul facultatii de medicina veterinara. In 1993 am intrat la Facultatea de Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai, unde am absolvit in anul 1998. De atunci foarte multi ma intreaba care este relatia dintre cele doua facultati absolvite. Un om se poate simti confortabil stapanind ambele domenii – este raspunsul meu sincer", mai scrie Kelemen Hunor.
Intrarea in politica
Kelemen Hunor a intrat in politica in 1997, cand a devenit secretar de stat UDMR in Ministerul Culturii.
"Povestea a inceput intr-o duminica: a sunat telefonul si am fost intrebat daca nu cumva doresc sa fiu secretar de stat UDMR in Ministerul Culturii. Dupa ce am realizat ca nu este o gluma matinala, am spus da si peste cateva zile am plecat la Bucuresti sa-mi ocup noul loc de munca, unde am muncit patru ani", povesteste el pe site-ul personal.
Din 2000, este deputat UDMR de Harghita si membru in Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa.
Candidat la presedintie
In 2009, Kelemen Hunor a obtinut doar 3,83% din voturile electoratului prezent la urne la alegerile prezidentiale.
Asta nu l-a impiedicat sa intre din nou in cursa pentru Cotroceni si la scrutinul din noiembrie 2014.
"Consideram ca in 2014 avem toate argumentele pentru a veni cu un candidat la aceste alegeri. Trebuie sa aratam ca avem o viziune despre Romania, despre societatea din Romania si despre comunitatea maghiara din aceasta tara", a declarat liderul UDMR, care a declarat in mai multe randuri ca Romania este pregatita sa fie condusa de un presedinte maghiar.
Ministru al Culturii
Kelemen Hunor a lucrat la Ministerul Culturii, ca secretar de stat din partea UDMR, in perioada 1997-2000.
Ulterior, a devenit primul cetatean roman de etnie maghiara desemnat ministru al Culturii. A fost numit in acest post ca urmare a intelegerii dintre PDL si UDMR, in decembrie 2009, care a dus la formarea Cabinetului Boc II. Si-a pastrat postul si in Executivul Mihai Razvan Ungureanu, pana cand acesta a cazut in urma adoptarii de catre Parlament a unei motiuni de cenzura in aprilie 2012.
Kelemen Hunor a revenit la Ministerul Culturii in martie 2014, in Guvernul Ponta III, de data aceasta ocupand si functia de vicepremier.
Demisia nesemnata
In iulie 2014, Kelemen Hunor a anuntat ca isi da demisia din Guvernul Ponta, ca urmare a unor neintelegeri cu premierul legate de drepturile minoritatilor nationale in UE.
In locul sau a fost nominalizata Rozalia Biro, persoana pe care insa nu a acceptat-o ca ministru al Culturii presedintele Traian Basescu, din motive de necunoastere a limbii romane (Rozalia Biro a facut o gafa referitoare la sensul cuvantului "biped").
Drept urmare, Kelemen Hunor a ramas in functie la Ministerul Culturii, pentru ca demisia sa nu a fost semnata de seful statului, iar UDMR nu a dorit sa faca alta nominalizare.
De abia pe 9 octombrie 2014, seful statului a semnat revocarea lui Kelemen Hunor de la sefia Ministerului Culturii.
Vot de la 16 ani
Kelemen Hunor a lansat din partea UDMR o dezbatere publica pentru reducerea la 16 ani a varstei care confera cetatenilor romani dreptul de a vota si, de asemenea, reducerea la 20 de ani a varstei necesare pentru a putea candida in administratia locala.
Kelemen Hunor a explicat, cu ocazia lansarii campaniei UDMR "Votul e sic", ca tinerii de 16 ani sunt deja "maturi, persoane serioase", care ar putea sa aiba dreptul de a vota. El a mai spus ca, dupa lansarea dezbaterii publice, daca propunerea va avea sustinerea necesara, UDMR va initia un proiect de lege privind reducerea cu doi ani a varstei care confera dreptul de a vota, varsta care in prezent trebuie sa fie de cel putin 18 ani.
De asemenea, Kelemen Hunor propune reducerea de la 21 la 20 de ani a varstei care le permite tinerilor sa candideze pentru structurile locale ale administratiei publice, in consiliile locale si judetene. El a argumentat cu faptul ca la 20 de ani, multi tineri deja si-au terminat studiile si foarte multi dintre ei doresc sa se implice in politica.
Autonomia Tinutului Secuiesc
In septembrie 2014, UDMR a lansat in dezbatere proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc, un document de 97 de articole, care prevede ca regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures sa devina "autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut".
Aceasta regiune ar urma sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.
Kelemen Hunor a spus ca etnicii maghiari din Romania nu se gandesc la separatism sau independenta. "Noi vrem sa ne delimitam si respingem categoric orice incercare de corupere a demersului nostru prin tot felul de teorii conspirationiste. Nu suntem instrumentul nimanui", a mai afirmat Kelemen Hunor.
Acesta a sustinut ca UDMR "ramane un factor de stabilitate permanent" si ca "proiectul de autonomie e un act legitim". Liderul UDMR a explicat ca proiectul de autonomie reprezinta "o adaptare la cadrul romanesc a unui statut din Italia, din Tirolul de Sud".
Activitate publicistica si stiintifica
• A Szigetlakó, volum de poezii, editura Pallas Akadémia, 2001
• A Madári Jestzök Halála, roman, editura Mentor, 1999
• Minuszévek, volum de poezii, editura Kriterion, 1995
Distinctii, decoratii
• Ordinul Crucea Mijlocie al Republicii Ungare, 2008
• Ordinul Steaua Romaniei in grad de Comandor, 2000
• Premiul Litea-Budapesta, 1996
• Premiul Uniunii Scriitorilor, 1995